, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Ελλάδα στις κλινικές δοκιμές φαρμάκου κατά του κορονοϊού του Ισραήλ

Μια «έκπληξη» έκρυβαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Κατά την διάρκεια των δηλώσεων, ο κ. Νετανιάχου έβγαλε από την τσέπη του ένα φάρμακο που παρασκευάζεται στη χώρα του κι όπως είπε ο ίδιος έχει θεαματικά αποτελέσματα κατά του κορονοϊού.

Το φάρμακο χορηγείται μία φορά την ημέρα για πέντε λεπτά μέσω εισπνοής. Xρησιμοποιεί εξωσώματα, μικροσκοπικούς φορείς που μπορούν να μετακινήσουν υλικά μεταξύ των κυττάρων για να μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη που ο ισραηλινός καθηγητής Ναντίρ Άρμπερ, στον οποίο ο κ. Νετανιάχου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνέντευξη Τύπου, πέρασε δεκαετίες ερευνώντας.

Αναφερόμενος στο σκεύασμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές».

Το “θαυματουργό” φάρμακο EXO-C2

To νέο φάρμακο  θεράπευσε 29 από τους 30 πάσχοντες από κορονοϊό που το έλαβαν σε νοσοκομείο του Ισραήλ, χαιρετίστηκε από τους επιστήμονες ως “τεράστια ανακάλυψη”.

Όπως αναφέρουν οι “Times of Israel”, η ανακάλυψη  αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του ιατρικού κέντρου Ichilov στο Τελ Αβίβ. Το φάρμακο που χορηγήθηκε στους ασθενείς κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών μέσω μιας συσκευής αναπνοής (εισπνεόμενο), αποδείχθηκε θαυματουργό. Και αυτό γιατί μέσα σε λίγες ημέρες (3 με 5) οι ασθενείς που το έλαβαν ανάρρωσαν. Όπως έγινε γνωστό, οι 30 που έλαβαν τη θεραπεία είχαν μέτρια ή και σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Το φάρμακο που είναι αποτέλεσμα της έρευνας του καθηγητή Nadir Arber, σχεδιάστηκε αρχικά για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι “ακόμα και αν τα εμβόλια κάνουν τη δουλειά τους, ακόμη και αν δεν υπάρξουν νέες μεταλλάξεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας”. Πρόσθεσε ότι “για αυτό αναπτύξαμε αυτό το ειδικό φάρμακο”.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ιατρικού κέντρου Ichilov, Roni Gamzu, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των δοκιμών της πρώτης φάσης ως “εξαιρετικά”, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση των δοκιμών του φαρμάκου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.