, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

ΕΣΑ: «Χαμηλές πτήσεις» στις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Για «χαμηλές πτήσεις» κατά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και κλειστό λόγω διαδηλώσεων κέντρο που «οδηγεί σε έμφραγμα την αγορά» μιλά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), με βάση και τη σχετική έρευνά του για την τρέχουσα φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδο, από 1-15 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, φαίνεται ότι μεγάλο μερίδιο των καταστηματαρχών (50,7%) δήλωσε πως ο φετινός τζίρος ήταν χειρότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2018. Επίσης, μία στις πέντε 5 επιχειρήσεις (21%) δήλωσε καλύτερο τζίρο και σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσε ότι κατέγραψε τα ίδια επίπεδα εμπορικής κίνησης.
Οι αντίστοιχοι δείκτες, που αφορούν τα στοιχεία της Κυριακής, δείχνουν πως μόλις το 11,3% δήλωσαν καλύτερο τζίρο σε σχέση με το 2018 και επίσης ότι μόλις το 7,9% των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, όπου το φαινόμενο δείχνει να είναι εντονότερο στις μικρές περιφερειακές αγορές.

Κατά τον ΕΣΑ, είναι συντριπτικό το ποσοστό (93,4%) των εμπόρων που δηλώνουν ότι θέλουν να καταργηθεί ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θέση που και ο σύλλογος έχει καταθέσει «κατηγορηματικά» και στην προηγούμενη και στη νέα κυβέρνηση.
Η ανάλυση της ίδιας έρευνας έδειξε ότι οι πορείες και οι διαδηλώσεις επηρεάζουν αρνητικά τον τζίρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, το 82,7% των καταστημάτων που λειτουργούν στα όρια του δήμου Αθηναίων και το 59,2% των καταστημάτων του συνολικού δείγματος της έρευνας.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης, σημειώνει πως «η αγορά και κατ’ επέκταση η πραγματική οικονομία συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις, κάτι που επιβάλλει επιτακτικά την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων, που θα διορθώσουν τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».
Όπως επισημαίνει, μία στις δύο επιχειρήσεις είδαν πτώση των πωλήσεών τους κατά το τελευταίο διάστημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων και οι καταστηματάρχες, με συντριπτικό ποσοστό, ζητούν την άμεση κατάργηση του θεσμού αυτού, καθώς και τη λύση του προβλήματος του κλειστού κέντρου, «που στερεί το οξυγόνο από όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της πόλης. Η άμεση λήψη μέτρων είναι μονόδρομος» τονίζει ο κ. Καφούνης.
πηγή naftemporiki.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.