, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η "Κ" έφαγε… τζάμπα στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ


Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Το φοιτητικό συσσίτιο φαίνεται πως εξακολουθεί να έχει… διευρυμένη έννοια στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ καθώς οι εξαγγελίες για αυστηρούς ελέγχους για όσους μπαίνουν στο χώρο της Λέσχης προκειμένου να εξασφαλίσουν τον επιούσιο, μάλλον έχουν μείνει μόνο στα λόγια.
Στο χώρο όπου μπορεί να δεχθεί περίπου 1000 άτομα, τα περασμένα χρόνια το λεγόμενο φοιτητικό συσσίτιο το λάμβαναν –  εκτός από τους φοιτητές που δεν είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν με ιδίους πόρους το καθημερινό τους φαγητό –  άστεγοι, μετανάστες και γενικότερα όποιος γνώριζε ότι στη λέσχη του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας μοιράζουν «τζάμπα φαΐ».
Ωστόσο, οι εποχές όπου το χρήμα έρρεε άφθονο και οι κρατικές επιχορηγήσεις έδιναν τη δυνατότητα στη λέσχη να χορταίνει τον κάθε πεινασμένο, φαίνεται ότι έχουν παρέλθει, αφού το κρατικό ταμείο είναι μείον. Τα γεύματα περιορίστηκαν και μπορεί εξωπανεπιστημιακοί και μη έχοντες, να χορταίνουν «χωρίς μια», όμως φοιτητές μένουν νηστικοί ή απλά υποσιτίζονται.
 
Η θεωρία …
Η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο συνδέεται άμεσα με το ΑΠΘ. Πρόεδρος στη λέσχη είναι ο εκάστοτε πρύτανης και στην προκειμένη περίπτωση ο νυν πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος. Ο προϋπολογισμός της Λέσχης για τη χρονιά αυτή αγγίζει τα 6 εκ. ευρώ και σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοικούντων είναι ισοσκελισμένος αυτή τη φορά, όταν την προηγούμενη χρονιά είχε παρουσιαστεί έλλειμμα 400.000 ευρώ. Λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων, ο πρόεδρος-πρύτανης αντικαθίσταται από τον αντιπρόεδρο της Φοιτητικής Λέσχης που αναλαμβάνει τα καθήκοντα της διοίκησης της. Αυτή τη στιγμή αντιπρόεδρος της Λέσχης είναι ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας, Σπύρος Παυλίδης. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας ενημέρωσε ότι  οι έλεγχοι που γίνονται στην προσέλευση των σιτιζόμενων είναι αυστηροί και πλέον δεν μπορεί κάποιος να μπει όποτε θέλει και να λάβει το συσσίτιο χωρίς να δείξει το φοιτητικό του δελτίο.
«Δικαιούχοι του φοιτητικού συσσιτίου είναι τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας που ορίζονται από τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, δηλαδή φοιτητές των οποίων τα οικογενειακά εισοδήματα δεν ξεπερνούν τα 45.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες κατηγορίες. Στόχος μας είναι να μπορούν όλο και περισσότεροι φοιτητές να σιτίζονται στη Λέσχη».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοικούντων του ιδρύματος, οι δικαιούχοι φοιτητές θα πρέπει να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη φοιτητική λέσχη, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τρώνε μεσημέρι και βράδυ στη Φοιτητική Λέσχη και να μην πληρώνουν τίποτα.
 
…και η πράξη
Η «Κ» θέλοντας να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το χώρο όπου διανέμεται το συσσίτιο, ώστε να διαπιστώσει εάν όντως πραγματοποιούνται σωστοί έλεγχοι και η λέσχη δε θυμίζει φιλανθρωπικό συσσίτιο της ενορίας. Η πραγματικότητα διέψευσε όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται, τον αντιπρόεδρο της Λέσχης και τα λεγόμενα του περί ελέγχου των φοιτητικών δελτίων για να μπορέσει να μπει κανείς μέσα στο χώρο.
Στην είσοδο του κτηρίου, όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει υπεύθυνος της Φοιτητικής Λέσχης και να ελέγχει τα δελτία των φοιτητών που δικαιούνται σίτιση, δεν είδαμε παρά ένα «σταντ» το οποίο είχε εγκατασταθεί από γνωστό φοιτητικό στέκι και έδινε προσκλήσεις για φθηνότερη διασκέδαση.
Έλεγχος δεν υπήρχε πουθενά και στη συνέχεια περάσαμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα στο διάδρομο όπου οδηγούσε στις διανομές φαγητού. Έλεγχος δεν υπήρχε ούτε και εκεί και το μόνο που κάναμε ήταν απλά να περιμένουμε στη σειρά για να παραλάβουμε το δίσκο με το φαγητό που φυσικά… δεν δικαιούμασταν.
Βέβαια, οι υπεύθυνοι της λέσχης είχαν αντικαταστήσει την κρύπτη της διανομής φαγητού με τζάμι έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο παραλαβής δύο ή και περισσότερων δίσκων από όσους παραβρίσκονται στη διανομή.
Η τελευταία ελπίδα μας να δεχθούμε έλεγχο ήταν από το διανομέα που έδινε τους δίσκους. Ωστόσο η διανομέας δεν μπήκε καν στον κόπο να μας κοιτάξει, αφού προφανώς το καθήκον αυτό το έχει κάποιος υπεύθυνος στην είσοδο.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, παρόλο που το φαγητό το οποίο διανέμονταν εκείνη την ημέρα ήταν η πατροπαράδοτη φασολάδα. «Τα τελευταία χρόνια η προσέλευση των φοιτητών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ακόμα και σε μέρες που το φαγητό δεν είναι δημοφιλές όπως σήμερα», μας εξήγησε υπάλληλος της λέσχης. Όσο για τους ελέγχους, ρωτώντας φοιτητές που υπήρξαν συνδαιτυμόνες μας, είπαν πως ναι μεν γίνονται έλεγχοι, αλλά είναι σποραδικοί και συνηθίζονται όταν το φαγητό που δίνεται είναι πιο ενδιαφέρον, αφού οι φοιτητές που προσέρχονται είναι περισσότεροι.
Βέβαια, η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν είναι παρόμοια με αυτή που υπήρχε πριν από κάποια χρόνια, αφού περιθωριακά άτομα συνήθως αντικρίζουν την πόρτα της εξόδου. Ωστόσο εάν η αμφίεση όποιου μπαίνει θυμίζει φοιτητή, τότε είναι αρκετά εύκολο να παραλάβει έναν δίσκο με φαγητό δίχως να δεχθεί κανέναν έλεγχο.
Τι γίνεται σε ΠΑΜΑΚ και ΑΤΕΙΘ
Σε αντίθεση με τη λειτουργία της Λέσχης του ΑΠΘ, όπου η σίτιση γίνεται με εργολαβικούς και μόνιμους υπάλληλους, στα υπόλοιπα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ στη Σίνδο, η σίτιση είναι υπόθεση ιδιωτών. Δωρεάν σίτιση βέβαια προβλέπεται, αλλά τα κριτήρια είναι αυστηρά και οι έλεγχοι καθημερινοί και υποχρεωτικοί.
Στο ΠΑΜΑΚ, η λέσχη βρίσκεται εντός του Πανεπιστημίου και όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος του τμήματος κ. Χρήστος Αρμουτσής, υπάρχει η δυνατότητα και για αυτούς που δεν πληρούν τα κριτήρια να σιτιστούν. «Με 3,5 ευρώ ένας φοιτητής μπορεί να εξασφαλίσει δύο γεύματα, με 15 ευρώ 14 γεύματα, ενώ για έναν μήνα μπορεί να καταβάλει το ποσό των 65 ευρώ, για μεσημεριανό και βραδινό», εξηγεί ο κ. Αρμουτσής.
Ανάλογη είναι η πολιτική που ακολουθεί και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που εκτός από το εστιατόριο στη Σίνδο, συνεργάζεται και με εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να είναι ευκολότερη η πρόσβαση του από φοιτητές.

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.