, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέλος του GD4S! Ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωπαίους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έγινε και επίσημα μέλος του ισχυρού πανευρωπαϊκού οργανισμού GD4S, σε συνέχεια της θετικής αξιολόγησης του αιτήματος της, μετά από έγγραφη ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή  κ. Λεωνίδα Μπακούρα από τον Πρόεδρο του Οργανισμού και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas, κ. Paolo Gallo.
Στον GD4S συμμετέχουν κορυφαίες εταιρείες διανομής από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Πορτογαλία και τη Ρουμανία, οι οποίες εξυπηρετούν περίπου 28 εκατομμύρια πελάτες στην Ευρώπη.

Η συμμετοχή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στον οργανισμό πιστοποιεί την αξία και την πολυετή εμπειρία της Εταιρείας και παράλληλα, συνιστά και μία από τις σημαντικότερες δράσεις εξωστρέφειας της.
Συνοψίζοντας, οι στόχοι που διέπουν τον φορέα είναι:
·         Η παροχή τεχνογνωσίας σχετικά με πολιτικές που αφορούν την απανθρακοποίηση των ενεργειακών συστημάτων.
·         Η συμβολή στην ανάπτυξη του Σχεδιασμού της Αγοράς Φυσικού Αερίου.
·         Η εκπροσώπηση των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου στα Ευρωπαϊκά Όργανα.
·         Η Ανάδειξη των προοπτικών χρήσης  των δικτύων διανομής και του φυσικού από ανανεώσιμες πηγές.
Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, ο οργανισμός αναλαμβάνει τη διεξαγωγή οποιασδήποτε δραστηριότητας που κρίνεται σημαντική για τον τομέα διανομής φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, συνηγορεί υπέρ της προώθησης πολιτικών και τεχνικών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη λελογισμένη χρήση του φυσικού αερίου. Παράλληλα, μεριμνά για την υποστήριξη, αξιολόγηση και διάδοση των αποτελεσμάτων ερευνών, πρακτικών εμπειριών και έργων στον τομέα που σχετίζεται με τις δραστηριότητες των μελών του. Εν συνεχεία, παρέχει πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το φυσικό αέριο και τις υποδομές των δικτύων διανομής. Παράλληλα, προβαίνει στην ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου με ειδικούς εμπειρογνώμονες και επενδυτικούς φορείς για θέματα ανάπτυξης χρήσεων του φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί και υπερασπίζεται τα κοινά συμφέροντα των διαχειριστών δικτύων διανομής, ιδιαίτερα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Στη σχετική δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λ. Μπακούρας, ανέφερε ότι  «Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ λαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των συνεργασιών της με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ανήκουμε σε αυτό το χώρο καθώς η θέση μας στον ενεργειακό κλάδο της χώρας αναγνωρίζεται πλέον και διεθνώς. Με τη συμμετοχή μας ενώνουμε την πολυετή εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία μας στη διανομή φυσικού αερίου, με τους σημαντικότερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης ώστε να προωθήσουμε από κοινού πολιτικές προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.»

Ο κ. P. Gallo, με την ιδιότητα του Προέδρου του GD4S σχολίασε ότι: «είμαστε στη ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο φορέα μας, η οποία μπορεί πλέον να βασίζεται σε μια ακόμη φωνή για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και στην προοπτική της ενεργειακής μετάβασης. Το φυσικό αέριο, στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ως η μόνη βιώσιμη και άμεση λύση για τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό εναλλακτικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το έργο όλων μας στον οργανισμό στοχεύει στην ενθάρρυνση της δημιουργίας των καλύτερων συνθηκών για να διασφαλιστεί ότι ένα εκτεταμένο και ευρύ δίκτυο, όπως αυτό των εταιρειών διανομής φυσικού αερίου, μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη συνεχιζόμενη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.