, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σπ. Στεκούλης: Η παρανομία βλάπτει σοβαρά την υγεία

Στη Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο) είμαστε εθισμένοι πια στην διάχυτη παραβατικότητα: παράνομη στάθμευση και διπλοστάθμευση σχεδόν παντού, κατάληψη διαβάσεων πεζών και αμαξιδίων, κατάληψη ζωνών φορτοεκφόρτωσης. Αλλά και απίστευτη ηχορρύπανση από μοτοσυκλέτες και μηχανάκια με πειραγμένες εξατμίσεις, από κάγκουρες με τα ηχοσυστήματα των «αμαξιών» τους στη διαπασών, ακόμη και από τα απορριμματοφόρα του δήμου.
Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΕΚΟΥΛΗ*
Σκουπίδια συσσωρευμένα έξω από ξέχειλους κάδους, είσοδος (αλλά και στάθμευση) κάθε είδους οχημάτων σε πεζόδρομους και λεωφορειόδρομους, «γκράφιτι» και δεκάδες αφίσες, κολλημένες η μια πάνω στην άλλη σε εισόδους κτιρίων, πάνω σε κάθε είδους αστικό εξοπλισμό, γκράφιτι και συνθήματα παντού – ακόμη και πάνω σε αρχαία μνημεία.
Έχουμε εξοικειωθεί τόσο πολύ με την μικροπαραβατικότητα ώστε φαντάζει πια φυσικότητα ότι οι νόμοι στην Ελλάδα ψηφίζονται για να υπάρχουν, αλλά σπάνια θα τηρηθούν. Και ποτέ κατά γράμμα. Η καθημερινή μας ζωή είναι απορροφημένη στην μικροπαρανομία.
Μέσα σ’ αυτό το μεγάλο σκηνικό, περιοχές της πόλης βουλιάζουν στην «βαριά» παραβατικότητα και διολισθαίνουν σε κατάσταση «γκέτο», αβάτου, τείνουν να μοιάσουν στα Εξάρχεια της Αθήνας. Μια χαρακτηριστική τέτοια περιοχή είναι της Ροτόντας: δεν είναι ακόμη «Εξάρχεια», αλλά αν δεν κάνουμε κάτι, δεν θ’ αργήσει να γίνει.
Το κράτος, ο επόμενος πρωθυπουργός –γιατί ο σημερινός λατρεύει την βία σαν «μαμή της ιστορίας»– και ο επόμενος δήμαρχος –γιατί ο σημερινός έχει πετάξει λευκή πετσέτα– πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά και κατά προτεραιότητα με τις ιστορικές γειτονιές της πόλης, όπως είναι η Ροτόντα, η πλατεία Ναυαρίνου, η πλατεία Δικαστηρίων, και να πατάξουν αποφασιστικά το παρακράτος των μαφιόζων που τις λυμαίνεται. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε άλλο «νησίδες παρανομίας» μέσα στο κράτος, ούτε στις πόλεις μας. Κι αν αυτό απαιτεί να επανεξετάσουμε και το παρανοϊκό καθεστώς του «πανεπιστημιακού ασύλου», που κατάντησε άσυλο ακριβώς αυτών των μαφιόζων, πρέπει να το κάνουμε.
Έχει μείνει καρφωμένη στο μυαλό μου μια συνέντευξη ενός κλασικού, συμβατικού ογκολόγου, από τους πιο γνωστούς της πόλης μας, όπου έλεγε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν έρευνες … που δείχνουν πως το μακροχρόνιο στρες δημιουργεί φλεγμονές και άρα τις προϋποθέσεις καρκινογένεσης».
Και είμαι βέβαιος ότι η καθημερινότητά μας μέσα στην παραβατικότητα είναι και μια ζωή γεμάτη στρες.
* Ο Σπύρος Στεκούλης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Νίκο Ταχιάο «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.