, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

«Η συμφωνία των Πρεσπών και η Θεσσαλονίκη»

Του Χρήστου Δουίτση*

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες, μεταξύ Ελλάδας και FYROM, είναι μία συμφωνία επ’ ωφελεία όχι μόνο των δύο λαών, αλλά ολόκληρης της περιοχής καθώς συμβάλλει στην σταθερότητα της ευρύτερης Βαλκανικής. Είναι μία συμφωνία εντός του πλαισίου της εθνικής γραμμής της χώρας μας, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε και εξελίχτηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τα τελευταία 25 χρόνια και ειδικότερα από το 2008 και έπειτα (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ονομασία έναντι όλων, συνταγματική αναθεώρηση κλπ).

Αντιμετωπίζει αλυτρωτικές διαθέσεις, αποκαθιστά την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, κλείνει μια εστία πιθανής αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης στη βάση των όρων καλής γειτονίας. Αν μάλιστα μιλήσουμε συγκεκριμένα για την Θεσσαλονίκη, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η επίλυση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος διευκολύνει και βοηθά ώστε η Θεσσαλονίκη να εξελιχτεί σε μητροπολιτική πύλη σύνδεσης της ΝΑ Μεσογείου με την Βαλκανική χερσόνησο και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η αποτίμηση της συμφωνίας λοιπόν απαιτεί νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Δεν μπορεί όμως να μη στηλιτευθεί το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς που σήμερα πρωταγωνιστούν ενάντια στη συμφωνία, για χρόνια έτρεφαν τους δύο λαούς με το δηλητήριο του Εθνικισμού, τρεφόμενοι οι ίδιοι από την μη επίλυση του προβλήματος, χτίζοντας προσωπικές πολιτικές καριέρες. Άλλοι θυσιάζουν το συμφέρον της χώρας στο βωμό της μικροπολιτικής και του μικροκομματισμού, μη διστάζοντας να μετακινηθούν από θέσεις που πριν από λίγους μήνες υποστήριζαν, αλλά και υπηρέτησαν από θέσεις ευθύνης.

Από την άλλη στον δημόσιο διάλογο δεν μπορεί να επικρατούν οι άναρθρες κραυγές και οι φωνασκίες. Γι αυτό χρειάζεται να απομονωθούν οι μισαλλόδοξες, εθνικιστικές, πατριδοκάπηλες φωνές. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντιπαραταχτούν και να αναδειχτούν οι αξίες της αλληλεγγύης, της φιλίας, του αλληλοσεβασμού, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών και λαών.

Και βέβαια θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να συζητήσουμε για την αυριανή Θεσσαλονίκη με βάση τα καινούρια δεδομένα. Κάποιοι την θέλουνε πόλη κλειστή, σκοτεινή, εγκλωβισμένη σε σχήματα και πλαίσια που δεν την χωράνε και δεν της αρμόζουν. Η προοδευτική Θεσσαλονίκη, οι προοδευτικοί πολίτες σε όποιον πολιτικό χώρο και αν ανήκουν οφείλουν να συζητήσουν, να συμφωνήσουν, να διεκδικήσουν τον ρόλο που της αρμόζει: μια πόλη ανοιχτή, λιμάνι σύνδεσης, κόμβος συγκοινωνιακός, εμπορικός, ενεργειακός, διπλωματικός, μια πόλη φιλική σε γειτονικούς και άλλους λαούς. Δεν αποτελεί όραμα. Είναι η Θεσσαλονίκη της επόμενης ημέρας.

*Ο κ. Δουίτσης είναι ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.