, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Έξι παραστάσεις που θα σας κάνουν να τρέξετε στο θέατρο!

Επιμέλεια: Φ. Βλαστού

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΙΩΣ
Ο Σίλας Σεραφείμ έρχεται στο θέατρο Αθήναιον για την καινούρια του παράσταση, από τις 6 έως τις 28 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ώρα: 21:30. Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ.
Η ιστορία είναι χρήσιμη, επειδή βλέποντας κανείς το παρελθόν, μπορεί να διαβάσει το μέλλον. Μόνη προϋπόθεση, η αλήθεια των γεγονότων. «Είπε ο Μαρξ με το διάσημο ρητό του: “Όλα τα γεγονότα και οι προσωπικότητες της ιστορίας επανεμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα”, σας διαβεβαιώνω προσωπικά, ότι επαναλαμβάνεται και σαν stand-up comedy», αναφέρει ο Σίλας. Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ
Η τραγική κωμωδία του Νίκου Βασιλειάδη «Συμβολαιογράφος» με την Υρώ Μανέ στην πιο συγκλονιστική  ερμηνεία της καριέρας της, παρουσιάζεται για δύο μόνο παραστάσεις Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στο Θέατρο  Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ώρες: 21:00 (7/10) και 19:00 (8/10). Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ το κανονικό, 10 ευρώ το εκπτωτικό (Άνω των 65/ ΑΜΕΑ/ Πολύτεκνοι), 5 ευρώ το φοιτητικό, 8 ευρώ το ομαδικό.
Σύνοψη: Μια παράσταση απολογία και εξομολόγηση μαζί. Μια γυναίκα η Ερασμία χήρα μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της εγκλωβισμένη σε ένα περίπτερο και στα χρηστά ήθη της επαρχιακής κοινωνίας που ζει. Δεν επιτρέπεται να επιθυμήσει να ερωτευτεί εν τέλει να ζήσει. Το τριχωτό της παρειάς της υποδηλώνει τη θέρμη της αλλά για την πολίχνη όπου ζει μια χήρα είναι απλώς μια μεταχειρισμένη χωρίς δικαιώματα. Το κακό όμως δεν αργεί να γίνει. Ο πειρασμός είναι ο γαμπρός της.
 

OΙ MHNΕΣ
Από την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, κάθε Κυριακή ο Μικρός βορράς υποδέχεται το φθινόπωρο με τους «Μήνες», στον Πολυχώρο ΕΝΩ. Ώρα: 11:30. Τιμές εισιτήριων: 7 ευρώ το κανονικό και 5 ευρώ το μειωμένο.
Σύνοψη: Με οδηγό το γνωστό παραμύθι «Οι μήνες», στο οποίο η κυρα-Καλή παινεύει τον κάθε μήνα για ό,τι καλό μπορεί να φέρει, τα παιδιά παίζουν παιχνίδια της αυλής, αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα και τραγούδια της λαϊκής παράδοσης, με ζωντανή μουσική και ήχους της φύσης από γνωστά και αυτοσχέδια μουσικά όργανα. Μια παράσταση για παιδιά από 3 ετών και πάνω. Παίζουν: Γιάννης Βαρβαρέσος, Μιχαήλ Νικολάου, Αφροδίτη Νικολιουδάκη.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ- FESTEN
Η παράσταση «Οικογενειακή γιορτή-Festen», θα ανέβει στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, από 8 Οκτωβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη η γενική είσοδος στα 5 ευρώ, την Παρασκευή 10 ευρώ το κανονικό, 8 ευρώ το εκπτωτικό, 7 ευρώ το ομαδικό, Σάββατο και Κυριακή 13 ευρώ το κανονικό, 8 ευρώ το εκπτωτικό και 7 ευρώ το ομαδικό. Άνεργοι και ΑμεΑ δωρεάν, πολύτεκνοι 5 ευρώ.
Σύνοψη: Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πατέρας, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν. Η γιορτή συνεχίζεται κανονικά – το γλέντι δεν σταματάει.

O ΓΛΑΡΟΣ ΑΥΤΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ
«Ο γλάρος… αυτό ήθελα να πω» από τους Hashart Theater Group, θα ανέβει στο θέατρο Άνετον, στις 7 και 8 Οκτωβρίου. Ώρες: 21:00 (7, 8/10) και 19:00 (8/10). Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ το κανονικό, 10 ευρώ στην προπώληση, 8 ευρώ το  μειωμένο, 5 ευρώ οι άνεργοι.
Το αποτέλεσμα της πολύμηνης «hash» δημιουργικής διεργασίας αποτυπώνεται στην επιτυχημένη αυτή παράσταση του θιάσου, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά το 2016, συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 περιοδεύοντας σε Αθήνα, Πάτρα και Ιωάννινα και έρχεται σήμερα στα 52α Δημήτρια για να συστηθεί στο θεατρικό κοινό της Θεσσαλονίκης. Μια παράσταση για τα πάθη του έρωτα και της δημιουργίας βασισμένη στον «Γλάρο» του Τσέχοφ και κείμενα των: Άκη Δήμου, Γιώργου Χειμωνά, Laurent Gaude, Γιάννη Ευσταθιάδη, Sarah Kane, Γιάννη Πάνου, Σπύρου Σταυρόπουλου, Javier Marias, Henriette Vogel, καθώς και άλλων σημαντικών δημιουργών και πεζογράφων.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.