, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Σπυράκη (του Άκη) πότε θα κουνήσει μαντηλάκι;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Έξω από το Μαξίμου, κάτω από τις νεραντζιές –για τις ανάγκες της παρομοίωσης– έσκυβε κι έπιανε τα πεσμένα νεράντζια, τα «εξόπλιζε» με ξυραφάκια και με δύναμη τα πετούσε στον ένοικο του Μεγάρου, πρωθυπουργό τότε, Κώστα Καραμανλή. Πού να φανταζόταν πριν από 10 χρόνια ως πολιτική ρεπόρτερ, όταν «τεκμηρίωνε» τσιρίζοντας το (ανύπαρκτο, με δικαστική βούλα) σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ότι εκείνες τις βραδιές των δελτίων στις 8 «επένδυε» στο πολιτικό της μέλλον;
Η Μαρία ήταν που χρειάσθηκε μόλις δύο μυστικές συναντήσεις για να καθησυχάσει τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ότι η ΝΔ συμπλέει με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, αλλά δεν μπορεί φανερά να το πει γιατί είναι αναγκαίο να κοροϊδέψει τους… κουτομακεδόνες, προκειμένου ν’ αλιεύσει ψήφους…
Δεν τα λέμε εμείς αυτά, το ρεπορτάζ τα λέει – κι ευτυχώς που δεν το έκανε η Σπυράκη…
Πέρα από τα δηκτικά λογοπαίγνια, είναι σοβαρό το πρόβλημα με την… τριπλοθεσίτισσα Μαρία και δη με το επώνυμό της να φιγουράρει ψηλά, στη μαρκίζα της ΝΔ.
Εν συνόλω, τη Σπυράκη την εμπιστεύθηκαν 240.000 Νεοδημοκράτες στην κάλπη των ευρωεκλογών του 2014, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που την επέλεξε για το ευρωψηφοδέλτιο, και ο νυν αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως, είναι ασυγκρίτως πολλαπλάσιοι οι πιστοί οπαδοί της κεντροδεξιάς παράταξης που αναζητούν την αντίστοιχη «καρανεοδημοκράτισσα», που να έχει τύχει της εύνοιας και της επιλογής του Κώστα Σημίτη ή του Γιώργου Παπανδρέου. Μόνο οι Νεοδημοκράτες των υψηλών κλιμακίων γοητεύονται και ετερωνύμως έλκονται από την κάθε Σπυράκη (τη φίλη του Άκη) και πικραίνουν τα χιλιάδες προσοντούχα παιδιά της παράταξης.
Είναι κι αυτό ένα κουσούρι της, διαχρονικό κι ανίατο…
Φαντασθείτε την «ιξ» γραμματέα της ΟΝΝΕΔ, του Χημικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να έχει φωτογραφηθεί με κομματική περηφάνια δίπλα στον Γιώργο Σουφλιά, να έχει αναλάβει εργολαβικά την πολιτική εξόντωση του Σημίτη και μετά από λίγα χρόνια ν’ αποτελεί την επίσημη «μεταφράστρια» και εξ απορρήτων συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου. Οργουελική, ουτοπική η φαντασίωση.
Κι όμως, η Σπυράκη, με μια ομολογουμένως αξιοθαύμαστη επιμονή, εκμεταλλεύθηκε συγκυρίες, εξάγνισε εμμέσως τον Αντώνη Σαμαρά από το «σκάνδαλο» του Βατοπεδίου, τότε που εθεωρείτο υπαρκτό, και δέχθηκε την πρόταση να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ!
Για τη μεταπήδησή της από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στην παράταξη που σήμερα τη «σιτίζει» πολιτικά και οικονομικά, επιστράτευσε ένα μείγμα θράσους και κακόγουστου χιούμορ και το δημοσιοποίησε στο ίντερνετ: «Παιδιά, μην κουράζεστε, είμαι όντως με τον Τζοχατζόπουλο στη φωτογραφία. Έχω δεκάδες στιγμιότυπα οικειότητας με πολιτικούς και εναγκαλισμό με τη χώρα του Χότζα. Θα τα δίνω κάθε μέρα να μην πλήττουν οι φίλοι μου. Επίσης, στο Δημοτικό ένας συμμαθητής μου με φίλησε…».
Ειρωνεία, υπεροψία και αμετροέπεια. Ίδιον των επιτήδειων ανθρώπων, που δεν ορρωδούν προ ουδενός, όταν επιδιώκουν από τη «μιζέρια του τηλεοπτικού πεζοδρομίου», κάτω από τις νεραντζιές, να βρεθούν στα σαλόνια των Βρυξελλών και να βολτάρουν στην Grand Place της βέλγικης πρωτεύουσας. Σήμερα, δε, να αποτελεί την επίσημη «φωνή» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παράταξης που πολέμησε λυσσαλέα. Αλλά τι μ’ αυτό;
Σιγά μην έχει αναστολές. Εμφανίζεται ως μετανοούσα Μαρία και όλα συγχωρεμένα…
Εκείνο, πάντως, που κανείς οφείλει να τις πιστώσει είναι ότι έχει ένστικτο. Ξέρει πότε να μεταπηδήσει από το ένα κλαδί στο άλλο. Έτσι και τώρα. Επειδή δεν είναι αφελής, έχει προετοιμάσει το επόμενο πεδίο της «δόξας» της. Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη των φοιτητικών της χρόνων. Αυτήν τη φορά η γραμματέας του Χημικού Τμήματος της ΠΑΣΠ θα είναι μεταμφιεσμένη σε υποψήφια βουλευτή της ΝΔ. Δυστυχώς, αυτή η μεγάλη παράταξη είναι φορές που επιτρέπει τα μασκαριλίκια…
Πώς να πιστέψεις, όμως, μια υποψήφια βουλευτή σαν τη Σπυράκη, που κι αυτήν ακόμη τη Μακεδονία τη χρησιμοποιεί σαν σκαλοπάτι της, για να βρεθεί στο «ρετιρέ» της ματαιοδοξίας της; Που δεν διστάζει να διαβεβαιώνει τον Ζάεφ ότι η ΝΔ κατ’ ουσία τον ενθαρρύνει να προχωρήσει σε συμφωνία με τον Τσίπρα κι ας εμφανίζεται δίγλωσση; «Καταλαβαίνεις, Ζόραν. Πρέπει να κοροϊδέψουμε κάτι ρομαντικούς… κουτομακεδόνες, γιατί έχουμε ανάγκη την ψήφο τους…»
Είναι υπέρμετρα φιλόδοξη η Σπυράκη και τέτοια «νίλα» δεν θα θελήσει να βιώσει. Οπότε, μην αποκλείετε τις δεύτερες σκέψεις εκ μέρους της.
Μ’ άλλα λόγια, τη σιγουριά του ψηφοδελτίου Επικρατείας ή κάποια άλλη εκλογική περιφέρεια λιγότερο «Μακεδονόφιλη». Εκτός κι αν την ύστατη ώρα κατανοήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «βαρίδια», σαν αυτό της Σπυράκη, θα του στερήσουν την αυτοδυναμία. Με την ορκισμένη πολέμια του Κώστα Καραμανλή στο πλευρό του, φαντάζει χλωμό η συνείδηση της παράταξης να δώσει συγχωροχάρτι στη Μαρία Σπυράκη κι αέρα στα πανιά του επίδοξου πρωθυπουργού…
«Κ»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.