, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Θεσσαλονίκη «µύρισε»… Χριστούγεννα

Από την αρχή του µήνα, οι δήµοι της Θεσσαλονίκης «φόρεσαν τα γιορτινά τους», βάζοντας έτσι τους πολίτες στο… εορταστικό κλίµα των Χριστουγέννων. Χιλιάδες λαµπιόνια φωτίζουν κεντρικούς δρόµους και πλατείες, ενώ οι καλλικάντζαροι, οι φάτνες και τα πελώρια χριστουγεννιάτικα δέντρα, πήραν και φέτος τη θέση τους, αλλάζοντας έτσι την εικόνα της καθηµερινότητας των πολιτών. Συναυλίες, θεατρικοχορευτικά δρώµενα, προβολές ταινιών, εργαστήρια, παραδοσιακά κεράσµατα και αναβίωση εθίµων, όλα µε δωρεάν είσοδο, θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις όλων των δήµων του νοµού.
Η Karfitsa συγκέντρωσε τα κυριότερα δρώµενα που µπορείτε να απολαύσετε µια εβδοµάδα πριν από τα Χριστούγεννα.
Δήµος Θεσσαλονίκης
Το Σάββατο και την Κυριακή 16 και 17 Δεκεµβρίου, στις 12:00-15:00 και 17:00-19:00, στην πλατεία Αριστοτέλους θα πραγµατοποιηθεί αφιέρωµα: «Τα ξωτικά των Χριστουγέννων». Καπέλα των ξωτικών, µικρές κούκλες- ξωτικά, γιορτινά στολίδια θα είναι κάποιες από τις κατασκευές που θα δηµιουργήσουν τα παιδιά σε ένα σαββατοκύριακο αφιερωµένο στα ξωτικά και στο πνεύµα των Χριστουγέννων. Παράλληλα, το Σάββατο µικρά και… µεγάλα παιδιά, θα µπορούν να δηµιουργήσουν τα καπέλα των ξωτικών κι άλλες γιορτινές κατασκευές µε το «Εργαστήρι χωρίς Σύνορα». Επίσης, την Κυριακή θα µπορούν να ετοιµάσουν κούκλες – ξωτικά και στολίδια για το σπίτι µε την οµάδα τσίρκου ΚΙΡΚΟ.
Δήµος Αµπελοκήπων-Μενεµένης
Tην Κυριακή 17 Δεκεµβρίου, από τις 10:30 έως τις 19:30 στην Πλατεία Επταλόφου, θα διοργανωθεί µέσα το Χριστουγεννιάτικο παζάρι από την οµάδα Εθελοντών του δήµου Αµπελοκήπων- Μενεµένης µε διάφορες εκπλήξεις. Στις 11:00 στην πλατεία Επταλόφου, θα γίνει αναβίωση του εθίµου της καµήλας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μανδρακιωτών, που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Επταλόφου και στη συνέχεια χορεύοντας θα διασχίσει κεντρικά σηµεία του δήµου, µε παραδοσιακούς χορούς. Την Πέµπτη 21 Δεκεµβρίου στις 11:00 στο 2ο Νηπιαγωγείο Αγίου Νεκταρίου, θα παρουσιαστούν «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη» από τον Καραγκιοζοπαίχτη Οδυσσέα Κανλή. Στις 18:45 στην Πλατεία Τσοµπάνογλου θα διοργανωθεί το «Ντύσου Αϊ Βασίλης και τρέξε για το Κοινωνικό Παντοπωλείο». Αντίτιµο συµµετοχής: 1 λίτρο ελαιόλαδο για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήµου. Στους συµµετέχοντες θα µοιραστούν Αγιοβασιλιάτικα σκουφιά και σφυρίχτρες.
Δήµος Δέλτα
Το Σάββατο 16 Δεκεµβρίου, στις 17:30, στη Δηµοτική Κοινότητα Ανατολικού, θα φτιαχτεί το Δέντρο της Αγάπης από γάλατα µακράς διαρκείας! Θα υπάρχουν παράλληλες δραστηριότητες όπως ανάγνωση παραµυθιού από τη γυναίκα και τη γιαγιά του Αϊ Βασίλη, παιδικό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής σε συνεργασία µε το ΙΕΚ Σίνδου, χειροτεχνίες µε ανακυκλώσιµα υλικά, µουσική και face painting, ενώ θα σερβίρεται ζεστή σοκολάτα. Στη Δηµοτική Κοινότητα Διαβατών, στις 18.30, στο χώρο του Γυµνασίου Διαβατών, θα φωταγωγηθεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Την Τετάρτη 20 Δεκεµβρίου, στο Καλοχώρι στις 16:30, θα έχει face painting για τα παιδιά από τους σπουδαστές του Ι.Ε.Κ. Σίνδου στο χώρο του  Κ.Α.Π.Η.
Δήµος Θέρµης
Το Σάββατο 16 Δεκεµβρίου, στις 18:00, στην Κεντρική πλατεία του Τριλόφου, θα πραγµατοποιηθεί το άναµµα Χριστουγεννιάτικου δέντρου µε την συνοδεία της Φιλαρµονική Ορχήστρα Μίκρας, παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα στολίδια από αλατοζύµαρο, κεράσµατα, ζεστό τσάι. Στην πλατεία στο Πλαγιάρι, στις 19:30, έχει προγραµµατιστεί το άναµµα Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Από τις 19:00 έως τις 00:00 στην πλατεία Παραµάνα, στην Θέρµη θα πραγµατοποιηθεί γιορτή που διοργανώνει η Ένωση Επαγγελµατιών Εµπόρων Θέρµης µε τη συµµετοχή της ΔΕΠΠΑΘ και το δήµο Θέρµης, µε σύνολο εγχόρδων SPIRA MINORE µε µαέστρο την Δήµητρα Κατιώνη. Στο αµφιθέατρο της πλατείας θα υπάρχει Λούνα Παρκ. Στο δηµοτικό θέατρο, 16:00 µε 23:00 θα διοργανωθεί παραδοσιακή γιορτή µε χορό και κεράσµατα.
Δήµος Νεάπολης-Συκεών
Την Κυριακή 17 Δεκεµβρίου, στο Κλειστό Δηµοτικό Θέατρο Συκεών θα γίνουν δυο δωρεάν προβολές, στις 15:00 και 17:00 του έργου «Ο γιος του Αϊ Βασίλη». Στις 11:30-14:00, στην πλατεία Ειρήνης, θα εµφανιστούν παιχνιδιάρικα εξωτικά µαζί µε ξυλοπόδαρο.
Την Δευτέρα 18 Δεκεµβρίου, στις 17:00, στη Δηµοτική Βιβλιοθήκη, θα διοργανωθούν τα «µαγικά Χριστούγεννα» µε παραµύθι αγάπης για παιδιά 3-5 ετών και στις 18:30 «Η γάτα του Αϊ Βασίλη», θα παρουσιαστεί από τη συγγραφέα και θεατρολόγο Στέλλα Τσίγγου. Στις 18:00, στο Δηµοτικό Ωδείο Αγίου Παύλου, θα παρουσιαστεί µια διασκευή του γνωστού παραµυθιού «Η Κοκκινοσκουφίτσα». Στο δηµοτικό Θέατρο, στις 17:30, θα παρουσιαστεί δραµατοποιηµένη αφήγηση παραµυθιού «Ο Αστεροκυνηγός».
Δήµος Κορδελιού Ευόσµου
Την Κυριακή 17 Δεκεµβρίου από τις 11:00 έως τις 14:00, στο Αµφιθέατρο στον Πεζόδροµο επί της οδού Εθν. Αντίστασης, στην Δηµοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού θα αναβιώσει το «Πνεύµα των Χριστουγέννων στο Δήµο µας» για τους πρωταγωνιστές των Αγίων Ηµερών που είναι τα παιδιά.
Σε κεντρικό σηµείο και των δύο Δηµοτικών Ενοτήτων έχει ήδη στηθεί το Σπιτάκι του Αϊ Βασίλη – το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του – για να υποδεχθεί τα παιδιά. Μέσα στο φωτισµένο  και στολισµένο κόκκινο σπιτάκι τα παιδιά θα µπορούν να φωτογραφηθούν µε τον αγαπηµένο τους Άγιο.
Δήµος Θερµαϊκού
Το Σάββατο 16 Δεκεµβρίου, στις 18:00 -21:00 στο  Κ.Α.Π.Η Αγγελοχωρίου, θα βρίσκεται η χορωδία της εκκλησίας Αγ. Νικολάου και του Δηµοτικού σχολείου Αγγελοχωρίου, θα ανέβει παράσταση χορού, θα υπάρχει Χριστουγεννιάτικο Παζάρι µε τοπικά σπιτικά προϊόντα και face painting. Στις 17:00 – 21:00, στο κλειστό γυµναστήριο µπάσκετ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», στην Επανοµή έχουν προγραµµατιστεί χχριστουγεννιάτικες κατασκευές, µουσική, χορός, θεατρικά δρώµενα, εδέσµατα και πολλές εκπλήξεις. Στις 16:30-17:00 στο πάρκο επί της οδού Ανθέων, στην Περαία, θα βρίσκεται η Νεανική Μπάντα Κρουστών «ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ» και στο ίδιο σηµείο έως τις 19:00 θα έχει εκδήλωση µε χορό και τραγούδι.
Δήµος Πυλαίας Χορτιάτη
Στο δήµο Πυλαίας – Χορτιάτη το πλούσιο πρόγραµµα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ξεκίνησε µε τη φωταγώγηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων και στις έξι δηµοτικές κοινότητες. Όλες οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από τις φιλαρµονικές ορχήστρες του δήµου, θα υπάρξουν happenings και εκπλήξεις µε µπαλόνια, δωράκια, παιχνίδια, ξυλοπόδαρους, µασκότ και face painting για τα µικρά παιδιά, ενώ έχουν προγραµµατιστεί και χριστουγεννιάτικες παραστάσεις κουκλοθέατρου. Την Δευτέρα 18 Δεκεµβρίου το πρωί στο Δηµοτικό Σχολείο Εξοχής και την  Τρίτη 19, στο 1ο και 2ο Δηµοτικό Σχολείο Φιλύρου θα διοργανωθούν παραστάσεις µε χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα και παραδοσιακοί λαογραφικοί µύθοι, «Ο Φασούλης και ο καλικάντζαρος» και «Τα Χριστούγεννα του Ποντικοµικρούλη».
Δήµος Χαλκηδόνας
Την Κυριακή 17 Δεκεµβρίου, στις 18:00 θα πραγµατοποιηθεί στην Κάτω Γέφυρα η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Μικρή αλλά και µεγάλοι θα µπορέσουν να παρακολουθήσουν την φωταγώγηση σε συνοδεία µε διάφορα µουσικοχορευτικά events.
Δήµος Ωραιοκάστρου
Για ακόµα µια χρονιά διοργανώνεται η χριστουγεννιάτικη γιορτή Αγγέλων Έλευσις, όπου σε όλη την διάρκεια των γιορτινών ηµερών τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία µε το δήµο θα πραγµατοποιήσουν εκδηλώσεις για µικρούς και µεγάλους.
Δήµος Παύλου Μελά
Έως και την Τρίτη 19 Δεκεµβρίου µια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα, ανοίγει η µαγική πύλη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, απέναντι από το Δηµαρχείο. Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε από το Βόρειο Πόλο και κάνει στάση για 7 µερόνυχτα, βρίσκοντας καταφύγιο στο… Μαγεµένο Στρατόπεδο! Μουσική, θεατρικά δρώµενα, εκδηλώσεις για όλους, λιχουδιές µε άρωµα Χριστουγέννων, κλόουν, face painting, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις στο πρώην Στρατόπεδο Π. Μέλα που φέτος τις γιορτές φαίνεται πως θα προσελκύσει αρκετούς επισκέπτες και από άλλους δήµους. Ωράρια τις καθηµερινές 17:00-20:00 και Σάββατο – Κυριακή 11:00-20:00. Είσοδος δωρεάν.
Στο δηµοτικό Θέατρο Κέντρου Πολιτισµού Χρήστος Τσακίρης την Δευτέρα 18 Δεκεµβρίου θα πραγµατοποιηθεί Χριστουγεννιάτικη συναυλία νεανικών και άλλων χορωδιών, στις 19:00. Την Τρίτη 19 θα παρουσιαστεί Χριστουγεννιάτικη συναυλία Φιλαρµονικών Ορχηστρών στις 19:00 και την Τετάρτη 20 το ρεσιτάλ κλασικής µουσικής «Tu ch’hai le penne amore», στις 20:00.
Δήµος Καλαµαριάς
Το Σάββατο 16 Δεκεµβρίου, στις 11:00 – 15:00, στην κεντρική Πλατεία στο σπίτι του Αϊ Βασίλη, στο Ζαχαρόσπιτο και στο Σπίτι των Ξωτικών θα πραγµατοποιηθούν εκδηλώσεις. Από τις 17:00 έως τις 21:00 στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη θα παρουσιαστεί παράσταση κουκλοθεάτρου «Τα Χριστούγεννα του Ποντικοµικρούλη».
Την Kυριακή 17 Δεκεµβρίου, από τις 11:00 έως τις 15:00, στην Πλατεία και στον πεζόδροµο Κοµνηνών θα διοργανωθεί εορταστικό δρώµενο µε την Μπάντα Δρόµου του Κρουστόφωνου «Με τύµπανα και µε φωνές καλές σας εορτάδες». Από τις 17:00 έως τις 21:00, στο Σπίτι των Ξωτικών, παιδιά µε τη βοήθεια της εικαστικού Σταυριανής Κωτούλας θα δηµιουργήσουν στολίδια από χαρτόνια της ανακύκλωσης µε ζωγραφιές, µάνταλα και λαµπερή χρυσόσκονη.
Την Δευτέρα 18 Δεκεµβρίου, από τις 17:00 έως τις 21:00, στο Ζαχαρόσπιτο, παιδιά θα µπορούν να φτιάξουν cheese cake µε την παιδαγωγό Όλγα Μαρία Παπαγεωργίου. Την Τρίτη 19 Δεκεµβρίου, από τις 17:00 έως τις 21:00, παιδιά θα µπορούν να φτιάξουν στολίδια στο  Σπίτι του Αϊ Βασίλη  από τσόχα µε το Εργαστήρι χωρίς σύνορα. Στο Ζαχαρόσπιτο να ετοιµάζουν το πιο υγιενό γιαουρτογλυκό µε την παιδαγωγό Όλγα Μαρία Παπαγεωργίου και στο Σπίτι των Ξωτικών να φτιάξουν χιονισµένα σπιτάκια από κουτάκια γάλακτος µε την εικαστικό Σταυριανή Κωτούλα. Την Τετάρτη 20 Δεκεµβρίου, από τις 17:00 έως τις 21:00, στο Σπίτι των Ξωτικών, παιδιά θα φτιάξουν γιορτινές γιρλάντες µε το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Ο Μυστικός κήπος της Νέλλης». Την Πέµπτη 21 Δεκεµβρίου, από τις 17:00 έως τις 21:00, παιδιά θα µπορούν να φτιάξουν κάρτες  µε την τεχνική του στένσιλ, γλυκά και  κάρτα – αγγελάκι µε µικτή τεχνική κολλάζ. Τέλος, την Παρασκευή 22 Δεκεµβρίου, από τις 17:00 έως τις 21:00, στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη θα παρουσιαστεί Σκιοθέατρο «Χριστούγεννα του Καραγκιόζη».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.