, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Η πιο απαισιόδοξη πόλη στον κόσμο

Αν και οι Φινλανδοί, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο χαρούμενων λαών του κόσμου, η Puolanka, μια μικρή πόλη στο κέντρο της Φινλανδίας, έχει γίνει διάσημη για την απαισιοδοξία της. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η συρρίκνωση του πληθυσμού της πόλης, το χαμηλό βιωτικό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και η έλλειψη πολλών δραστηριοτήτων.
Οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να εκφράζουν πριν από μερικά χρόνια τη στενοχώρια τους, καθώς η Puolanka δεν διέθετε κάποια δική της εκδήλωση – ορόσημο, όπως άλλες περιοχές της χώρας. «Αρχίσαμε να ζηλεύουμε όλες τις άλλες χώρες που είχαν τις δικές τους εκδηλώσεις, κι εμείς δεν είχαμε τίποτα», ανέφερε η κάτοικος της πόλης Ρίτα Νίκανεν μιλώντας στο BBC. «Κάποιος είπε ότι τίποτα δεν λειτουργεί εδώ, ούτε η απαισιοδοξία. Τότε είπαμε να κάνουμε μία εκδήλωση απαισιοδοξίας», συνέχισε η ίδια.
Η πόλη διαθέτει πλέον – εδώ και 10 χρόνια – συνεταιρισμό… απαισιοδοξίας, ο οποίος πραγματοποιεί κατά διαστήματα ανοιχτές συνεδριάσεις, εστιάζοντας σε ζητήματα που τον απασχολούν. Ο κάτοικος της πόλης Τόμι Ράχαλα ανέφερε ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα ενάντια στον πεσιμισμό, είναι πως η Puolanka θα χάσει τη φήμη της. «Μα η απαραίτητη ερώτηση είναι: ποια φήμη;», διερωτήθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, όποτε η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο, είναι για αρνητικούς λόγους, καθώς η Puolanka βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στη Φινλανδία σε διάφορους στατιστικούς πίνακες.
Χαριτολογώντας, ο ίδιος υποστήριξε ότι διοργανώνεται φεστιβάλ αισιοδοξίας κάθε χρόνο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για μία αντίδραση: «Μπορεί να είμαστε οι χειρότεροι, αλλά είμαστε οι καλύτεροι στη Φινλανδία στο να είμαστε οι χειρότεροι», συνέχισε.
Κατά τον κ. Ράχαλα, η πόλη είναι το κέντρο της Φινλανδίας, ωστόσο – σε ό,τι αφορά την απαισιοδοξία – είναι το κέντρο του κόσμου. Οι κάτοικοι, μάλιστα, δημοσιεύουν στο διαδίκτυο βίντεο που περιγράφουν – και σατιρίζουν – την απαισιοδοξία τους, με τα βίντεο αυτά να έχουν ιδιαίτερη απήχηση. Σε ό,τι αφορά την πηγή της απαισιοδοξίας, είναι μία σειρά θεμάτων που περιλαμβάνουν τη συρρίκνωση του πληθυσμού και την έλλειψη δραστηριοτήτων.
Πάντως, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Puolanka, Χάρι Πελτολα, όταν ταξίδεψε σε μία έκθεση στο Ελσίνκι, διαπίστωσε ότι το περίπτερο των πεσιμιστών της πόλης του, είχε καταφέρει να μαγνητίσει το ενδιαφέρον, με τους επισκέπτες της έκθεσης να σταματούν σε αυτό. Ακολούθως, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή μπορούσαν να περιγράψουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. «Πρέπει να έχεις κάτι που να προκαλεί το ενδιαφέρον. Υποθέτω ότι σε αυτήν την περίπτωση η απαισιοδοξία λειτούργησε καλά», πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο κ. Ράχαλα στάθηκε στη μείωση του πληθυσμού σε μικρές πόλεις και χωριά της Φινλανδίας, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εγκατάλειψή τους. «Όπως είχε πει κάποιος, το χειρότερο πράγμα είναι να πεθάνει κάποιος, χωρίς κανείς να το καταλάβει. Στη Φινλανδία, πολλές πόλεις έχουν πεθάνει και κανείς δεν τις θυμάται πια. Τουλάχιστον εμείς με την απαισιοδοξία κάνουμε τόση φασαρία, που θα μας θυμούνται», σημείωσε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.