, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Μαρία Κομπατσιάρη αποκαλύπτει τα μυστικά της μικρογλυπτικής

της Κοραλίας Μπρανιώτη
Έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο «Δακτυλιδόπετρες, κρυφή γοητεία» φιλοξενείται στο πρόγραμμα εικαστικών γεγονότων του 4ου International Athens Print Fest της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, που θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού Οκτωβρίου σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά έργα τυπωμένα σε εξαιρετικά χειροποίητα χαρτιά, συρραμμένα σε πολύπτυχα ή συνδυασμένα με ζωγραφική και γραφή.
Η Μαρία Κομπατσιάρη παρουσιάζει μία σειρά έργων εμπνευσμένων από τους σφραγιδόλιθους, που εκτίθενται σε Ελληνικά Μουσεία. «Έχω επιλέξει κομμάτια από το Νομισματικό Μουσείο και ένα από το μουσείο Θήβας με δικό μου αισθητικό κριτήριο χωρίς άλλη συγκεκριμένη λογική. Πήρα, λοιπόν, δέκα σφραγιδόλιθους, δημιούργησα δέκα μεταλλικές πλάκες χαρακτικής και τις χρησιμοποίησα σαν βάση στα έργα μου. Τα έργα δεν είναι αποκλειστικά χαρακτική. Η χαρακτική ήταν η αφορμή. Ουσιαστικά πρόκειται για μίξη τεχνικών», διευκρινίζει η ίδια.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να προβληθεί η μικρογλυπτική που υπήρχε στους σφραγιδόλιθους. Η καλλιτέχνης εμπνέεται από τα μικρά αντικείμενα τέχνης, από τους αρχαίους σφραγιδόλιθους, που η αρχαιολογική σκαπάνη συνεχώς φέρνει στο φως και εμπλουτίζουν τα μουσεία μας. Πρόκειται για χρηστικά, αλλά και διακοσμητικά μικροαντικείμενα από ημιπολύτιμα κατά κανόνα υλικά, που φέρουν έγγλυφες συνήθως παραστάσεις και συναντώνται σε διάφορα σχήματα. «Είναι μια ιδιαίτερη τεχνική με ημιπολύτιμες πέτρες, τα οποία λόγω σχήματος μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν σφραγίδες. Αυτό που συνέβαινε ήταν να τα χρησιμοποιούν σαν ταυτότητα. Ήταν η ταυτότητα μιας οικογένειας. Κάθε οικογένεια διάλεγε κάτι για να αναπαραστήσει τον δικό της σφραγιδόλιθο σύμφωνα με τα γούστα και τις αγάπες της. Εμφανίζονται ζώα, ελάφια που θηλάζουν, λιοντάρια που κατασπαράζουν αγελάδα όταν ήθελα να εκφράσουν δύναμη, ή αντιστοίχως τρυφερότητα και αγάπη. Κάτι αντίστοιχο θα γινόταν και σήμερα αν μας έλεγαν διαλέξτε κάτι που να σας εκπροσωπεί», εξηγεί η κ.Κομπατσιάρη.
Συνολικά το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει περισσότερα από 750 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ οι εκθέσεις θα πλαισιώνονται από ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα εμπεριέχει διάφορες εκδηλώσεις, όπως εργαστήρια, εκθέσεις ομαδικές και ατομικές. Όλα τα έργα έχουν σαν βάση τη χαρακτική. Ως εκ τούτου, και η συγκεκριμένη δουλειά της Μαρίας Κομπατσιάρη στηρίζεται στη χαρακτική η οποία εμπλουτίζεται με σύγχρονα στοιχεία. «Σαφέστατα έχω προσθέσει και σύγχρονα στοιχεία. Κάθε καλλιτέχνης πιάνει την τέχνη από εδώ και την πηγαίνει λίγο παραπέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να κάνει κάτι και να μην έχει βάλει την προσωπική του πινελιά. Για εμένα οι σφραγιδόλιθοι ήταν η αφορμή για να δημιουργήσω τα δικά μου έργα τα οποία είναι μεικτές τεχνικές, χαρακτική με ζωγραφική», εξηγεί χαρακτηριστικά.
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Δακτυλιδόπετρες, κρυφή γοητεία» θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 19:00 στην αίθουσα Πολιτισμού “Francisco de Miranda”, της Πρεσβείας Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα (Χάρητος 6, Κολωνάκι).
Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 24 Σεπτεμβρίου-6 Νοεμβρίου (ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00)
Η καλλιτέχνης
Η Μαρία Κομπατσιάρη, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι μια εικαστικός που δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης εδώ και σαράντα χρόνια.
Είναι μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδας), του Ε.Τ.Ε.Ε. (Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας), του Ο.Σ.Δ.E.Ε.Τ.Ε. (Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους), της Ε.Ε.Χ. (Ένωση Ελλήνων Χαρακτών) και του International Art Council Kokusai Bijyutsu Shingikai of Japan.
Παρουσίασε την δουλειά της σε 30 ατομικές και πάνω από 150 ομαδικές, σε Μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Απέσπασε πολλές διακρίσεις για το έργο της στην Ελλάδα, Γαλλία Ιταλία και Ιαπωνία. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.