, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Απ.Τσαλταμπάση στην Karfitsa: «Οι γυναίκες δούλευαν στις Εταιρίες Συμβούλων κυρίως ως βοηθητικό προσωπικό»

Μπορεί να διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, αλλά ακόμη και τώρα οι γυναίκες δίνουν τη δική τους «μάχη» για να αποδείξουν τα… αυτονόητα.

Της Φιλίππα Βλαστού 

Οι ικανότητες δηλαδή, οι γνώσεις, η ευελιξία, οι δεξιότητες, η εγρήγορση, η αποτελεσματικότητα δεν είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να αντιπροσωπεύσουν μόνο τον χαρακτήρα ενός άνδρα επαγγελματία, αλλά μπορούν εξίσου και μιας γυναίκας. Η Θεσσαλονικιά Αποστολίνα Τσαλταμπάση έχει γράψει το δικό της success story σε έναν ομολογουμένως ανδροκρατούμενο χώρο, αυτόν του project managment.

«Γεμίζοντας» το βιογραφικό της με σπουδές, μεταπτυχιακά και σεμινάρια η κα Τσαλταμπάση γνώρισε το συγκεκριμένο επάγγελμα και κατάλαβε από την πρώτη στιγμή ότι είναι ο επαγγελματικός δρόμος που θέλει να ακολουθήσει. «Πολλές φορές λέω η δουλειά μου με διάλεξε και δεν τη διάλεξα», είπε η ίδια στην Karfitsa.

Tο 2003 ήταν ορόσημα για την επιχειρηματία, καθώς ίδρυσε την πρώτη Συμβουλευτική Εταιρία με την επωνυμία «Ορθώς Επιχειρείν», η οποία μετεξελίχθηκε στον Όμιλο Εταιριών OECON Group, που δραστηριοποιείται με εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η καινοτομία και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της είναι γεγονός, αφού το 80% του τζίρου της προέρχεται από Υπηρεσίες στο Εξωτερικό.

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο επάγγελμά της και αν το γεγονός ότι είναι γυναίκα την έκανε να την βλέπουν με διαφορετικό «μάτι» άτομα στον επαγγελματικό της χώρο απάντησε το εξής: «Στο δικό μου επάγγελμα σίγουρα. Στη συμβουλευτική επιχειρήσεων και φορέων όταν βγήκα εγώ στην αγορά εργασίας ήταν ένας αμιγώς ανδροκρατούμενος κλάδος. Οι γυναίκες δούλευαν στις Εταιρίες Συμβούλων κυρίως ως βοηθητικό προσωπικό. Στις εταιρίες που δούλεψα πριν αρχίσω τη δική μου εταιρία, έβλεπα αξιολογότατες συναδέρφους να μην μπορούν να αναδειχθούν με κύριο άξονα το φύλλο τους. Τότε αποφάσισα και εγώ ότι θα παλέψω από το ρόλο του ιδιωτικού επιχειρείν και έκανα την εταιρία μου σε ηλικία μόλις 27 χρονών, ακριβώς γιατί δεν ήθελα αγκυλώσεις. Τα πρώτα χρόνια αναζητούσαν πίσω μου τον πατέρα, σύζυγο ή “χορηγό” που μου έφτιαξε την εταιρία. Πάλεψα για να αποδεχθούν το μοντέλο της αυτοδημιούργητης επιχειρηματία».

Απόρροια ήταν η κα Τσαλταμπάση να συμμετέχει ενεργά σε προσπάθειες και δράσεις για την στήριξη κάθε γυναίκας επιχειρηματία. Μάλιστα, είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και όπως μας είπε «υποστηρίζουμε τις γυναίκες με mentoring, coaching, εκπαίδευση, αλλά το πιο σημαντικό είναι η δικτύωση ώστε όλες αυτές να κάνουν ενεργά». Το 2010 βραβεύτηκε με τον τίτλο της Πρέσβειρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δυναμική δράση της στον τομέα της προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, εκτελεί δε χρέη Συντονίστριας για το Εθνικό Δίκτυο Πρεσβειρών. Επίσης τιμήθηκε το 2014 με τον τίτλο Women Motivator in Mediterranean.

Τι θα συμβούλευε όμως η κα Τσαλταμπάση μια γυναίκα που θέλει να δημιουργήσει κάτι δικό της; «Όσον αφορά στην επαγγελματική κατεύθυνση, θα πω ότι όλες οι κοπέλες όπως και οι άντρες αν έχουν την κατάλληλη κατάρτιση, αλλά και αγάπη για αυτό που κάνουν οφείλουν απέναντι στον εαυτό τους να το κυνηγήσουν και στο τέλος να το πετύχουν. Για το επιχειρείν όμως πρέπει να είναι προετοιμασμένες για πολλά δάκρυα, απογοητεύσεις και οικονομική στενότητα στην αρχή. Θέλει υπομονή και προσήλωση η επιχειρηματικότητα», κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.