, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ε. Βασίλογλου: Τα εξωφρενικά δημοτικά τέλη του δήμου Θεσσαλονίκης

Τι πληρώνουμε κάθε χρόνο; Έχουμε σκεφτεί ποτέ;
Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ*
Γιατί άραγε να πληρώνουμε όλοι μας στη Θεσσαλονίκη, τόσο πολλά δημοτικά τέλη! Έρχεται ο λογαριασμός ρεύματος  και μαζί με αυτόν η λυπητερή των τελών.
Δείτε λοιπόν τα στοιχεία του δήμου Αθηναίων, όσον αφορά στον οικονομικό προϋπολογισμό.
Δήμος Αθήνας
Περίπου 664.000 χιλιάδες κάτοικοι με 479.799.000 εκατομμύρια ευρώ περίπου οικονομικό προϋπολογισμό 2018/2019.
Το κόστος ανά κάτοικο, δηλαδή ο μέσος όρος  πληρωμής δημοτικών τελών κάθε χρόνο, είναι 722 ευρώ.
Δήμος Θεσσαλονίκης
Περίπου 325.000 χιλιάδες κάτοικοι, με 390.000.000 εκατομμύρια ευρώ περίπου οικονομικό προϋπολογισμό.
Το κόστος ανά κάτοικο, δηλαδή ο μέσος όρος πληρωμής δημοτικών τελών κάθε χρόνο,  είναι 1.200 ευρώ.
Άρα εδώ η ψαλίδα έχει ανοίξει, και από το 30% που ήταν παλαιότερα πιο ακριβά τα τέλη του δήμου  Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον δήμο της Αθήνας, σήμερα ανέρχεται η διαφορά στο 66%.
Δυστυχώς, είναι εξωφρενικό όταν ξέρουμε ότι η Θεσσαλονίκη μας δεν έχει τον τουρισμό της Αθήνας και όταν o μέσος όρος εισοδήματος ανά κάτοικο στη Θεσσαλονίκη το χρόνο είναι 12.000 ευρώ περίπου. Στην Αθήνα, όμως, o μέσος όρος εισοδήματος ανά κάτοικο το χρόνο είναι 18.000 ευρώ περίπου.
Αυτό είναι μία ανισορροπία άδικη για τους πολίτες του δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί άμεσα για να έχει ανάπτυξη και οικονομικό μέλλον η πόλη μας.
Αυτό συνεπάγεται ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσα στο δήμο Θεσσαλονίκης αν περικοπούν τα δημοτικά τέλη και φτάσουν στο ύψος των δημοτικών τελών της Αθήνας. Πρέπει να το αλλάξουμε, αν θέλουμε  να οδηγήσουμε την πόλη σε μία ανάπτυξη. Το να πληρώνουμε το 10% του εισοδήματός μας σε δημοτικούς φόρους χωρίς την ανάλογη ανταπόδοση, τη στιγμή που στην Αθήνα πληρώνουνε μόλις το 4% του εισοδήματός τους , συνεπάγεται ύφεση. Γιατί άραγε είμαστε τόσο ακριβός δήμος;
Υπάρχει σχέδιο για να διορθωθεί αυτή η ανισορροπία με συγκεκριμένα βήματα.
* Η Έλενα Βασίλογλου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του Νίκου Ταχιάου
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.