, Τρίτη
16 Απριλίου 2024

search icon search icon

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

ÅêäÞëùóç ãéá ôçí ÇìÝñá ìíÞìçò ôùí ÅëëÞíùí Åâñáßùí Ìáñôýñùí êáé Çñþùí ôïõ Ïëïêáõôþìáôïò óôçí Èåóóáëïíßêç ôçí ÊõñéáêÞ 29 Éáíïõáñßïõ 2017. (MOTIONTEAM/ÖÁÍÇ ÔÑÕØÁÍÇ)

Με αφορμή την ημέρα μνήμης των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε κλίμα συγκίνησης, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, στη Θεσσαλονίκη.

Νεαροί μαθητές του Εβραϊκού Σχολείου Θεσσαλονίκης τοποθέτησαν ένα τριαντάφυλλο, στο μνημείο ενώ έπειτα ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Η τελετή ολοκληρώθηκε τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρόζυ Σαλτιέλ επιζήσασα του Ολοκαυτώματος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο συγκινώντας του παρευρισκομένους.

Επίσης, στην αίθουσα της αποθήκη Δ’ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση για την ημέρα Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Ο πρέσβης του Ισραήλ, Yossi Amrani, στην ομιλία του είπε ότι κανένα άλλος έθνος δεν έχει στοχοποιηθεί προκειμένου να εξουδετερωθεί επειδή θεωρήθηκε διαφορετικό. «Πρέπει να το θυμόμαστε. Αυτό το Ολοκαύτωμα είναι τραγωδία. Μείναμε  με μνήμες, ούτε  καν με πέτρες η με τάφους παρά μόνο με στάχτες», δήλωσε.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «περισυλλογής». «Να μην ξεχνάμε ποτέ τον άδικο μαρτυρικό χαμό των αδελφών μας Εβραίων. Και εδώ η πόλη μας η Θεσσαλονίκη είχε το δικό της μερτικό. Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι μαρτύρησαν και θανατώθηκαν στο φρικιαστικό Άουσβιτς. Ύψιστη υποχρέωσή μας να τιμούμε τη μνήμη τους», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ υπογράμμισε ότι τα «εγκλήματα [κατά των Εβραίων] δεν συντελέστηκαν μόνο από καθεστώς των Ναζί αλλά και από απλούς ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνέβαλαν».

Από τη θέση του πρόεδρου του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος , ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως «Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα κρατήσει ζωντανή για τις επόμενες γενιές αυτή τη μνήμη. Αυτό είναι το καθήκον μας είτε ως απλοί πολίτες αυτής της πόλης η από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο αξίωμα».

Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας επεσήμανε ότι «Κανείς δεν μπορεί να συλλάβει ποια θα ήταν η πορεία της πόλης μας αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά. Πόσο διαφορετική θα ήταν η πόλη μας!».
«Σήμερα η πόλη θυμάται και η πόλη ενεργεί», υπογράμμισε τέλος μιλώντας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. O ίδιος μάλιστα είπε ότι το μουσείο θα είναι ένας φάρος μνήμης. «Θα αποδειχθεί ένα απτό σύμβολο του συνθήματος «ποτέ ξανά» και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλλω κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου που αποτελεί χρέος της γενιάς μου στο τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μου».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.