, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ε, όχι και Χρυσαυγίτης ο Αρχιεπίσκοπος»

Του Νίκου Καραμανλή

Αν κάτι χαρακτηρίζει τη θητεία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου, είναι η µετριοπάθεια. Ο Προκαθήµενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επιλέγει πάντα να «ζυγίζει» πολύ προσεκτικά τη βαρύτητα και την πολιτική δοσολογία των δηµόσιων τοποθετήσεών του. Η προσπάθειά του να κρατήσει ισορροπίες, µε µία κυβέρνηση αριστερή, που έχει τις δικές τις αντιλήψεις για τον ρόλο της Εκκλησίας, είναι αν µη τι άλλο εντυπωσιακή. Σηµαντικό ρόλο, βέβαια, παίζει και η καλή προσωπική σχέση που «έχει χτίσει» µε τον Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος ουδέποτε πυροδότησε το κλίµα –τουλάχιστον σε βαθµό ικανό να προξενήσει ζηµιά– εναντίον της κυβέρνησής του, παρεµβαίνει «πυροσβεστικά» σε κρίσιµες περιόδους.

Μία τέτοια περίοδος είναι αυτή που διανύουµε. Έχουµε επισηµάνει ουκ ολίγες φορές ότι το να βρεθεί κοινός τόπος για την ονοµασία της ΠΓΔΜ είναι µία πολύ δύσκολη αποστολή, παρότι ορισµένοι εµφανίζουν σχεδόν ως δεδοµένη τη συµφωνία Αθήνας – Σκοπίων. Η παρέµβαση της Ιεράς Συνόδου, µε την οποία ζητείται «από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση να κατανοήσει την ανησυχία για το θέµα, που είναι και ανησυχία του οικουµενικού Ελληνισµού», σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να χαρακτηριστεί ως «κήρυξη πολέµου». Επί της ουσίας ο Ιερώνυµος δεν λέει τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, δηλαδή ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι µη αποδεκτή.

«Η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το θέµα, γιατί, όπως ξέρουµε, δεν είναι µόνο θέµα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέµα εκκλησιαστικό», παρατήρησε ο Αρχιεπίσκοπος. Ταυτόχρονα, όµως, ξεκαθάρισε ότι τα όποια συλλαλητήρια γίνουν δεν θα είναι υπό τη σκέπη-στήριξη της Εκκλησίας! Γι’ αυτό και προκαλεί εύλογα ερωτηµατικά η σπουδή που επέδειξαν το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο Νίκος Κοτζιάς να ταυτίσουν την Εκκλησία µε τη Χρυσή Αυγή. «Άραγε, η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συµπορευθεί µε το νεοναζιστικό µόρφωµα της Χρυσής Αυγής;» είναι ένα από τα εκτός τόπου και χρόνου ερωτήµατα που θέτει το ΥΠΕΞ. Στην ίδια ανακοίνωση ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας διαπιστώνει ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας έχει ξεπεράσει τα όρια των “αρµοδιοτήτων” της» και µε εµφανώς ειρωνική διάθεση θέτει το ερώτηµα: «Μήπως να µας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο “όνοµα” θέλει η ίδια για να το διαπραγµατευτεί η κυβέρνηση µε τα Σκόπια;».

Πάλι καλά που ο πρωθυπουργός επέδειξε νηφαλιότητα και έσπευσε να βάλει τα πράγµατα στη θέση τους, σηµειώνοντας ότι «θα αντιµετωπίσουµε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας µε τη δέουσα προσοχή. Θα λάβουµε σοβαρά υπ’ όψιν όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέµατος αναφέρετε». Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η υποκριτική στάση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επιδεικνύει όψιµη αριστεροσύνη και σπεύδει να ταυτίσει τον Αρχιεπίσκοπο µε τη Χρυσή Αυγή. Αλήθεια, όταν ο Ιερώνυµος έκανε παρεµβάσεις εναντίον των µνηµονίων και της λιτότητας, γιατί όλοι οι κυβερνώντες σιωπούσαν;

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.