, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η σπουδαιότητα του άρθρου 32 σε μία άτολμη Αναθεώρηση

Η υπερψήφιση του άρθρου 32 της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, είναι η πιο σημαντική εξέλιξη της όλης διαδικασίας.

Του Νίκου Καραμανλή 

Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα (σ.σ. τότε θα μάθουμε και λεπτομέρειες για τη νέα διαδικασία), απομακρύνοντας –εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές– το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» λόγω αδυναμίας εκλογής νέου ΠτΔ. Πρόκειται για μία αλλαγή που είχε ανάγκη το πολιτικό σύστημα, καθώς η κορυφαία αυτή διαδικασία του Κοινοβουλίου μπορούσε να γίνει «εργαλείο» στις διαθέσεις της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρξει πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες.

Κάπως έτσι, άλλωστε, ανήλθε τον Ιανουάριο του 2015 στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας, επισπεύδοντας –σύμφωνα με τις τότε δημοσκοπήσεις– ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία θετική μεταρρύθμιση, στην οποία –παρά τις εικασίες και τα περί του αντιθέτου λεγόμενα– ο πρωθυπουργός και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαν να πουν «όχι». Αν δεχτούμε ότι όντως οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας δεν θα κρατούσαν σε ιδιότυπη ομηρία μόνο την επόμενη κυβέρνηση, αλλά τη χώρα γενικότερα, καταδικάζοντάς την σε πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία!

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Βουλή να ψήφιζε και την υποχρέωση για σταθερό εκλογικό κύκλο, κάτι που θα άλλαζε τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Άλλωστε, η κουλτούρα συνεργασιών που ανέκυψε τα χρόνια των μνημονίων είναι από τα ελάχιστα θετικά που θα αφήσει πίσω της η πολυετής οικονομική κρίση.

Στο σύνολό της πάντως η Συνταγματική Αναθεώρηση θα έλεγε κανείς ότι είναι δειλό βήμα προς το μέλλον, χωρίς τολμηρές μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές, που αποτελούν εδώ και χρόνια κατάκτηση του Δυτικού κόσμου. Για παράδειγμα, η συζήτηση περί μη κρατικών πανεπιστημίων τελείωσε πριν καν ξεκινήσει, παρότι ακόμη και οι ίδιοι οι κυβερνώντες επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους! Η Ελλάδα του 2019 δεν έχει ανάγκη από «φυτευτά» ΑΕΙ και ΤΕΙ σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά από ένα σύστημα στο οποίο θα ασκεί έλεγχο το κράτος, όμως δεν θα «υποχρεώνει» παιδιά να ξενιτεύονται και γονείς να ξεπαραδιάζονται, για να πάρουν ένα πτυχίο ή να κάνουν ένα μεταπτυχιακό.

Ένα άλλο ενδεικτικό στοιχείο της ατολμίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι ότι δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση. Με απλά λόγια, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων παραμένει ακόμη και σήμερα κάτι μακρινό…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.