, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται άμεσα μεταρρυθμίσεις!

Της Καλυψώς Γούλα*

Η πρόσφατη πολυήμερη ταλαιπωρία όλων μας στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του προβλήματος που παρουσιάστηκε στον κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί με νερό το Πολεοδομικό Συγκρότημα είναι η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αποδεικνύει πόσο σήμερα τα έργα υποδομών στις πόλεις είναι περισσότερο απαραίτητα από ποτέ.

Δυστυχώς οι μεγάλες πόλεις της χώρας, οι πόλεις που κάθε χρόνο δέχονται εκατομμύρια επισκέψεις τουριστών και επιθυμούν να αφήσουν το δικό τους στίγμα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη έργων υποδομών που θα βελτιώσουν πρωτίστως την καθημερινότητα των πολιτών τους και θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους επισκέπτες τους.

Προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα και τη μάχιμη δικηγορία. Ακόμα και σήμερα – επτά χρόνια μετά την ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- αδυνατώ να συμβιβαστώ με την γραφειοκρατία. Την βίωσα έντονα, όταν από τη θέση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης έπρεπε να αναζητήσω και να βρω τρόπους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού ζητήματος. Έπρεπε οι δήμοι, χωρίς να υπάρχουν σχετικές αποφάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, να βρούμε τον τρόπο να δημιουργήσουμε δομές για τους συμπολίτες μας που ακόμα και σήμερα βιώνουν την απόλυτη ένδεια, αλλά και να διαχειριστούμε στη συνέχεια, τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, άφησαν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους λόγω πολέμου, ώστε αυτοί να φιλοξενηθούν και να τους παρέχουμε τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες φροντίδας. Πρόβλημα που αναζητούσε άμεση λύση μέσα στο γραφειοκρατικό και δαιδαλώδες ελληνικό δημόσιο. Τα καταφέραμε, με όποιον τρόπο, και κρινόμαστε καθημερινά για το έργο αυτό.

Στην Ελλάδα του 2018, οι δήμοι αποτελούμε το πρώτο στήριγμα των συμπολιτών μας. Ακόμα και για πράγματα που δεν χειριζόμαστε, οι πολίτες ζητούν βοήθεια από εμάς, τους αυτοδιοικητικούς. Εμάς βλέπουν στο δρόμο, στο δημοτικό συμβούλιο, στις διάφορες εκδηλώσεις. Και είναι δύσκολο και ταυτόχρονα άσχημο μια ομάδα ανθρώπων που είναι υπεύθυνη για τη διοίκηση μιας πόλης- πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας- να πρέπει να δικαιολογείται γιατί δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, γιατί αντίστοιχα υπεύθυνο για τα θέματα αυτά, είναι το τάδε ή το δείνα υπουργείο.

Οι δήμοι πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν αυτοτέλεια. Διοικητική και οικονομική. Να είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τις προσλήψεις εργαζομένων και το χρόνο των προσλήψεων αυτών, ώστε να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες που δημιουργούνται. Δυστυχώς ένας υπουργός από το γραφείο στην Αθήνα δεν μπορεί να έχει εικόνα όταν «κόβει» τις προσλήψεις στην Καθαριότητα και εγκρίνει ελάχιστες θέσεις για την κάλυψη αναγκών σε διάφορες υπηρεσίες. Πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει ώστε ο κάθε δήμος να είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα του οίκου του. Και φυσικά οι αρμόδιοι να λογοδοτούν και να δίνουν εξηγήσεις για τις όποιες ενέργειές τους.

Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη» και την φημολογούμενη καθιέρωση της απλής αναλογικής στις επικείμενες εκλογές του 2019, συζητιούνται διάφορα. Υποψηφιότητες, ονόματα, συνεργασίες, αναπτύσσονται σενάρια επί χάρτου. Δεν ανοίγουν όμως σημαντικά ζητήματα που αναζητούν λύσεις εδώ και δεκαετίες.

Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει ώστε οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων να είναι αποτέλεσμα συνεργασιών για το καλό του τόπου μας και όχι «κομματικής γραμμής»-όπως συμβαίνει και σε αρκετά θέματα του δήμου Θεσσαλονίκης-δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας.

Πρέπει οι δήμοι να αποκτήσουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Με αφορμή την συζήτηση για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, πρέπει να διερευνηθούν τρόποι για επιπλέον χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως η πρόταση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, για την είσπραξη και διαχείριση από τους δήμους του φόρου ακίνητης περιουσίας ή την έκδοση δημοτικών ομολόγων. Να βρεθούν λύσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα στις πόλεις μας που εδώ και δεκαετίες μένουν μόνο στα χαρτιά και λιμνάζουν. Να μπορέσουμε τα χρήματα που προέρχονται από την δημοτική αστυνομία να τα αξιοποιήσουμε για την πρόσληψη του αναγκαίου γι αυτήν προσωπικού που θα βελτιώσει την εικόνα των δήμων μας και κατ’ επέκταση θα καλυτερεύσει την ζωή και την καθημερινότητα των δημοτών μας.

Καλή η απλή αναλογική. Καλή η συνεργασία εκπροσώπων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά ας μην μένουμε μόνο στο περιτύλιγμα. Έπρεπε ήδη χθες να έχουμε καταλήξει στο περιεχόμενο.

*H κ. Γούλα είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.