, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ευτυχώς, ο Γκοτζαμάνης παλεύει με τις τύψεις του στον τάφο»

*Του Νικόλαου Ταχιάου

Τις περισσότερες φορές, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο προσπαθούν να μας πείσουν. Ευτυχώς, ο Γκοτζαμάνης παλεύει ακόμη με τις τύψεις του στον τάφο και η Θεσσαλονίκη δεν είναι ένας διαφορετικός, πιο σκοτεινός κόσμος από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδος, όσο κι αν υπάρχουν εμφανείς ιδιαιτερότητες στις ταυτότητες τα προβλήματα και τις αγωνίες των κατοίκων της. Απλώς, το στόρι της γενικευμένης μαυρίλας, που βασίζεται πάνω στις πραγματικά συγκλονιστικές εικόνες του όχλου και της φασιστικής επίθεσης στον δήμαρχο της πόλης, εξυπηρετεί όσους νιώθουν με την πλάτη στον τοίχο.

Αφενός τον κύριο Τσίπρα, ο οποίος βρήκε ακόμη μία ευκαιρία για να χαράξει στην ελληνική κοινωνία μια διαχωριστική γραμμή που έρχεται από το παρελθόν ώστε να αποφύγει το βασανιστήριο της παρατεταμένης απολογίας για τις «αυταπάτες» του που κόστισαν στον τόπο μας 200 δις € και το ζοφερό μέλλον το οποίο προεξοφλείται από τα φληναφήματα που συνιστούν το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» για το οποίο οι δανειστές έκριναν ότι δεν αξίζει ούτε καν το χαρτί που ξοδεύτηκε για να γραφεί. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προσπάθεια αυτήν πρωτοστάτησαν επισκεπτόμενοι με αξιοθαύμαστη ταχύτητα την Θεσσαλονίκη, υπουργοί που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του, οι κ.κ. Βερναρδάκης και Σπίρτζης. Όμως οι εποχές που ο κόσμος πίστευε στα φαντάσματα πέρασαν ανεπιστρεπτί. Οι Έλληνες ξέρουν ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ που νομιμοποίησαν την βία σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και την οποία εγκαθίδρυσαν στο κέντρο της πολιτικής ζωής, μετακομίζοντας εκεί από το περιθώριο μαζί της και χάρις σε αυτήν. Φροντίζει ο Ρουβίκωνας να το υπενθυμίζει καθημερινά και ο κ. Τσίπρας να τον επιβραβεύει με την ανοχή του, αν όχι με την επίνευσή του.

Αφετέρου τον κύριο Μπουτάρη, ο οποίος αναγνώρισε πολύ γρήγορα την ευκαιρία να μετατρέψει την αμέριστη και χωρίς όρους συμπαράσταση που του δόθηκε, σε μία προσωπική επιχείρηση ανάκαμψης της κλονισμένης δημοτικότητας του, όπως απέδειξε με την αυτοαναφορική και παραταξιακή ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο. Και ο δρόμος αυτός είναι επικίνδυνος γιατί προϋποθέτει μία απαξιωμένη, καθηλωμένη και διχασμένη πόλη στην οποία θα ξεχωρίζει ο «πεφωτισμένος» δήμαρχός της.

Και οι δύο αυτές στρατηγικές είναι τελικά αδιέξοδες, αλλά αυτό που έχει σημασία για όσους ζούμε στη Θεσσαλονίκη είναι πως τον τελικό λογαριασμό θα πληρώσουμε εμείς, η πόλη μας και οι άνθρωποί της.

*Ο κ. Ταχιάος είναι π. Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.