, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ευ. Τσακαλώτος για συντάξεις και αφορολόγητο: Έχουμε δημοσιονομικό χώρο

Παρέμβαση στη Βουλή μετά από αρκετό καιρό, έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη μη μείωση του αφορολόγητου, εκτός από αυτή των συντάξεων, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
«Είμαστε εκτός μνημονίου και έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο και να μην μειώσουμε τις συντάξεις και να μην κόψουμε το αφορολόγητο και να υλοποιήσουμε και τα αντίμετρα», δήλωσε αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμα αμφισημία (σ.σ. βλ. δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων) τονίζοντας ότι θα δούμε που θα καταλήξουμε.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσακαλώτος διέψευσε κατηγορηματικά ότι συνέδεσε το ασφαλιστικό σύστημα με το προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων.
«Περιμένω να δω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής» υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ στην δευτερολογία του επανήλθε στο ίδιο ζήτημα.
«Δεν είναι σωστό να κατηγορείτε έναν υπουργό ότι θέλει να πεθάνουν άνθρωποι» είπε εμφανώς φορτισμένος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ και συνέχισε στο ίδιο πνεύμα «Είναι πολύ βαρύ πράγμα. Το γνωρίζετε ότι δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Γρηγόρη (Ψαριανός) ξέρω ότι δεν πιστεύεις ότι εγώ έχω πει κάτι τέτοιο κατέληξε».
Στο μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταλόγισε ευθύνες σε ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι αυτοδιαψεύδονται αναφορικά με την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, εκτιμώντας ότι η ΔΗΣΥ θα απορροφηθεί από την ΝΔ καθώς «έχει χάσει το νήμα με την σοσιαλδημοκρατία και έτσι είναι αναλώσιμο.
«Ο κ. Σταμάτης (βουλευτής της ΝΔ) τρώει τρία και τέσσερα κόμματα κάθε ημέρα πριν φάει το πρωινό του» ανέφερε με περιπαικτική διάθεση.
Κλείνοντας την παρέμβασή του στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα που έφεραν την κυβέρνηση να παραχωρεί για αξιοποίηση έως και αρχαιολογικούς χώρους.
«Δεν μεταβιβάζουμε τίποτα. Προφανώς αυτό ήταν μια αρχική λίστα, ούτε αρχαιολογικούς χώρους, ούτε νοσοκομεία, ούτε πλατείες, ούτε παιδότοπους. Ήταν μια προσπάθεια να δημιουργήσετε κάποιες εντυπώσει αν και αυτό μειώνει το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.