, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θέμης Καραμουρατίδης: «Η σημερινή κατάσταση με θυμώνει»

Όπου υπάρχει η «σφραγίδα» του Θέμη Καραμουρατίδη είναι σίγουρο ότι θα είναι επιτυχία. Ό,τι και αν κάνει, ό,τι και αν υπογράψει. Επιτυχία όχι του «μήνα» ή της «σεζόν», αλλά διαχρονική. Ο Θέμης είναι ίσως ο κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας συνθέτης και για να το καταφέρει έριξε πολλή δουλειά, συνέπεια και εντιμότητα απέναντι στα όνειρα του, όπως εξήγησε στην Karfitsa. Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να τον ακούσει στις 5 Ιανουαρίου, καθώς θα βρεθεί στον «Μύλο», μαζί με την Κατερίνα Κούκα για πρώτη φόρα.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Τι θα ακούσει το κοινό που θα έρθει να σας δει;

Τα αγαπημένα μας τραγούδια από τη προσωπική δισκογραφία του καθενός μας, επιλογές από τραγούδια που πάντα ήθελε να πει η Κατερίνα και εγώ να την ακούσω να τα λέει, καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα που ετοιμάσαμε στον Γιάννη Σπανό.

Όταν ακούτε «Θεσσαλονίκη» τι σκέφτεστε;

Ταξίδια με το τρένο Πλατύ – Θεσσαλονίκη, τα Σαββατοκύριακα για ιδιαίτερα πιάνο και θεωρία, οι παιδικοί μου φίλοι, βόλτες, κοπάνες, ατελείωτο φαγητό, ποτό, γλέντι, έρωτες, υπέροχες συναυλίες, με μια λέξη Αγάπη.

Έχετε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα. Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που δεν έχετε συνεργαστεί ακόμη, αλλά θα θέλατε; Έχετε ακούσει ποτέ «όχι» σε συνεργασία;

Έχω ακούσει και έχω πει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια όχι, αλλά συνήθως λόγω συνθηκών και φόρτου εργασίας. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ και είναι όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες που έχουν πάθος και αγάπη για τη μουσική. Και ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω ακόμα.
Ως δημιουργός πόσο σας επηρέασε η κρίση;
Παρά πολύ όπως όλους μας. Ποτέ δεν πρόλαβα βέβαια τις μεγάλες αμοιβές και την υπεραξία των παλιότερων γενιών, ώστε να υποστώ κάποια μεγάλη καταστροφή, αλλά η σημερινή κατάσταση που μας οδηγεί σε στιγμές αναξιοπρέπειας είναι κάτι που με θυμώνει για μένα και για όλους γύρω μου. Καλλιτεχνικά είναι κάτι που μάλλον θα μπορώ να καταλάβω αργότερα όταν σταθώ με μια απόσταση από το υλικό ύστερα από κάποια χρόνια.

Αυτό που διαπιστώνει σίγουρα κάποιος σε εσάς είναι ότι παρά την κρίση είστε ένας μουσικός που οδηγήστε ακάθεκτος προς ανοδική πορεία. Υπάρχει κάποια συμβουλή ή κάτι άλλο που ακολουθήσατε και σας βοήθησε;

Συνέπεια προς τον εαυτό μου, προς τις επαγγελματικές σχέσεις μου και εντιμότητα απέναντι στα όνειρα μου. Επίσης, πολλή πολλή πολλή δουλειά!

Ποια είναι δική σας οπτική για τα μουσικά talent show; Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί;
Θα συμβούλευα να κάνουν στη ζωή τους ό,τι τους κάνει να νιώθουν καλά. Να πάνε αν θέλουν. Αλλά αν δεν θέλουν να μην πάνε με τη δικαιολογία της «τελευταίας λύσης». Εκεί έξω είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, γιατί δεν υπάρχει μουσική βιομηχανία ικανή να απορροφήσει τόσους καλλιτέχνες. Είμαστε ο καθένας μας μόνος, αλλά ταυτόχρονα ελεύθερος να φτιάξει το δικό του μουσικό σύμπαν. Να βρει ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα και να μην αναζητούν «κάποια φίρμα να τους αναδείξει» ή μια μεγάλη ευκαιρία να την αρπάξουν. Δεν υπάρχει μεγάλη ευκαιρία. Υπάρχει μόνο η αλήθεια του καθενός μας. Δουλέψτε , γράψτε, τραγουδήστε!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.