, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η εξουσία έλαβε το μήνυμα;

Του Γιάννη Παπαδόπουλου

 

Η Ελλάδα συγκλονίστηκε την περασμένη Τετάρτη.

Ηλικιωμένοι και νέοι, άνδρες και γυναίκες, πλούσιοι και φτωχοί, μορφωμένοι και μη, ένωσαν τη φωνή τους για τη Μακεδονία. Για την Ιστορία. Για το μέλλον του τόπου. Είπαν «όχι» για άλλη μια φορά, στα σχέδια παραχώρησης του ονόματος.

Σε 24 πόλεις της Ελλάδας το σύνθημα ήταν το ίδιο: «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα».

Το μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία, ήταν το ίδιο:

«Μην ξεπουλήσετε την πατρίδα. Μην παραχαράξετε την Ιστορία.»

Ήταν μήνυμα αγωνίας, απόγνωσης και οργής ενός λαού.

Η αλήθεια είναι, ότι η Ελλάδα, μέσα απ΄αυτή τη διαπραγμάτευση για την ονομασία του γειτονικού κράτους των Σκοπίων, για πρώτη φορά συζητάει ουσιαστικά, την αναγνώριση

«μακεδονικού έθνους». Με το «Βόρεια Μακεδονία» ή το «Άνω Μακεδονία» δείχνει να αποδέχεται ως πραγματικότητα, όσα επικαλείται και αναφέρει η προπαγάνδα των βορείων γειτόνων. Ότι δηλαδή, η Μακεδονία είναι ένα μεγάλο, γεωγραφικά, διαμέρισμα, που έχει κατατμηθεί σε Ελλάδα, Σκόπια και Βουλγαρία.

Μια άλλη αλήθεια, που μάλλον δεν «βλέπει» ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι η «Βόρεια Μακεδονία» έχει πάντα και … «νότια». Ότι, υπάρχουν κάποια «κομμάτια» που κάποτε πρέπει να ενωθούν. Ότι μ΄αυτόν τον τρόπο αναπαράγεται, διογκώνεται και εξαπλώνεται ο αλυτρωτισμός, που διδάσκεται στα σχολεία της γειτονικής χώρας.

Το τεράστιο ψέμα, όμως, που διοχετεύεται από κυβερνητικούς κύκλους είναι η …εδώ και πολλά χρόνια «αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ή και της μακεδονικής κρατικής οντότητας».

Ποτέ και κανείς ΟΗΕ ή άλλος μεγάλος οργανισμός δεν αναγνώρισε καμιά «μακεδονική» γλώσσα, καμιά «μακεδονική» εθνικότητα.

Δυστυχώς, ο κ. Κοτζιάς και οι συνεργάτες του, προκειμένου να κρύψουν τις «εκπτώσεις» στις οποίες προέβησαν, σε βάρος της χώρας και της ιστορίας της, επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες και να παρουσιάσουν , κατά την προσφιλή τους τακτική, την άποψη, ότι «άλλοι πριν από μας έκαναν λάθη και μεις προσπαθούμε να τα διορθώσουμε».

Με την τακτική αυτή δείχνουν, ότι όχι μόνον «δεν έλαβαν το μήνυμα» της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμφωνία με επώδυνους όρους για τη χώρα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.