, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η χαμένη παρτίδα της αξιοπιστίας»

Του Βασίλη Μάστορα

Μετά τα όσα έγιναν κατά το φετινό Πρωτάθλημα της Super League είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο τελικός του Κυπέλλου, ίσως, θα μπορούσε να αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για όλες τις αμαρτίες μίας ολόκληρης αγωνιστικής περιόδου.

Γιατί όσοι κρίνουν με ρεαλισμό και χωρίς οπαδικά γυαλιά τις αποφάσεις των διαιτητών στους 30 αγώνες θα συμφωνήσουν ότι το στοίχημα της ισονομίας χάθηκε. Παρότι αποφασίσθηκε από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ η διαιτησία να λειτουργεί ανεξάρτητα από την ΕΠΟ, το μόνο που άλλαξε ήταν ότι οι διαιτητές δεν ευνοούσαν με τα σφυρίγματα τους μόνο τον Ολυμπιακό. Κατά τα άλλα ούτε ελληνική διαιτησία αποκατέστησε τη φήμη της, ούτε η αξιοπιστία επέστρεψε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπότε κανείς δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα τής προσπάθειας εξυγίανσης που ξεκίνησαν πριν από δύο περίπου χρόνια πιασμένοι χέρι-χέρι Σαββίδης, Μελισσανίδης και Αλαφούζος. Εκτός των άλλων η λήξη του Πρωταθλήματος βρίσκει τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού να συμπλέει με τον Ολυμπιακό και τους ιδιοκτήτες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στα χαρακώματα. Καμία έκπληξη για τους υποψιασμένους, πού γνωρίζουν ότι στο εγχώριο ποδόσφαιρο όλες οι συμμαχίες κρατούν μέχρι το πρώτο φαλτσοσφύριγμα.

Δυστυχώς όμως υπάρχει και χειρότερο. Η ΚΕΔ προφανώς για να έχει το κεφάλι της ήσυχο, επέλεξε τον τελικό του Κυπέλλου να τον διαιτητεύσουν Ισπανοί διαιτητές! Πότε είχε ξαναγίνει αυτό; Πριν από 43 χρόνια! Η απόφαση αυτή η οποία αποτελεί προσβολή για τους διεθνείς εγχώριους διαιτητές, είναι προϊόν όλων όσων συνέβησαν στους αγώνες ντέρμπι του Πρωταθλήματος της Super League. Mε δεδομένο ότι η καχυποψία έχει ποτίσει το… μεδούλι των παραγόντων και των φιλάθλων η ΚΕΔ, με τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου, προχώρησε στην απόφαση για τους ξένους διαιτητές. Απόφαση η οποία όμως επιβεβαιώνει όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο εξακολουθεί να είναι βαλτωμένο στις παθογένειες του παρελθόντος.

Πάντως η επιλογή των ξένων διαιτητών, έχει και τη θετική της ανάγνωση. Πρώτον προστατεύει τους Έλληνες διαιτητές γιατί ο τελικός του Κυπέλλου θα γίνει μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, μετά τα όσα έγιναν στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για το Πρωτάθλημα. Άρα όποιος Έλληνας διαιτητής κι αν οριζόταν για τον αγώνα θα έμοιαζε με… αναστενάρη, καθώς όλες οι αποφάσεις του θα κρίνονταν με καχυποψία. Και επειδή σ’ έναν τελικό όπου κυριαρχεί η δύναμη και το πάθος πάντα υπάρχει ο κίνδυνος λανθασμένων αποφάσεων από τον διαιτητή, δύσκολα θα αποφεύγονταν οι αντιδράσεις από τον χαμένο. Ενώ με την παρουσία των Ισπανών διαιτητών, τουλάχιστον θα εξαφανισθεί η καχυποψία. Κι αυτό ίσως αποδειχθεί καταλυτικό για να μη χαλάσει το κόσμο η ομάδα που θα χάσει το τρόπαιο, στην περίπτωση που υπάρξουν φαλτσοσφυρίγματα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο #713

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.