, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ζουν σε «φυλακές» τη φρίκη των δουλεμπόρων

«Οι έγκλειστοι περιγράφουν τί πέρασαν στα χέρια τους. Τους κρατούσαν, τους χτυπούσαν, τους βασάνιζαν και τους απειλούσαν ότι θα τους βγάλουν τα νύχια, εάν δεν τους έδιναν από 3.000 έως 6.000 ευρώ για να τους αφήσουν ελεύθερους». Το δράμα που περνούν μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν, όταν πέφτουν στα δίχτυα κυκλωμάτων ομοεθνών τους  που τους κρατούν ομήρους σε σπίτια – φυλακές, περιέγραψε στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης με τον πιο γλαφυρό τρόπο η αντεισαγγελέας Εφετών Μαγδαληνή Γαλάταλη. «Κάποιοι είπαν ότι τους έκαιγαν με τσιγάρα», συνέχισε.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν κατηγορούμενοι τέσσερις Πακιστανοί, για την αρπαγή δέκα μεταναστών μεταξύ των οποίων ομοεθνείς τους, Αφγανοί και Μπαγκλαντεσιανοί, πριν ακριβώς έναν χρόνο, τον Μάρτιο του 2018. Οι δύο νεαροί συνελήφθησαν άμεσα, καθώς είχαν τον ρόλο του φύλακα και οι άλλοι δύο εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν αργότερα. Ο ένας μάλιστα, χαρακτηρίζεται επικεφαλής της ομάδας των σύγχρονων δουλεμπόρων, ενώ είχε και ελληνικό προσωνύμιο: «Μήτσος». Το δικαστήριο καταδίκασε τους τρεις σε κάθειρξη 107 χρόνων, εκτιτέα τα 25 χρόνια και τον έναν σε φυλάκιση 13 ετών, εκτιτέα τα 10 χρόνια. Ο τελευταίος καταδικάστηκε για απλή συνέργεια στην αρπαγή, καθώς κρίθηκε ότι είχε περιορισμένο ρόλο.

Η υπόθεση αφορούσε στην ομηρία των δέκα μεταναστών οι οποίοι ήδη είχαν πληρώσει για να φτάσουν από τη χώρα τους στον Έβρο, όμως οι κατηγορούμενοι διεκδικούσαν και άλλα χρήματα. Η αστυνομία στις 3 Μαρτίου 2018 ενημερώθηκε από συντονιστή για το μεταναστευτικό στη Μυτιλήνη, ότι ένα διαμέρισμα στα Διαβατά είχε μετατραπεί σε φυλακή μεταναστών με «δεσμοφύλακες», πάλι μετανάστες. Εκείνος είχε ενημερωθεί από πρόσφυγα που ήταν στη Σουηδία, ο οποίος είχε λάβει στο κινητό του το μήνυμα «είμαστε φυλακισμένοι, πάρε την αστυνομία».

«Εγώ πήγα εκεί επειδή κοιμόμουν στο δρόμο, πήγα για δουλειά να προσέχω τους ανθρώπους», ομολόγησε ο ένας «φύλακας» που αρχικά είχε καταφέρει να ξεφύγει πηδώντας από τον δεύτερο όροφο της οικοδομής. Οι μετανάστες που απελευθερώθηκαν με την παρέμβαση των αστυνομικών περιέγραψαν τις απάνθρωπες συνθήκες που έζησαν. Οι εννέα είπαν στις καταθέσεις τους προανακριτικά ότι προηγουμένως ήταν σε άλλο σημείο, μέσα σε μία αποθήκη. Τους έδιναν ένα πιάτο φαγητό και λίγο νερό κάθε μέρα, περιμένοντας να πληρώσουν τους ομοεθνείς τους δουλεμπόρους και τους χτυπούσαν. Όποιος πλήρωνε, ήταν άμεσα ελεύθερος. Οι περισσότεροι καλούσαν τους συγγενείς τους στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν και τους ζητούσαν να δώσουν χρήματα. Άλλοι ειδοποιούσαν αδέρφια που έχουν στην Ελλάδα. Το βέβαιο είναι ότι το κύκλωμα ήταν φόβος και τρόμος για τους μετανάστες που αναζητούσαν ένα καλύτερο αύριο.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός μετανάστη – θύματος των ομοεθνών του, ο οποίος ανέφερε ότι είχε πληρώσει το ποσό των 2.300 δολαρίων για το ταξίδι από το Πακιστάν. Είπε ότι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί βρήκε έναν «οδηγό» που τρεις μήνες μετά τον οδήγησε να περάσει τον Έβρο και να μείνει στην ελληνική όχθη. Ακόμη όμως και αυτόν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, του ζητούσαν να καταβάλλει εκ νέου χρήματα, για να αφεθεί ελεύθερος.

Φοβούνται τα κυκλώματα

Ο ένας κατηγορούμενος έτρεμε όταν απολογούνταν ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Αιτία δεν φαίνεται να ήταν η πίεση που ασκούταν από τους δικαστές να πει την αλήθεια επειδή άλλαξε την κατάθεσή του. Ισχυρίστηκε ότι ήταν και ο ίδιος στο σπίτι μαζί με τους άλλους μετανάστες, αλλά έβγαινε από το δωμάτιο επειδή μαγείρευε για τους υπόλοιπους, ενώ αρχικά είχε καταθέσει ότι καθημερινά περνούσαν από το διαμέρισμα 30-35 μετανάστες και ότι ο ίδιος πληρωνόταν ως φύλακάς τους. Δίπλα του, όπως και σε όλη τη δικαστική αίθουσα, αισθανόταν ασφυκτικά την «ανάσα» ορισμένων που ενδεχομένως να συνδέονταν με το κύκλωμα. Ακόμη και όταν μετά τη λήξη της διαδικασίας βιντεοσκοπούσαν τους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και τον ίδιο.

Η υπόθεση των Διαβατών είναι μία από τις δεκάδες υποθέσεις ομηρίας μεταναστών που έχει αποκαλύψει η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες  περιοχές μέχρι τη Θράκη, με πρωταγωνιστές κυρίως Πακιστανούς, μέλη κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τον πόνο ειδικά των ομοεθνών τους, όπως και άλλων μεταναστών. «Στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα δεν μιλούν, όμως φαίνεται ότι έχει ασκηθεί βία εναντίον τους», είπε στην Karfitsa αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει ασχοληθεί με πολλές από τις περιπτώσεις αυτές. Πρόκειται για τους ανθρώπους αυτούς που αναζητούν μία άλλη γη της επαγγελίας και πέφτουν στα δίχτυα των σύγχρονων δουλεμπόρων. Που απομυζούν με τον χειρότερο τρόπο όσα χρήματα μπορούν από τους κατατρεγμένους.

Οι μετανάστες που πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων αμέσως μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα «φυλακίζονται» σε διαμερίσματα και εγκαταλειμμένες αποθήκες της διαδρομής από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα, ακόμη ένας τέτοιος χώρος αποκαλύφτηκε στην  περιοχή της Βόλβης, κοντά στην εθνική Θεσσαλονίκης – Καβάλας, που βρίσκεται στα δρομολόγια των διακινητών.

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των ίδιων των θυμάτων, οι όμηροι μετανάστες μετακινούνται σταδιακά με πρωτοβουλία των εκμεταλλευτών τους. Στον Έβρο μάλιστα ως χώροι «κράτησης» είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι και πυροβολεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν εγκαταλειφτεί εδώ και χρόνια. Στην περίπτωση των Διαβατών, οι δέκα μετανάστες που βρέθηκαν ήταν εκεί περίπου μία εβδομάδα, όμως οι εννέα είχαν μεταφερθεί από αποθήκη που βρισκόταν σε χώρο που δεν γνώριζαν. Όποιος έχει χρήματα τον αφήνουν ελεύθερο, όπως τονίστηκε και στο δικαστήριο. Οι υπόλοιποι παραμένουν όμηροι μέχρι να πληρώσουν τους διακινητές.

Ο «Μήτσος», κατά τη δικογραφία ο “εγκέφαλος” της ομάδας που συνελήφθη μήνες αργότερα, καταδικάστηκε σε 107 χρόνια κάθειρξη για όλες τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε. Στην απολογία του επαναλάμβανε διαρκώς ότι στο διαμέρισμα – φυλακή των Διαβατών τον είχε στείλει ένα πρόσωπο –άγνωστο στις αρχές– με το όνομα Αλί Ραζά. «Αυτός με έφερε από την Τουρκία και μου είπε πήγαινε να μείνεις στο σπίτι, να προσέχεις τους ανθρώπους και θα πάρεις χρήματα. Ήταν δουλειά…»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.