, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Πιέσεις Τραμπ σε κυβερνήτες να διαλύσουν τις διαδηλώσεις

Ο Τραμπ εκτός ορίων, ζητεί περισσότερη βία σε βάρος των διαδηλωτών. Απαγόρευση κυκλοφορίας και στρατός στους δρόμους, σε δεκάδες πολιτείες. Μαζικές πορείες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την απάντηση των Αμερικανών κυβερνητών στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα, λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ.
«Πρέπει να επιβάλεστε, εάν δεν επιβάλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Γελάει ο κόσμος μαζί σας, πρέπει να επιβληθείτε», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της κλήσης.
«Πρέπει να συλλάβετε ανθρώπους, πρέπει να δικάσετε ανθρώπους, και πρέπει να πάνε στη φυλακή για πολύ καιρό», είπε εξάλλου ο Τραμπ, σύμφωνα με του New York Times. Ο ίδιος επεσήμανε πως θα βάλει τον πρόεδρο των Επιτελείων Στρατού επικεφαλής, αλλά δεν διευκρίνισε τι εννοούσε ή εάν θα έδινε το πράσινο φως για να αναπτυχθεί τακτικός στρατός ενάντια στους διαδηλωτές.
Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκους δεν έχουν προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσουν την τηλεδιάσκεψη, που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου Αφροαμερικανού, κατά τη σύλληψή του στη Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι Τζ. Μπ. Πρίτσκερ είπε στον Τραμπ ότι η ρητορική του επιδεινώνει μια ήδη εκρηκτική κατάσταση, για να ακολουθήσει η απάντηση σε απότομο ύφος από τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο.
Συνεχίζεται η βία
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CNN, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στην πόλη Ντάβενπορτ της Αϊόβα κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ τη ζωή του από αστυνομικά πυρά έχασε και ένας άνδρας στο Λούισβιλ στο Κεντάκι.
Επίσης, αστυνομικοί στο Ντάβενπορτ δέχτηκαν επίθεση από ομάδα διαδηλωτών το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Πολ Σικόρσκι. Οι τρεις αστυνομικοί, που πραγματοποιούσαν περιπολία, δέχτηκαν πυρά από αγνώστους και ένας εξ αυτών τραυματίστηκε. Ο Σικόρσκι είπε πως δεν γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού, ωστόσο έχει ενημερωθεί πως «είναι καλή η διάθεσή του».
Απαγόρευση κυκλοφορίας στα… χαρτιά
Το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει έχει κινητοποιήσει την Εθνική Φρουρά που επιχειρεί απ άκρη σ’ ακρη των ΗΠΑ. Περισσότερες από 40 πόλεις επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές την «έσπασαν» τη νύχτα. Μέχρι και σήμερα μετράμε πέντε νεκρούς ενώ τουλάχιστον 4.000 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα από την ημέρα που ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις. Tην επόμενη εβδομάδα (08/06) θα μεταβεί στο δικαστήριο ο πρώην αστυνομικός που εμπλέκεται στο θάνατο του Φλόιντ.
Τα εκτεταμένα επεισόδια στην πρωτεύουσα της Μινεσότα, την πόλη όπου ζούσε ο Φλόιντ μέχρι το μοιραίο συναπάντημά του με τους τέσσερις συμπολίτες του αστυνομικούς, αποδείχτηκε πως ήταν μόνον η αρχή.
Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί με δεκάδες περιοχές να έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν καλέσει την Εθνική Φρουρά: Αριζόνα, Άρκανσο, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Ιλλινόι, Μίσιγκαν, Νεμπράσκα, Νεβάδα, Οκλαχόμα, Όρεγκον, Βιρτζίνια, Κολοράντο, Τζόρτζια, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάϊο, Πενσιλβάνια, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Ουάσινγκτον, Γουισκόνσιν, Επαρχία της Κολούμπια.
Η οργή των διαδηλωτών έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μεταφέρεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα (περίπου για μία ώρα) σε υπόγειο καταφύγιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.