, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Θεσσαλονίκη τιμώμενη πόλη του Μουσείου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Βερολίνου

«Θεσσαλονίκη, οι Όψεις μιας Πόλης» τιτλοφορείται για φέτος το ειδικό αφιέρωμα στην ελληνική μεγαλούπολη, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, τόπος συνάντησης της Ανατολής με την Δύση, σημείο άφιξης και αποχαιρετισμού των επισκεπτών της λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης.
Η Θεσσαλονίκη, θα φωτιστεί από όλες της τις πλευρές μέσα από events, εκθέσεις, ομιλίες, ανοιχτές συζητήσεις, σεμινάρια, performances και προβολές ταινιών στις Ημέρες Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, που διοργανώνει φέτος το Tο Μουσείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (MuseunEuropäischenKulturen – MEK)
Στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος, θα τεθούν θέματα, όπως τους τρόπους που βιώνει την συνεχιζόμενη κρίση η τοπική κοινωνία και πώς η καλλιτεχνική δημιουργία επιβιώνει μέσα στην δύσκολη πραγματικότητα.
Μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις που θα αφηγηθεί ιστορία της, είναι η φωτογραφική έκθεση «Looking at time through moments: photographs 1900 – 2017» σε επιμέλεια του Διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Ηρακλή Παπαϊωάννου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 9 Αυγούστου στις 19.00 στο ΜΕΚ παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Staadliche Museenzu Berlin, Christina Haak, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Γερμανία, Θεόδωρου Δασκαρόλη, της Διευθύντριας του Μουσείου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ΕlisabethTietmeyerκαι του Επιμελητή κ. Παπαϊωάννου.
Το κινηματογραφικό πρόγραμμα που επιμελείται και παρουσιάζει το Hellas Filmbox Berlin περιλαμβάνει σειρά προβολών που συνοδεύονται από ομιλίες και συζητήσεις με το κοινό. Οι ταινίες του προγράμματος:
Τρίτη, 14/8/2018, 18.00
«Πολίτικη Κουζίνα», Τάσος Μπουλμέτης
Με εισαγωγή και  συζήτηση
Τρίτη, 21/8/2018, 18.00
«Φιλιά εις τα παιδιά», Βασίλης Λουλές
Παρουσία του σκηνοθέτη και συζήτηση
Πέμπτη, 23/8/2018, 18.00
«Σαλονίκη, μια πόλη με αμνησία», MaxGeilke, MarioForth
Παρουσία των σκηνοθετών. Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους ιστορικούς Μαρία Καβάλα από την Θεσσαλονίκη καιTobiasBlümel από το Βερολίνο, ενώ το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων Ελλάδος Λέων Σαλτιέλ θα παρουσιάσει την τωρινή ζωή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και την διαχείριση του οδυνηρού παρελθόντος τους στην πόλη.
Τρίτη, 28/8/2018, 18.00
«Ουζερί Τσιτσάνης», Μανούσος Μανουσάκης
Με εισαγωγή και συζήτηση
Tρίτη, 4/9/2018, 18.00
«DriftingGeneration», Στέλλα Νικολέττα Δρόσσα
Παρουσία της σκηνοθέτιδας και της παραγωγού Ειρήνης Δρόσσα και συζήτηση
Διοργάνωση:
Museum Europäische Kulturen www.smb.museum/en
Συνδιοργάνωση:
ΜΕΚ Freunde
EditionRomiosini
Πρεσβεία της Ελλάδος
HeinrichBöllStiftung
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Hellas Filmbox Berlin
Respekt für Griechenland

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.