, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ζητήματα διαφάνειας στο δίκτυο Πράσινων Πόλεων;

Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου διοργανώνεται με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης η ιδρυτική συνεδρίαση του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, στο οποίο έχουν προσκληθεί εννέα δήμαρχοι από ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», Χρήστος Μάτης σε επιστολή τους προς τους εννέα δημάρχους που έχουν προσκληθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχουν στη δημιουργία του δικτύου των Πράσινων Πόλεων και συγκεκριμένα τους Δημάρχους: Αθηναίων, κ.Γ.Καμίνη,  Αλεξανδρούπολης, κ.Ε.Λαμπάκη, Βόλου, κ.Π.Σκοτινιώτη, Ζακύνθου, κ.Σ.Μποζίκη, Ιωαννιτών κ.Φ.Φίλιο, Καβάλας, κ.ΚΣιμιτζή, Κέρκυρας, κ.Ι.Τρεπεκλή, Κοζάνης κ.Λ.Μαλούτα, Τρικκαίων, κ.Χ.Λάππα, εκφράζει τις ενστάσεις μου σε ότι αφορά σε θέματα διαφάνειας στη λειτουργία του δικτύου, τις οποίες είχε εκφράσει κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Κατά τον κ. Μάτη, τα επίμαχα θέματα είναι δύο:
1.  Πρέπει ρητά να αποκλειστεί από το καταστατικό του Δικτύου η δυνατότητα της συμμετοχής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο  του Δικτύου. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι οι δήμοι, οι οποίοι συμμετέχουν στο Δίκτυο.
2.  Πρέπει να προβλεφθεί στο καταστατικό, ότι η αποδοχή δωρεών και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα εγκρίνεται υποχρεωτικά από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων που απαρτίζουν το Δίκτυο και όχι απλώς από το Δ.Σ. του Δικτύου. Μπορεί η διαδικασία να ενισχύει τις ανησυχίες για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, όμως, οποιαδήποτε άλλη εκδοχή θα οδηγήσει σε διαχείριση δημοσίου χρήματος, στο όνομα των δημοτών των δήμων που συμμετέχουν, χωρίς όμως τη δυνατότητα ελέγχου από αυτούς των πεπραγμένων του δικτύου.
Παράλληλα επισημαίνει στη συγκεκριμένη επιστολή ότι οι ανησυχίες του αυτές ενισχύθηκαν από την παρουσία εκλεκτών ομιλητών, το σύνολο των οποίων διαχειρίζεται προγράμματα.
·    Ο Dr Albert Statz θα μιλήσει για τη διασυνοριακή συνεργασία, η οποία δεν προκύπτει από τους στόχους του δικτύου
·    Η κυρία Cristina Gortzilo είναι συντονίστρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων
·    Ο κύριος Πέτρος Αληλόμης είναι σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων του Δικτύου Ενεργειακών Πόλεων
·    Η κυρία Ιφιγένεια Καρατζά είναι προϊσταμένη της μονάδας προγραμματισμού και αξιολόγησης της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Μακεδονίας –Θράκης
«Είναι προφανές ότι το Δίκτυο δεν έχει απλώς ως σκοπό «να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα κοινά ελληνικών πόλεων», όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, αλλά να διεκδικήσει την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει να είναι απολύτως διαφανή και με δημοκρατικό έλεγχο, ο οποίος να διασφαλίζεται από το καταστατικό, γιατί πέρα από τις προθέσεις των οργανωτών, μπορούν να εξελιχθούν σε μηχανισμό διαχείρισης δημόσιου χρήματος, στο όνομα των δημοτών, χωρίς τον έλεγχο τους», καταλήγει η επιστολή του Χρήστου Μάτη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.