, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας ανέλαβε επισήμως καθήκοντα

epa07474832 Slovak presidential candidate Zuzana Caputova speaks to journalists during an elections night at her election headquartes in the Slovakia's presidential election run-off in Bratislava, Slovakia, 30 March 2019. After most of votes counted Zuzana Caputova is heading for victory in the presidential run-off elections and Slovakia's first female president. EPA/MARTIN DIVISEK

Η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τον προεδρικό θώκο της Σλοβακίας, η φιλελεύθερη δικηγόρος και οικολόγος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ανέλαβε σήμερα επισήμως καθήκοντα.
«Δεν ήρθα για να κυβερνήσω» σημείωσε η 45χρονη σε ομιλία της στην ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην Μπρατισλάβα.
«Ήρθα για να υπηρετήσω τους πολίτες και τους κατοίκους της Σλοβακίας» συμπλήρωσε αυτή η ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς, σπεύδοντας επίσης να επισημάνει τον επείγοντα χαρακτήρα της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.
Οι σημερινές εκδηλώσεις για την ανάληψη της προεδρίας από την Τσαπούτοβα μεταδόθηκαν ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας και περιελάμβαναν την τελετή της ορκωμοσίας, στρατιωτικές και θρησκευτικές τελετές και την κατάθεση στεφάνου.
«Για εμένα, αυτή η εκλογή αποτελεί απόδειξη ότι μπορούμε να νικήσουμε χωρίς να εξαπολύουμε επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων μας» διαβεβαίωσε η νέα επικεφαλής του σλοβακικού κράτους, προτού συμπληρώσει ότι «η αβρότητα στην πολιτική δεν αποτελεί επίδειξη αδυναμίας, αλλά ισχύος».
Η εκλογή της Τσαπούτοβα τον Μάρτιο έγινε έπειτα από μήνες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία τον Φεβρουάριο του 2018, του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες στο σπίτι του κοντά στην Μπρατισλάβα κι ενώ δούλευε σε ένα άρθρο σχετικά με τις διασυνδέσεις της σλοβακικής κυβέρνησης με την ιταλική μαφία.
Η νέα πρόεδρος της Σλοβακίας είναι διαζευγμένη και μεγαλώνει μόνη της τα δύο παιδιά της, έχει επανειλημμένως δεχθεί επικρίσεις από την εκκλησία και συντηρητικές οργανώσεις για τη στάση της απέναντι στην άμβλωση και την ομοφυλοφιλία, υποστηρίζει, ωστόσο, η ίδια ότι η νίκη της έδειξε πως η Σλοβακία δεν είναι μια τόσο συντηρητική, όσο πιστεύει ο κόσμος, χώρα. Ο σύντροφός της είναι μουσικός και φωτογράφος.
Η ίδια αναγνωρίζει την έλλειψη εμπειρίας της στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
«Θα πρέπει να βασιστώ στους συμβούλους μου για να προσεγγίσω αυτά τα θέματα» λέει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.