, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

"θα προχωρήσει νομοσχέδιο για τη θεσμική θωράκιση του συστήματος υγείας"

“Η κοινωνία χρειάζεται ένα αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας αυτό πρέπει να το εξασφαλίσουμε…Η υγεία είναι ένας κρίσιμος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας» τόνισε σε ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Όπως επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου, στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου βρίσκονται οι παρεμβάσεις που αφορούν την πρόληψη, την αγωγή υγείας και ο κοινωνικός, όπως είπε, προσδιορισμός των ασθενειών και των παραγόντων κινδύνου.
«Η υγεία είναι ένας τομέας που πρέπει να τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα» είπε ο κ. Ξανθός χαρακτηρίζοντας τομή την απόφαση για το δικαίωμα πρόσβασης όλων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και μιλώντας για άρση των ανισοτήτων που υπήρχαν.Ο κ. Ξανθός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση και στον τομέα της υγείας, μίλησε για την εγκατάλειψη που υπήρχε, η οποία, όπως υποστήριξε, δημιούργησε βαριά τραύματα ωστόσο όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «σήμερα είμαστε σε μια διαδικασία σταδιακής επούλωσης των πληγών». Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό η δημόσια περίθαλψη αποτελεί επένδυση και πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο ίδιος, αυξήθηκαν οι πιστώσεις για την υγεία, υπήρξε ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται «προσπάθεια ηθικοποίησης του συστήματος υγείας».
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινωνική συμμαχία και συστράτευση όλων για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «κορωνίδα των οποίων» όπως είπε «είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Από το Ηράκλειο ο κ. Ξανθός έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει νομοσχέδιο για τη θεσμική θωράκιση του συστήματος υγείας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την ανάγκη συνεργασίας με τα πανεπιστήμια και την τοπική αυτοδιοίκηση: «Η κοινωνία χρειάζεται ένα αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας αυτό πρέπει να το εξασφαλίσουμε» κατέληξε ο κ Ξανθός / AΠΕ ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.