, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ζ. Ζάεφ: Ας απαντήσει η Ελλάδα αν στο έδαφός της ομιλείται η «μακεδονική»

Το «μπαλάκι» στην Αθήνα ρίχνει ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, καλώντας την να απαντήσει εάν ομιλείται και στο ελληνικό έδαφος η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα.

Σε συνέντευξή του στο Σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, o Ζάεφ επανέλαβε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια.

«Η Συμφωνία είναι ξεκάθαρη και μπορεί να εξηγηθεί πολύ εύκολα, αν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο γεγονός είναι ότι η «μακεδονική γλώσσα» έχει γίνει αποδεκτή στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσές. Η «μακεδονική» γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας» δήλωσε συγκεκριμένα.

Στην ερώτηση αν στην Ελλάδα ομιλείται η «μακεδονική», ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απέφυγε να απαντήσει, καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να απαντήσει για το θέμα. «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις, καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα, για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας» δήλωσε.

Ο ίδιος επισήμανε πως η «μακεδονική» κληρονομιά είναι διαφορετική από την ελληνική και επικαλούμενος το πνεύμα της καλής γειτονίας και της φιλίας, ανέφερε ότι πρέπει να μπορεί να υπάρξει κατανόηση τέτοιων θεμάτων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.