, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεοδωρικάκος: Την ερχόμενη Δευτέρα έρχεται το νομοσχέδιο για την αλλαγή του «Κλεισθένη»

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον νόμο «Κλεισθένη» θα έρθει την ερχόμενη Δευτέρα.
Μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM ο κ. Θεοδωρικάκος πέραν του προβλήματος των σκουπιδιών, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακυβερνησίας που προκαλεί η καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Εξετάζονται όλες οι λύσεις και σε βραχυπρόθεσμο και σε μεσοπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πιστεύω ότι είναι θέμα όχι πολλών εβδομάδων να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό το πρόβλημα άλλο, ειδικά εδώ στην Αττική η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική, πρόκειται για κυριολεκτική ωρολογιακή βόμβα και για την υγεία των πολιτών πρώτα και πάνω από όλα αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα η οποία μπορεί να υποστεί τεράστιες ζημιές από μία τέτοια υπόθεση. Μπορεί κανείς να φανταστεί τουρισμό στην Αττική με τα σκουπίδια στους δρόμους; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε δραστικά».
Στην συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στην απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους τονίζοντας ότι «όταν αποδώσουμε αυτό τον φόρο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτός ο φόρος πρακτικά ισοδυναμεί, να μου επιτραπεί η φράση, με αυτά που σήμερα παίρνουν οι δήμοι μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων από το κράτος, άρα ουσιαστικά για το κράτος, αυτό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, είναι μία η άλλη. Μπορεί αντικαθιστώντας τους κεντρικούς αυτοτελείς φόρους με τον ΕΝΦΙΑ, μπορεί τα χρήματα που θα παίρνει από τον ΕΝΦΙΑ να είναι λιγότερα, ή σε κάποιους άλλους δήμους μπορεί τα χρήματα να είναι περισσότερα, άρα αυτό όλο χρειάζεται μια προετοιμασία για το πως ακριβώς θα γίνει, να αντισταθμίσουμε ορισμένα προβλήματα, γιατί δεν πρόκειται να το κάνουμε για να αφήσουμε κάποιους δήμους σε δυσκολότερη θέση, το αντίθετο, να διευκολύνουμε το σύνολο της αυτοδιοίκησης για αυτό αυτή η απόφαση θα γίνει πάρα πολύ καλά προετοιμασμένα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και βέβαια δεν πρόκειται να γίνει άμεσα, έτσι; Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να γίνει το ‘19 ΄ή το ΄20 γιαυτό η τοποθέτηση μου είναι ότι αυτό θα γίνει μέσα στην τετραετία».
Τώρα στο κρίσιμο θέμα του νόμου Κλεισθένη και στην κυβερνησιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «οι άνθρωποι που εξελέγησαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αν δεν έχουν πάρει πενήντα τοις εκατό από τον πρώτο γύρο, δεν έχουν πλειοψηφία στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο και δεν έχουν πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης του δήμου και της περιφέρειας, τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, δεν μπορεί να προχωρήσει η διοίκηση, δεν μπορούν οι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Για αυτό το λόγο η πρώτη πράξη που κάνουμε με νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε σε μία εβδομάδα από σήμερα την επόμενη Δευτέρα μαζί με μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με δύο βασικές μεθόδους, η μία είναι ότι θα ευνοήσουμε τη σύμπραξη και συνεργασία παρατάξεων, υπό την προυπόθεση μέσα σε αυτές να είναι και η παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη που έχει εκλεγεί ώστε να δημιουργούνται πλειοψηφίες και η δεύτερη είναι ότι θα αποδώσουμε την πλειοψηφία στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη στα βασικά όργανα διοίκησης του δήμου και της περιφέρειας, δηλαδή στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής. Θα λέμε δηλαδή πάρα πολύ απλά ότι στην οικονομική επιτροπή θα έχει πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου και αντίστοιχα του περιφερειάρχη».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.