, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Η μειονότητα της Θράκης και τα σχέδια Ερντογάν

Σε μία εβδομάδα που κυριαρχούν οι εκλογές –αυτές που έγιναν, αυτές που θα επαναληφθούν αύριο Κυριακή κι αυτές που θα γίνουν στις 7 Ιουλίου- πέρασε «στα ψηλά» μία πολύ σημαντική είδηση που ξεπερνά το αποτέλεσμα της κάλπης.
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Ο λόγος για τα ποσοστά του μειονοτικού κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο μπορεί πανελλαδικά να έφτασε το 0,73%, σε Ξάνθη όμως και Ροδόπη κυριάρχησε με ποσοστά 25,05% και 37,81% αντίστοιχα. Λίγες ώρες αργότερα, η επικεφαλής του ΚΙΕΦ, Τσιγδέμ Ασάφογλου, άναψε φωτιές με τις δηλώσεις της, υποστηρίζοντας ότι «είναι τουρκικό κόμμα, αλλά είναι ένα επίσημο κόμμα του ελληνικού κράτους, απλά έχει ιδρυθεί από Τούρκους».
Μάλιστα είπε ότι πατρίδα της είναι η Ελλάδα, αλλά «μητέρα πατρίδα της» είναι η Τουρκία, καθώς και ότι ανήκει σε μια μειονότητα η οποία είναι και «εθνική» (τουρκική) και «θρησκευτική». Ρητορική που… θυμίζει Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στη χώρα μας είχε ρίξει τα πρώτα πυροτεχνήματα.
Δεδομένου ότι το ΚΙΕΦ είναι στην πολιτική ζωή της Ελλάδας από το 1989 και οι υποψήφιοι λίγο πολύ παραμένουν οι ίδιοι, το ερώτημα που εύλογα γεννάται και πρέπει να απαντηθεί πειστικά, είναι τι άλλαξε και τα ποσοστά του γιγαντώθηκαν, πάνω από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, όπως μαθαίνουμε από πηγές στη Θράκη, αυτό που έχει αλλάξει είναι η τουρκική προπαγάνδα, που είναι ακόμα πιο έντονη και στόχο έχει να μετατρέψει σε Τούρκους τους Έλληνες μουσουλμάνους της περιοχής.
Με κινήσεις που μπορεί να φαίνονται «αθώες», αλλά αποτελούν μέλλον του οργανωμένου σχεδίου αλυτρωτισμού του «Σουλτάνου», η τουρκική «εισβολή» στη Θράκη είναι ένα υπαρκτό γεγονός. Με απλά λόγια η χρηματοδότηση π.χ. ιδρυμάτων – κέντρων προσηλυτισμού, φαίνεται να πετυχαίνει τον σκοπό της κάτω από τη μύτη των ελληνικών Αρχών.
Στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί και ο «σκοτεινός» ρόλος του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής,  το οποίο προ πολλού έχει πάψει να είναι μία παραδοσιακή Αρχή σε ξένο κράτος. Ήδη από τη δεκαετία του 1930 διεκδικεί να είναι και ένας άτυπος εκπρόσωπος της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, κάτι που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια –όπως και τα ποσοστά του ΚΙΕΦ.
Όσο κι αν σε κάποιους δεν αρέσει να γίνεται σοβαρή συζήτηση γύρω από τα εθνικά θέματα, η πραγματικότητα αναγκάζει την πολιτική ηγεσία του τόπου να σκύψει πάνω από τη Θράκη, για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Η εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις έχει δείξει ότι η Πολιτεία μπορεί να κερδίσει πόντους με απλές κινήσεις –έστω και δύσκολες για μία χώρα που βγήκε από δεκαετές μνημόνιο- όπως η μείωση της ανεργίας, η αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και η δημιουργία προοπτικής για καλύτερες οικονομικά ημέρες.
Όσο πιο κοντά στην Ευρώπη φέρουμε τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης, τόσο πιο γρήγορα θα τους απομακρύνουν από τον Ερντογάν και τις αλυτρωτικές τάσεις του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.