, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η.Π.Α.: Θα συνεχιστεί ή όχι η εμπλοκή στην Υεμένη

Το Κογκρέσο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο ζητά να σταματήσει της Αμερικής στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά στην Υεμένη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Το ιστορικό ψήφισμα, που περιορίζει τις προεδρικές εξουσίες σε ό,τι αφορά την εμπλοκή σε στρατιωτικές συγκρούσεις στο εξωτερικό, έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία. Από τη Βουλή πέρασε με ψήφους 247 υπέρ έναντι 175 κατά. Η απόφαση θα σταλεί προς επικύρωση στον Λευκό Οίκο, όμως ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια που το Κογκρέσο χρησιμοποιεί τον νόμο που ψηφίστηκε το 1973 (War Power Resolution) για να περιορίσει τις στρατιωτικές εξουσίες ενός προέδρου.
«Το Κογκρέσο απαιτεί από τον πρόεδρο να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τις εχθροπραξίες» στην Υεμένη μέσα σε διάστημα 30 ημερών, εκτός από τις επιχειρήσεις εκείνες που στοχοθετούν την Αλ Κάιντα.
Η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Υεμένη παραβιάζει το Σύνταγμα το οποίο ορίζει ότι το Κογκρέσο και όχι ο πρόεδρος καθορίζει το πότε συμμετέχει η χώρα σε πόλεμο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του ψηφίσματος.
Πηγή: naftemporiki.gr

#Tags: ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.