, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

«Θαμμένα» στη γραφειοκρατία και την αδιαφορία τα Λουτρά Θέρμης

Της Έλενας Καραβασίλη

Το 2009 ήταν η τελευταία χρονιά που τα Λουτρά Θέρμης γέμισαν με κόσμο που ήθελε να χαρεί τις ιαματικές πηγές. Μέσα σε μία εκτενή έκταση πρασίνου που έσφυζε από ζωή, γεμάτη καταλύματα, κιόσκια και παιδική χαρά που ήταν γεμάτη με γέλια και φωνές. Πλέον η εικόνα που αντικρίζει κανείς, είναι αποκαρδιωτική. Οι οθωμανικοί τρούλοι των λουτρών είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν και η βλάστηση έχει σχεδόν «πνίξει» τα εγκαταλελειμμένα δωμάτια που πλέον «φιλοξενούν» αστέγους που φτάνουν εκεί με τη γραμμή του ΟΑΣΘ. Το «μπαλάκι των ευθυνών» μοιάζει να περνάει από τον δήμο Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Τουρισμού, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να έχει γίνει κάποια ενέργεια για την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πόρου.

Όπως εξηγεί στην Karfitsa η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτική σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Εντάξει»  και μέλος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, Σωσώ Αδαμίδου – Γκιουλέκα, «Μέχρι πρότινος όλες οι ιαματικές πηγές της χώρας, λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες. Κάποια στιγμή, βγήκε ένας νόμος που καθόριζε πως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες τεχνικές μελέτες ώστε να αναγνωριστούν οι φυσικοί πόροι. Ο φάκελος αυτός κατατέθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2009 και έλαβε θετική γνωμοδότηση το 2013. Από κάποια όμως αστοχία, αυτή η αδειοδότηση δεν πέρασε στο ΦΕΚ». Η κ. Αδαμίδου – Γκιουλέκα σημειώνει μάλιστα πως «Σε ερώτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς, μου απάντησαν πως ο δήμος δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για την αξιοποίηση του χώρου, κάτι που είναι απόλυτα κατανοητό και λογικό. Όμως, υπάρχουν προγράμματα ευρωπαϊκά αλλά και του υπουργείου, που θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί». 

Η ίδια εξηγεί πως σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναγνώρισης πρέπει να γίνει. «Ο δήμος δεν έχει προσπαθήσει να επισπεύσει τις διαδικασίες. Πως θα έχουμε ανάπτυξη, όταν αφήνουμε τέτοιες εγκαταστάσεις να ερημώνουν και να παραμένουν αναξιοποίητες; Ο ιαματικός τουρισμός είναι κι αυτός ένας πόλος έλξης και θα έπρεπε να τον αξιοποιήσουμε. Προσωπικά, έχω κάνει παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και οι απαντήσεις που λαμβάνω είναι σχεδόν μηδαμινές. Στο παρελθόν, υπήρξαν φήμες πως ενδιαφέρεται για τον χώρο ο κ. Σαββίδης. Ούτε σε αυτό όμως είχαμε κάποια ενημέρωση». Ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου, η κ.  Αδαμίδου – Γκιουλέκα  αναφέρει πως από το 2014 και για δύο χρόνια, είχαν παραχωρηθεί κάποιες εκτάσεις σε άπορες οικογένειες, στο πλαίσιο προγράμματος αντιμετώπισης της φτώχειας. Όμως, «πλέον αυτό σταμάτησε, χωρίς να υπάρξει κάποια εξήγηση για το ποιες είναι οι διαθέσεις της διοίκησης ως προς τη χρήση του χώρου», συμπληρώνει η ίδια.  

Από την  πλευρά του ο Μάρκος Δανάς  γ.γ. Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, μέλος Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπ.Τουρισμού και μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιστορικών Λουτροπόλεων σημειώνει πως «Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δεν έχει γίνει καμία σοβαρή επένδυση όσον αφορά στις ιαματικές πηγές. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είχαν προχωρήσει οι αναγνωρίσεις των φυσικών πόρων ως ιαματικών άρα, κανένας φυσικός πόρος δεν είχε ταυτότητα. Έτσι δεν μπορούσαμε να ξέρουμε τις θεραπευτικές ενδείξεις του Ιαματικού Φυσικού Πόρου  και τον  τρόπος χρήσης του. Αν δεν υπάρχουν αυτά, δεν μπορείς να προχωρήσεις σε καμία ενέργεια. Μόλις πριν από δύο μήνες ψηφίστηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για να μπορούν οι Μονάδες και τα Κέντρα μας να βγάζουν άδεια δηλαδή να αποκτούν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας όπως όλα τα τουριστικά καταλύματα. Χωρίς άδεια λειτουργίας δεν μπορεί να γίνει καμία επένδυση». Ενδεικτικά αναφέρει πως μέχρι 31/12/14 είχαν κατατεθεί στο υπουργείο Τουρισμού, 23 φάκελοι για αναγνώριση και είχε βγει ΦΕΚ για μόλις δύο. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ανέλθει στους 124 φακέλους και 51 ΦΕΚ. «Τώρα λοιπόν ο δήμος μπορεί να προχωρήσει. Κατά τη διαδικασία των αναγνωρίσεων  κατατίθενται: μία υδρογεωλογική μελέτη, μία υγειονομική έκθεση, δύο φυσικοχημικές αναλύσεις, δύο μικροβιολογικές, μία ραδιολογική, ένα τοπογραφικό και το ιδιοκτησιακό. Αυτά έχουν κατατεθεί από την πλευρά του δήμου. Αυτός ο φάκελος περνάει από την επιτροπή η οποία ζητάει συμπληρωματικές – νέες αναλύσεις, διότι έχει περάσει ο καιρός από τότε που κατατέθηκε ο φάκελος, αυτή λοιπόν είναι η διαδικασία που καθυστερεί από την πλευρά υπηρεσιών του δήμου. Ζητούνται νέες αναλύσεις επειδή το Υπ. Τουρισμού άρχισε σοβαρά να ασχολείται στο τέλος του 2015 αρχές του 2016 άρα είναι λογικό να χρειάζεται να ξαναγίνουν κάποια πράγματα».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς εξηγεί πως γραφειοκρατικές διαδικασίες από την πλευρά του υπουργείου, καθυστερούν την αναγνώριση του πόρου, έτσι ώστε να μπορέσει ο δήμος να αξιοποιήσει τα Λουτρά Θέρμης.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο φύλλο #715

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.