, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ευκαιρία για την Θεσσαλονίκη η καθιέρωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ

Η πραγματοποίηση  ενός πολιτικού- οικονομικού φόρουμ είναι  μια επιλογή προς τη θετική κατεύθυνση, η οποία ανταποκρίνεται στο δημόσιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε  στην πόλη τα προηγούμενα χρόνια για το διαχωρισμό του οικονομικού- επιχειρηματικού  χαρακτήρα  της Έκθεσης από το πολιτικό σκέλος  της
 
Του Κώστα Γιουτίκα*
Η ματαίωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν μια αναπόφευκτη απόφαση. Όταν  τα κρούσματα του κοροναϊού  καθημερινά αυξάνονται, το σύστημα υγείας πιέζεται δυσανάλογα και  οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως η επιδημία  δεν κάνει πλέον ηλικιακές διακρίσεις, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.
Προέχει η δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος της πόλης, που ανέμεναν ενίσχυση  των οικονομικών τους στοιχείων με την έναρξη της 85ης διοργάνωσης, βρίσκονται όντως σε δυσχερή θέση. Και οπωσδήποτε είναι αναγκαίο  να ληφθούν ειδικά  κυβερνητικά μέτρα  για την στήριξη τους, ώστε να μπορέσουν «να κρατηθούν όρθιοι».
Στο πλαίσιο  γόνιμου διάλογου  που οργάνωσα με εκπροσώπους οικονομικών και παραγωγικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας, πριν τη λήξη  του ανοιξιάτικου lockdown, διαμορφώθηκε ήδη  μια δέσμη προτεινόμενων μέτρων για την οποία ενημερώσαμε τα αρμόδια υπουργεία, μεταξύ των οποίων είναι
ο δανεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να ανταποκριθούν έγκαιρα στο σύνολο των ανελαστικών οικονομικών τους υποχρεώσεων και η παροχή κινήτρων για την τόνωση της καταναλωτικής δραστηριότητας με ειδικές εκπτωτικές  περιόδους.
Παρόλα αυτά, θέλω να επισημάνω σχετικά με τις εκτιμήσεις για τον πακτωλό  των εκατομμυρίων ευρώ που χάνονται, ότι καλό είναι να είμαστε πραγματιστές.
Διότι υπό την «απειλή» του κοροναϊού,  η φετινή διοργάνωση θα είχε ανάλογο αριθμό επισκεπτών, αντίστοιχο αριθμό εκθετών και τον ίδιο τζίρο για τον επιχειρηματικό κόσμο με τις προηγούμενες;
Χωρίς αυτό – επαναλαμβάνω -, να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενισχυθούν ικανοποιητικά οι επιχειρήσεις που πλήττονται, αλλά  και συνολικά  η οικονομία της περιοχής που έχει δεχτεί δεκάδες πλήγματα τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη ο Περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας, ανακοίνωσε την έκδοση  το επόμενο διάστημα ενός νέου προγράμματος με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξη μικρομεσαίων  επιχειρήσεων, ενώ η ΠΚΜ θα συμμετάσχει ενεργά στην ανάπλαση  των εγκαταστάσεων  του εθνικού εκθεσιακού  φορέα.
Σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση  για την  πραγματοποίηση  ενός πολιτικού- οικονομικού φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, πιστεύω ότι είναι  μια επιλογή προς τη θετική κατεύθυνση, η οποία ανταποκρίνεται στο
δημόσιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε  στην πόλη τα προηγούμενα χρόνια για το διαχωρισμό του οικονομικού- επιχειρηματικού  χαρακτήρα  της Έκθεσης από το πολιτικό σκέλος  της. Αποδεικνύεται ότι  πρόκειται για μια ιδέα που έχει ωριμάσει στη συνείδηση της κοινωνίας και στο σκεπτικό των  πολιτικών ανδρών.
Προσωπικά θα υποστήριζα μάλιστα, να καθιερωθεί  σε ετήσια βάση. Όπως και να εξεταστεί με νηφαλιότητα και με  την απαιτούμενη ψυχραιμία,  ο χρόνος πραγματοποίησης  του, ίσως  λίγο πριν  ή λίγο μετά το δεκαήμερο  της ΔΕΘ, σε συνδυασμό με  την οργάνωσή του  σε  χώρο εκτός του κέντρου της πόλεως.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε  και η πόλη να συνεχίσει «να λειτουργεί» κανονικά, και στην ατζέντα των σημαντικών  γεγονότων  της  Θεσσαλονίκης θα προστίθετο μια ακόμη κορυφαία διοργάνωση με κρίσιμο  πολιτικό πρόσημο και χαρακτήρα.
Θα είναι μια εξαιρετική  ευκαιρία  για τη Θεσσαλονίκη να επανεξετάζονται κάθε  χρόνο στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τον κόσμο  της οικονομίας,  η αποτελεσματικότητα των  εφαρμοζόμενων αναπτυξιακών πολιτικών και ο σχεδιασμός νέων.  Η επιτάχυνση στην ολοκλήρωση  των  μεγάλων  έργων  υποδομής θα είναι  από τα πρώτα  ουσιαστικά πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει η Θεσσαλονίκη, με άμεσα οφέλη για την τοπική οικονομία. Ο σχεδιασμός  νέων μεγάλων προγραμμάτων λόγου χάριν για την  ανάπλαση της ΔΕΘ, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, μια σειρά περιβαλλοντικών υποδομών,  την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, θα επιταχύνουν τη μεταφορά και αξιοποίηση  κεφαλαίων στην πόλη, θα οδηγήσουν στη  γρήγορη δημιουργία πρόσθετων νέων θέσεων εργασίας  και πέραν όλων αυτών, θα προσδώσουν στη Θεσσαλονίκη τη φυσιογνωμία μια σύγχρονης, έξυπνης μεγαλούπολης με κραταιά οικονομία και υψηλή ποιότητα ζωής.
 

  • Ο Κώστας Γιουτίκας είναι αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Ενέργειας της Π. Κεντρικής μακεδονίας

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.