, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η θεραπευτική αξία των αλόγων στην ζωή μας», γράφει η Κατερίνα Ρόκου

Γράφει η Κατερίνα Ρόκου, ψυχολόγος με ειδίκευση στην ειδική αγωγή και εκπαιδεύτρια Θ.Ι. & Ιδρύτρια του φορέα «Ιπποστήριξη»

Η θεραπευτική Ιππασία είναι μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδος αποκατάστασης, θεραπείας καθώς και εκπαίδευσης όπου σε πολλές χώρες συνταγογραφείται. Απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με νοητικές και νευρολογικές διαταραχές, αυτισμό, κινητικά προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες, γενετικά σύνδρομα, συναισθηματικές και ψυχολογικές διαταραχές, φοβίες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες. Στην θεραπευτική ιππασία το άλογο και το περιβάλλον του αποτελούν το θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο.  Η τρισδιάστατη κίνηση του αλόγου σε συνδυασμό με έφιππες ψυχο-εκπαιδευτικές ασκήσεις και δραστηριότητες που θα επιλέξει η εξειδικευμένη ομάδα των θεραπευτών, συνθέτουν για τους συμμετέχοντες μία πολυαισθητηριακή εμπειρία που στοχεύει στη θεραπεία, την αποκατάσταση και την εκπαίδευση τους.

Η ΑΜΚΕ «Ιπποστήριξη, Θεραπευτική Ιππασία, Ιπποθεραπεία και Εκπαίδευση» ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2013 με έδρα τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Σκοπός του φορέα είναι η προαγωγή και διάδοση της θεραπείας μέσω του Αλόγου (Equine Assisted Therapy). Είναι το πρώτο κέντρο Θ.Ι. στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θ. Ι. Στο κέντρο πραγματοποιούνται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες Εκπαιδευτικής Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες.

Η θεραπευτική αξία του αλόγου είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Ξενοφών στο βιβλίο του “Περί Ιππικής” (360 π.Χ.) αναφέρει πώς χρησιμοποιούσε άλογα στην θεραπεία των τραυματισμένων στρατιωτών, επίσης, αναφέρεται σε αρχαιοελληνικά κείμενα πως ο Ασκληπιός “έδωσε το άλογο στην ανθρωπότητα για όσους υποφέρουν από τραύματα, πληγές και ασθένειες που δεν μπορούν να θεραπευτούν.”

Η θεραπεία μέσω του αλόγου διαδόθηκε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς η εφαρμογή της θεραπευτικής ιππασίας και τα αποτελέσματα ερευνών απέδειξαν τις ευεργετικές ιδιότητες της. Το 1969 ιδρύθηκαν εθνικοί οργανισμοί ιππασίας, για άτομα με ειδικές ανάγκες στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αμερική και το 1972 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικής Ιππασίας (Horses in Education and Therapy International (HETI)

Αποτελέσματα ερευνών αποδεικνύουν πως η Θ.Ι. επιτυγχάνει σημαντικά οφέλη στην κίνηση, την συναισθηματική ωρίμανση, την ψυχοθεραπεία, στην ψυχοκινητική ανάπτυξη, στην εκπαίδευση και την διαπαιδαγώγηση των συμμετεχόντων. Αναφορικά κάποια οφέλη αφορούν περιπτώσεις νοητικών, νευρολογικών, ψυχολογικών, κινητικών και αναπτυξιακών διαταραχών. Η τρισδιάστατη κίνηση του αλόγου επιδρά στη νευροφυσιολογία του αναβάτη και οι κατάλληλες έφιππες ψυχοεκπαιδευτικές ασκήσεις και δραστηριότητες συνθέτουν μια αποτελεσματική μέθοδο διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης, επιλύουν προβλήματα συμπεριφοράς και ενισχύουν την ομαλή ψυχοκινητική ανάπτυξη. Η ψυχοθεραπεία με το άλογο είναι, επίσης, πολύ αποτελεσματική και ενδείκνυται σε περιπτώσεις αγχωτικών διαταραχών (κρίσεις πανικού, φοβίες) καθώς και ψυχολογικών διαταραχών (κατάθλιψη). Τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας είναι πολυδιάστατα και πολλαπλά καθώς ο συμμετέχοντας δέχεται έναν “βομβαρδισμό” ποικίλων ερεθισμάτων. Εκεί που ΣΤΟΧΕΥΕΙ η θεραπευτική ιππασία είναι στο να αναπτυχθεί η λειτουργικότητα των συμμετεχόντων, να βελτιωθούν οι κοινωνικές δεξιότητες, η επικοινωνία, να αποκτήσουν αυτογνωσία, κατά συνέπεια να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους. Δυστυχώς στην χώρα μας η θεραπευτική ιππασία θεωρείται ως μια εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση ενώ στην πραγματικότητα είναι μια ολιστική θεραπεία. Οι συμμετέχοντες ωφελούνται πολλαπλά στην κίνηση (λεπτή και αδρή), στην ισορροπία και την σωστή στάση σώματος, στις γνωστικές δεξιότητες, στην βελτίωση του λόγου και όσον αφορά στην ποιότητα και όσων αφορά στην ένταση, αναπτύσσονται οι αισθητικοκινητικές και οπτικοκινητικές δεξιότητες. Υπάρχει βελτίωση της συγκέντρωσης και της προσοχής ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η αισθητηριακή αντίληψη. Είναι λυπηρό προς το παρόν η Θεραπευτική Ιππασία και η Ιπποθεραπεία να εξακολουθούν να μην είναι αναγνωρισμένες από το εθνικό σύστημα υγείας της Ελλάδος, όπως είναι ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου και συνταγογραφείται ως θεραπεία και αποκατάσταση σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.