, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Γεμίζουν τα ράφια των μπαρ με ποτά μπόμπες

Ποτά – μπόμπες γεμίζουν καταστήματα της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας στη βόρεια Ελλάδα. Παρασκευάζονται σε πρόχειρα «εργαστήρια» με μοναδικά υλικά την αλκοόλη, σύριγγες, πλαστικά μπουκάλια, χρώμα, αλλά και φιάλες επώνυμων εταιριών. Βότκες που στην αγορά πωλούνται ακριβά, επώνυμα ουίσκι, ρούμι και τζιν είναι μεταξύ των ποτών που «αντιγράφονται» από τους λαθρεμπόρους. Ουσιαστικά πρόκειται για χρωματισμένες και αρωματισμένες αλκοόλες, που μπορεί να είναι μέχρι και επικίνδυνες για τον άνθρωπο. «Βάζουν μέχρι και βερνίκι παπουτσιών για να τα χρωματίσουν», αποκαλύπτουν στην Karfitsa εκπρόσωποι ιδιοκτητών καταστημάτων. «Μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο», προειδοποιούν.
Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Οι απανωτές συλλήψεις που πραγματοποίησαν μέλη της Οικονομικής αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν πως τα παράνομα ποτά, τα ποτά – μπόμπες, παρασκευάζονται σε πολλά εργαστήρια τα οποία στήνονται πρόχειρα σε αποθήκες της Θεσσαλονίκης. Μόνον σε διάστημα δύο εβδομάδων, από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, βρέθηκαν δύο τέτοια εργαστήρια λίγα μόλις χιλιόμετρα από το πολεοδομικό συγκρότημα. Στο ένα, μάλιστα, συνελήφθη και ένας ιερέας, ο οποίος πάντως αθωώθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, καθώς κρίθηκε ότι οι σημειώσεις του με μάρκες ποτών, οι τιμές που είχαν δίπλα και η παρουσία του στο «αποστακτήριο» την ώρα της εφόδου της αστυνομίας δεν είχαν σχέση με την υπόθεση λαθρεμπορίας.

«Είναι επικίνδυνα, πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, έχουν χρωματίσει ποτά μέχρι και με βερνίκι παπουτσιών που προκαλεί τύφλωση», δήλωσε στην Karfitsa ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) Ηλίας Καλιώρας. Σημείωσε πως το σωματείο έχει οργανώσει πολλές επιμορφωτικές εκδηλώσεις για τα μέλη προκειμένου να προσέχουν τι αγοράζουν. Αλήθεια είναι όμως, όπως επιβεβαιώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πως τα συγκεκριμένα ποτά – μπόμπες κατευθύνονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε συγκεκριμένα καταστήματα και χωρίς τιμολόγια. «Έχει παρουσιαστεί όμως να αγοραστούν μεγάλες ποσότητες με τέτοια ποτά από μεγάλες αλυσίδες και πλαστά τιμολόγια», αντιτείνει ο κ. Καλιώρας.
Απλή… χημεία
Οι παρασκευαστές τέτοιων ποτών, όπως φαίνεται από τις δικογραφίες που σχηματίζονται μετά την αποκάλυψη «εργαστηρίων», χρησιμοποιούν… απλά υλικά, τα οποία όμως μπορεί να καταστούν επικίνδυνα. Κατ’ αρχήν αγοράζουν παράνομα, συνήθως από τη Βουλγαρία, καθαρή αλκοόλη. Βέβαια, αυτό δεν φτάνει για να παρασκευαστεί ένα ποτό που να μοιάζει με το γνήσιο. Εάν πρόκειται για λευκά ποτά, δηλαδή βότκα ή τζιν, προστίθεται νερό προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητα σε αιθανόλη, οι γνωστοί βαθμοί του ποτού. «Στις περισσότερες  περιπτώσεις η πρόσμιξη γίνεται με αποσταγμένο νερό, ενώ τελευταία έχει παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιούνται ισχυρά φίλτρα. Στις περιπτώσεις όμως που το ποτό μείνει αρκετό καιρό στη φιάλη κιτρινίζει ή κρατάει ένα ίζημα στον πάτο  του», είπε στην Karfitsa αστυνομικός που έχει ασχοληθεί με τη δίωξη τέτοιων υποθέσεων.
Μπορεί η βότκα να είναι σχετικά άοσμη, όμως για την παρασκευή του τζιν – μπόμπας οι παρασκευαστές προσθέτουν αρώματα για να μοιάζει η μυρωδιά με τζιν, όπως και στο ρούμι. Στην περίπτωση της τεκίλας και ειδικά του ουίσκι, χρησιμοποιούνται χρωστικές ουσίες. «Κυρίως βάζουν χρωστικές ζαχαροπλαστικής για να μην είναι επικίνδυνες, όμως πρέπει να καταναλωθούν άμεσα επειδή εάν «καθίσουν» θα αποκαλυφτεί το πραγματικό τους χρώμα», έλεγαν πρόσωπα που γνωρίζουν.
«Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, στις οποίες με ένα δύο ποτά νεαρά παιδιά κατά κύριο λόγο να μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Οι μεγαλύτεροι μπορεί να προσέξουν περισσότερο, με τα παιδιά όμως η κατάσταση είναι επικίνδυνη», τόνισε ο κ. Καλιώρας. Το βέβαιο είναι πως τα ποτά αυτά συνήθως έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθανόλη, επομένως είναι πολύ πιο δυνατά από τα συνήθη, χώρια που ορισμένες χρωστικές, ακόμη και ζαχαροπλαστικής, εκτιμάται ότι προκαλούν προβλήματα με τη μίξη τους στην αλκοόλη.

Πανάκριβες βότκες και 12άρια ουίσκι
Από τα ευρήματα στις δύο αποθήκες – εργαστήρια στα οποία εισέβαλαν τα μέλη της Οικονομικής αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας, προκύπτει ότι οι λαθρέμποροι προμηθεύονται πρώτα κενές φιάλες οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από επώνυμες εταιρίες, καθώς έχουν συγκεκριμένα σχήματα. Στη συνέχεια οι παρασκευαστές αφού τις γεμίσουν το ποτό – μπόμπα, το σφραγίζουν με καπάκια των ίδιων εταιριών. Τέτοια βρέθηκαν δεκάδες σε μία αποθήκη – εργαστήριο, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου. Μετά κολλούν στη φιάλη ετικέτες που έχουν πλαστογραφηθεί από παρόμοιες γνωστών εταιριών ποτών, προκειμένου να πείσουν πως πρόκειται για γνήσιο ποτό.
Έγκυρες πηγές έλεγαν πως οι τιμές που πωλούνται οι συγκεκριμένες φιάλες είναι κατά 20% έως 30% μειωμένες σε σχέση με τα για ποτά. Ειδικά μάλιστα για ακριβά μπουκάλια, το κέρδος των καταστηματαρχών είναι μεγάλο. «Πιστεύουμε πως οι καταστηματάρχες δεν αντιλαμβάνονται στην αρχή περί τίνος πρόκειται. Όμως πλέον υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες. Παλιότερα τα κυκλώματα που διακινούσαν  ποτά – μπόμπες τα πουλούσαν με πλαστά τιμολόγια. Τώρα οι καταστηματάρχες μπορούν να απαιτήσουν τα πιστοποιητικά ιχνηλασιμότητας, τα οποία πρέπει να συνοδεύουν τα τιμολόγια και προσδιορίζουν πού παρήχθησαν και πώς», σημείωσε ο κ. Καλιώρας.
Είναι γεγονός πάντως πως οι περισσότεροι καταστηματάρχες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα συγκεκριμένα ποτά είναι μπόμπες. Και εάν εξαπατηθούν μία φορά, την επόμενη τα δέχονται στα ράφια των μπαρ τους. «Αυτοί ξέρουν καλά πού θα τα πουλήσουν. Άλλωστε τα ποτά – μπόμπες κατευθύνονται σε καταστήματα για να καταναλωθούν άμεσα, σε μία έως δύο ημέρες, αλλιώς μπορεί να αποκαλυφτεί ότι δεν είναι γνήσια», κατέληξε αξιωματικός της ασφάλειας που έχει ασχοληθεί με την έρευνα τέτοιων περιπτώσεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.