, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η συνάντηση Τσίπρα – Γκόλνταμερ για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική

Ικανός για την ανάληψη του έργου που του ανατέθηκε, κατόπιν πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα, για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τη διαχείριση του τοπίου και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μεγάλων πυρκαγιών στο μέλλον, δήλωσε ο καθηγητής Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC), που ανέλαβε επικεφαλής της σχετικής Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης.
Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι οι δυο τους είχαν μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση για το τι έγινε στην Ελλάδα και την ανάγκη να αναπτύξουμε ένα μελλοντικό σχέδιο και προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε το τοπίο και τις πυρκαγιές». Μεταξύ άλλων, συζήτησαν την ομοιότητα της κατάστασης στην Ελλάδα με αυτήν που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία.
Συζητήθηκαν επίσης οι αλλαγές στο τοπίο, την κλιματική αλλαγή, παράμετροι που, όπως τόνισε, επηρεάζουν επιπλέον τη δυναμική και τη συμπεριφορά των πυρκαγιών. Σχολίασε ότι «το μέλλον επιβάλλει να έχουμε μια προσέγγιση στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του τοπίου που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις νέες εξελίξεις, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πιστεύω ότι ως Επιτροπή θα έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο έργο».
«Ναι, νιώθω έτοιμος, αυτό συμφωνήσαμε, σήμερα ήταν η πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά,  προαναγγέλλοντας ότι τις προσεχείς εβδομάδες η Επιτροπή θα αρχίσει να εργάζεται, και είναι ξεκάθαρο ότι θα εργαστεί με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, θα ακούσει όλες τις φωνές και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν όταν διαμορφωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο.
Παραδέχτηκε ότι δεν θα είναι εύκολο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η φωτιά στο Μάτι και αλλού είναι μια έκφραση της πολυπλοκότητας των παραμέτρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν». Συμπλήρωσε ότι «κάποιες από αυτές τις παραμέτρους είναι πέραν του ελέγχου μας, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πως στο Μάτι συνέπεσαν όλα, καθώς οι πολύ δυνατοί άνεμοι δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση.
Υπογράμμισε ότι «αυτές τις μέρες βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα σε άλλες χώρες, οπότε ούτε εμείς οι ειδικοί είμαστε μόνοι μας αλλά και η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτό το πρόβλημα».
Νωρίτερα, στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον δρα Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ για την αποδοχή της πρόσκλησής του να οργανώσει αυτή την Επιτροπή που θα επιχειρήσει, όπως είπε, να διευκρινίσει και να υπογραμμίσει τις αιτίες για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στο Μάτι. Επίσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε την πεποίθησή του ότι πρωτίστως το κρίσιμο είναι πως με τις προσπάθειες του Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών που αναλαμβάνει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής, «θα έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να λάβουμε μέτρα και πολιτικές για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον».
Τον διαβεβαίωσε ότι θα του παρασχεθεί κάθε βοήθεια και πως η Επιτροπή θα είναι ανεξάρτητη, αναφέροντας ότι απαιτείται ανεξάρτητη οπτική, ιδέες και προτάσεις για την προστασία από τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Επεσήμανε, δε, την πιθανότητα να υπάρξουν ξανά στο μέλλον κίνδυνοι εξαιτίας των εξελίξεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας συνεπώς την αναγκαιότητα «να προετοιμαστούμε και να προστατευτούμε με τον σωστό τρόπο».
Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.