, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η «μαύρη» εβδομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Κάποτε, αργά ή γρήγορα, έρχεται το τέλος των ψευδαισθήσεων. Ήρθε και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου προσγειώνονται στην πολιτική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι ευρωεκλογές και επιβεβαίωσαν οι αυτοδιοικητικές στον δεύτερό τους γύρο.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟΥ
Πέραν των όποιων αισιόδοξων μηνυμάτων περί «ανοικτού παιγνιδιού» και «ανοικτής μάχης», που έντεχνα και θεμιτά εκπέμπονται από τους επιτελείς της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής, όντως θα αποτελούσε σισύφειο άθλο η ανατροπή της διαφοράς των 9,7 μονάδων, με την οποία προηγείται η Νέα Δημοκρατία, έναντι της κυβερνώσας παράταξης.
Έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου και κορυφαίοι υπουργοί, μηδέ του ιδίου του πρωθυπουργού εξαιρουμένου, εμφανίζονται ολότελα απολογητικοί για τα αίτια της ήττας και προσπαθούν εναγωνίως και σε κάθε ευκαιρία να διαψεύσουν την όποια πολιτική πρόταση της σαφώς προπορευόμενης Νέας Δημοκρατίας ή να την συγκρίνουν με την ανάλογη δική τους, αναδεικνύοντας πανηγυρικά την πλήρη αδυναμία άρθρωσης νέου πολιτικού λόγου και πρόταξης λύσεων στα σύνθετα και ποικίλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Με απλά λόγια, όπως ειλικρινά εκμυστηρεύονται στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την πολιτική του αυτοπεποίθηση.
Η εσωκομματική «μουρμούρα»
Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλονται για να αποφευχθεί, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, η δημοσιοποίηση της εσωκομματικής μουρμούρας, που προέκυψε εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, είναι σαφές πως και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η παροιμία, η «φτώχια φέρνει γκρίνια».
Ο πρώτος «αποδιοπομπαίος τράγος» κρίνεται από όλους, ο υπουργός επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Θεωρείται υπεύθυνος για τη «λανθασμένη» ανάγνωση των μετρήσεων της κοινής γνώμης και για την υπεραισιοδοξία με την οποία συμβούλευε τον πρωθυπουργό, ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου, με αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι μπροστά στην «πολιτικά θανατηφόρα έκπληξη» το βράδυ των ευρωεκλογών. «Τους κρέμασε», όπως χαρακτηριστικά λένε κορυφαίοι υπουργοί.
Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει αρχίσει να αμφισβητείται σαφώς κι ευρέως, καθώς πολλοί τον θεωρούν υπεύθυνο για το κακό αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Από τη θέση του, επί μεγάλο διάστημα, υπουργού Εσωτερικών και εκείνην επίσης του γραμματέα του κόμματος, θα όφειλε να γνωρίζει καλύτερα τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και να είχε εντοπίσει προσωπικότητες ευρύτερου κοινωνικού κύρους, που θα έφερναν και καλύτερα αποτελέσματα, υποστηρίζουν κορυφαίοι κομματικοί. Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, θα ήταν πολιτικά πιο έξυπνο να υπάρξουν συνεργασίες και χαρακτηριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις με κεντροαριστερούς αυτοδιοικητικούς και πρόσωπα όπως ο Γιάννης Σγουρός και ο Παύλος Γερουλάνος που θα σάρωναν και θα δημιουργούσαν διαφορετική πολιτική ψυχολογία και για την ευρύτατη Κεντροαριστερά, περί της οποίας πολύς λόγος γίνεται εσχάτως.
Για όλα τα προαναφερθέντα, δεν έλειψαν και οι φωνές που ήθελαν να παραιτηθεί από γραμματέας του κόμματος ο Πάνος Σκουρλέτης. Το θέμα αποσοβήθηκε για να μην πάρει πολιτική έκταση, μπροστά στην κάλπη της 7ης Ιουλίου. Ωστόσο, είναι γνωστή η δυσαρέσκεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος πολιτεύεται στη Δυτική Αθήνα, και ο υπό πολιτική αμφισβήτηση, Πάνος Σκουρλέτης, χαίρεται τη σιγουριά της τρίτης κι εκλόγιμης θέσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Η πολιτική δυσαρέσκεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κατέστη εμφανέστατη κι από την απουσία του από το Μέγαρο Μουσικής, που σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον έσχατο πολιτικό αιφνιδιασμό ένιωσαν πολλά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, με την τοποθέτηση στη θέση του επικεφαλής, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, του καθ’ όλα κι από όλους αξιοσέβαστου Βασίλη Βασιλικού. Πολλοί, δε, υποστηρίζουν πως, σε λίγο διάστημα μετά τις εκλογές, ο 85άρης επικεφαλής θα παραιτηθεί.
Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Πολλοί, στην Κουμουνδούρου και στην κυβέρνηση, τον κρίνουν «κοινωνικά ανάγωγο» και πολιτικά «απροσάρμοστο», καθώς, παρά τα αρνητικά σχόλια που δέχεται, συνεχίζει να είναι σχολιαστής στο ίντερνετ, με στιλ που εν πολλοίς θυμίζει «μαγκίτες του Ψυρρή»!
Νέος ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές
Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη πως, αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα πράξει ό,τι έπραξαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974. Όπως, ο μεν πρώτος ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία αγνοώντας την ΕΡΕ και ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και αρνήθηκε την προδικτατορική Ένωση Κέντρου, του πατέρα του, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας θα απαγκιστρωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργήσει νέο κόμμα, παραμερίζοντας τις όποιες αντιδράσεις του δημιουργήσει η Πλατεία Κουμουνδούρου. Προς τούτο, δε, έχουν ενημερωθεί και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές οι οποίοι προ πολλών ετών συνηγορούσαν υπέρ της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής, θα καλέσει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, όπως και ανένταχτες προσωπικότητες, να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός ισχυρού εναλλακτικού προοδευτικού πόλου εξουσίας που θα αντιπαραταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.