, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές όπλων σε ξένα κράτη

Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένες κυβερνήσεις αυξήθηκαν κατά 13% και ανήλθαν σε αξία 192,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών που επιβάλλονται σε αυτές σε συνδυασμό με τις προσπάθειες στο ανώτατο επίπεδο για το κλείσιμο συμφωνιών.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να μετατρέψει τις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη έχουν κυρίαρχη θέση στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων, σε ακόμη μεγαλύτερο προμηθευτή εξοπλισμών σε διεθνές επίπεδο, έχουν τονίσει αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρικτές των προσπαθειών ύφεσης των εξοπλισμών.
Στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες που αναλαμβάνουν κρατικές συμβάσεις για την πώληση όπλων, πλοίων, αρμάτων μάχης, αεροσκαφών, πυραύλων και άλλων ειδών στις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών συγκαταλέγονται οι Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, General Dynamics Corp και Northrop Grumman Corp.
Εν μέρει, η αύξηση αποδίδεται στην εφαρμογή του προγράμματος «Buy American» («Αγοράστε Αμερικανικά») από την κυβέρνηση του Τραμπ τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του οποίου χαλάρωσαν διάφοροι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων, ενώ ενθαρρύνθηκαν οι αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι να διαδραματίζουν ενεργότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο ώστε να εξασφαλίζουν πωλήσεις για τις αμερικανικές βιομηχανίες όπλων.
Οι δύο κυριότεροι τρόποι αγοράς όπλων από ξένες κυβερνήσεις είναι είτε οι απευθείας συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες, που ανατίθενται έπειτα από διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων με τις εταιρείες, είτε οι πωλήσεις για τις οποίες μεσολαβεί το αμερικανικό Πεντάγωνο. Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται έγκριση από το αμερικανικό Κράτος.
Οι εμπορικές πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες κυβερνήσεις αυξήθηκαν 6,6%, από 128,1 δισεκατομμύρια δολάρια στα 136,6 δισεκ. δολάρια το περασμένο οικονομικό έτος, σύμφωνα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι οι πωλήσεις για τις οποίες μεσολάβησε το αμερικανικό Πεντάγωνο αυξήθηκαν κατά 33%, στα 55,6 δισεκ. δολάρια, το περασμένο οικονομικό έτος. Συνδυαστικά, το σύνολο των εξαγωγών όπλων αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση, κατά την ίδια πηγή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.