, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ζάεφ: Με τη συμφωνία των Πρεσπών η εθνότητά μας επιβεβαιώνεται ως «μακεδονική»

Σε πλήρη αντιδιαστολή φαίνεται να είναι τα λεγόμενα του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες.
Εν όψει του επερχόμενου δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου για την έγκριση του νέου συνταγματικού ονόματος της πΓΔΜ, ο Ζάεφ διαρκώς τονίζει σημεία της συμφωνίας, τα οποία διαψεύδουν την ελληνική κυβέρνηση ως προς τους επικοινωνιακούς τρόπους διαχείρισης εσωτερικά, η οποία εμμένει ότι δεν υπήρξε καμία παραχώρηση στη γείτονα χώρα, όσον αφορά τη γλώσσα και την ταυτότητα.
Σε νέες δηλώσεις του, με αφορμή τη 17η επέτειο από τη συμφωνία της Οχρίδας, ο Ζάεφ ισχυρίστηκε πως η συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα «προστατεύει τη «μακεδονική» ταυτότητα και απεικονίζει τη γλώσσα μας και το λαό μας με τη δική τους ιστορία, τη δική τους κουλτούρα και τη δική τους κληρονομιά».
«Με τη συμφωνία, η εθνότητά μας επιβεβαιώνεται ως «μακεδονική», ενώ η επίσημη γλώσσα μας προστατεύεται ως «μακεδονική γλώσσα» χωρίς υποσημειώσεις ή προσθήκες». Το «μακεδονικό» μέλλον είναι εγγυημένο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Τόνισε, παράλληλα, ότι «με την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες αφαιρέθηκε και το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να οργανώσει και ενημερωτική καμπάνια για το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, όπως είπε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσμάνι.
«Οι πολίτες δεν πρέπει να πειστούν, αλλά να ενημερωθούν για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, καθώς δημοσκόπηση δείχνει ότι μόλις το 3% των πολιτών έχει γνώση αυτής» ανέφερε ο Οσμάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.
Κατά τον ίδιο, η καμπάνια θα εστιάζει στην ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της συμφωνίας, διευκολύνοντας την ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.