, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου και η Τουρκία του Ερντογάν

Του Νίκου Καραμανλή

Εν αντιθέσει με την Τουρκία, που καθημερινά ρέπει όλο και περισσότερο προς τα σκοτεινά καθεστώτα αποχαιρετώντας τη δημοκρατία και την πιθανότητα ένταξης στην ΕΕ, η Ελλάδα αποδεικνύει πως παραμένει κράτος δικαίου. Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε μία χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά από τη βάσανο των μνημονίων και μία άλλη που θέλει να λέγεται υπερδύναμη, αλλά επιστρατεύει μεσαιωνικές μεθόδους! Ο λόγος για τις διαφορές στη διαχείριση δύο παρόμοιων περιστατικών.

Από την 1η Μαρτίου, εδώ και περισσότερες από 65 ημέρες δηλαδή, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης κρατούνται δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Αν και επιδεικνύοντας χαρακτηριστική κωλυσιεργία η τουρκική Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει κατηγορίες, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κουκλατζής έχουν προφυλακιστεί επειδή πέρασαν στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Επισήμως η Άγκυρα ερευνά το ενδεχόμενο στρατιωτικής κατασκοπείας, αγνοώντας ότι η σκέψη και μόνο είναι αστεία, πως δύο άνδρες πέρασαν ένστολοι και οπλισμένοι με τυφέκια G3 την οριογραμμή στις Καστανιές Έβρου για να… κατασκοπεύσουν! Πριν από μερικές ημέρες όμως, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ομολόγησε» αυτό που λίγο-πολύ όλοι υποψιάζονταν, απ’ όταν έγινε γνωστό ότι η Τουρκία σκοπεύει να… ξεψαχνίσει την υπόθεση και να κρατήσει προφυλακισμένους για όσο χρειαστεί τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Εν έτει 2018 φαντάζει αστείο μία χώρα που θέλει να λέγεται υπερδύναμη να λειτουργεί με «ομηρίες» πολιτών προκειμένου να αναγκάσει μία άλλη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για την ακρίβεια, όχι να καθίσει να συζητήσει αλλά να αποδεχτεί το «φιρμάνι» για έκδοση στην Τουρκία των 8 αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Μία απόπειρα που σηκώνει πολλή συζήτηση, καθώς ο μοναδικός που αναδείχθηκε κερδισμένος είναι αυτός σε βάρος του οποίου επιχειρήθηκε το πραξικόπημα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκτοτε πράττει ως «σουλτάνος» και όχι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, με τη Δικαιοσύνη στη γειτονική χώρα να δέχεται πρωτοφανή χειραγώγηση. Γι’ αυτό και η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, για πεντάμηνη φυλάκιση με αναστολή στον Μουσά Αλερίκ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα.

Η Ελλάδα έδειξε όχι μόνο στην Τουρκία αλλά στην παγκόσμια κοινότητα ότι δεν προσδοκά «οφέλη» από τυχαία περιστατικά. Έδειξε ότι παραμένει κράτος δικαίου που ο νόμος είναι πάνω από το θυμικό και έδειξε ακόμα ότι δεν εκδικείται. Όχι ότι θα ίδρωνε το αφτί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν κρατούνταν για κάποιους μήνες προφυλακισμένος ένα υπάλληλος του Δήμου Αδριανούπολης. Τουναντίον θα τον ηρωοποιούσε κιόλας, σε μία προεκλογική περίοδο που σπεύδει να εκμεταλλευτεί το καθετί. Κακά τα ψέματα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Τουρκία του «σουλτάνου» θα παραδειγματιστεί από την Ελλάδα, που παρέδωσε μάθημα δημοκρατίας. Είναι όμως λαϊκή απαίτηση να αυξηθούν οι πιέσεις –πάνω και κάτω απ’ το τραπέζι– για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.