, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ε.Ε: Ερώτηση Θ.Ζαγοράκη για τα εμπορικά σήματα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το ζήτημα της προστασίας των εμπορικών σημάτων προϊόντων, αλλά και των ονομασιών εταιρειών από την Βόρεια Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, έθεσε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  Θεόδωρος Ζαγοράκης. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει εκτενώς δηλώσει την αντίθεσή του στην διχαστική συμφωνία που παραδίδει όνομα, ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες, υπογράμμισε την αναστάτωση που επικρατεί και στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.

 Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Ζαγοράκης αναφέρει αναλυτικά:  «Μεγάλη αναστάτωση σε παραγωγούς και εξαγωγείς της Βορείου Ελλάδος έχει επιφέρει η Συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, γνωστή ως “Συμφωνία των Πρεσπών”, για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ. Το ζήτημα αφορά τα εμπορικά ονόματα, κυρίως αγροτοδιατροφικών προϊόντων, αλλά και ονόματα εταιρειών που χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονία”, “Μακεδονικός” και έχουν παρουσία στο εξωτερικό». Παράλληλα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε ενδεικτικά προϊόντα όπως οι πιπεριές Φλωρίνης, που στο εξωτερικό είναι περισσότερο γνωστές ως “μακεδονικές πιπεριές”, το πράσινο “μακεδονικό πιπεράκι”, τον “μακεδονικό χαλβά”, αλλά και αρκετά κρασιά που έχουν ήδη καθιερωθεί ως μακεδονικά προϊόντα, λόγω των Ελλήνων οινοπαραγωγών και εμπόρων.

 Ο κ. Ζαγοράκης, επισημαίνοντας τις ανησυχίες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στο ζήτημα αυτό, καλεί την Επιτροπή, αφού τοποθετηθεί επί του θέματος, να λάβει πρωτοβουλίες για την πλήρη διασφάλιση και κατοχύρωση των όλων των εμπορικών σημάτων της Μακεδονίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.