, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΗΠΑ: Δώδεκα θάνατοι από ηλεκτρονικό τσιγάρο

Οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που πάσχουν από πνευμονολογική ασθένεια η οποία συνδέεται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς και τον θάνατο 12 ανθρώπων σε σύνολο περισσότερων από 800 πιθανών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ευθύνονται για μια πρόσφατη επιδημία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC). Όπως ανακοίνωσε το CDC χθες, 12 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε 10 αμερικανικές πολιτείες.
Οι αρχές κάνουν επίσης λόγο για 805 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα ασθενών που πάσχουν από πνευμονολογικά προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε 46 πολιτείες.
Αν και οι υγειονομικές αρχές επιμένουν ότι όλοι οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καθορίσουν τα αίτια των πνευμονολογικών τους προβλημάτων.
Βάσει των πρώτων αναλύσεων που έχουν γίνει σε κάποιες πολιτείες, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι ασθενείς είχαν χρησιμοποιήσει υγρό αναπλήρωσης που περιείχε THC, την κύρια ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης.
Οι θάνατοι αυτοί έχουν προκαλέσει αναταράξεις και στην αναδυόμενη βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η Juul, η μεγαλύτερη εταιρεία του τομέα, άλλαξε επικεφαλής την Τετάρτη και έχει αποφασίσει να διατηρήσει χαμηλό προφίλ.
Εξάλλου την Τετάρτη η πολιτεία της Μασαχουσέτης υιοθέτησε την πιο αυστηρή νομοθεσία από όλες τις αμερικανικές πολιτείες, αποφασίζοντας να απαγορεύσει εντελώς την πώληση προϊόντων που συνδέονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τεσσάρων μηνών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.