, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Η εστίαση το μεγάλο στοίχημα

Πρώτες ημέρες της «νέας κανονικότητας», μιας κανονικότητας ρευστής που αλλάζει συνεχώς το τελευταία λόγω της εμφάνισης του νέου κορονοϊου. Πρώτη φορά το πρόσφατο σύντομο χρονικό διάστημα που άλλαξε η καθημερινότητα με πρωτόγνωρο τρόπο, ήταν από την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας και αναστολής λειτουργίας της πλειονότητας των εμπορικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, μπαίνοντας ολόκληρη η χώρα σε μια ιδιότυπη καραντίνα. Δεύτερη μεγάλη αλλαγή που απαιτεί προσαρμογή στη «νέα κανονικότητα», ήρθε πριν από λίγες ημέρες με την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Έξοδος από Λαβύρινθο η επιστροφή στη νέα κανονικότητα
Η πρώτη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, λίγες ώρες μετά την άρση της απαγόρευσης στις εντός νομού μετακινήσεις και την επανεκκίνηση της λειτουργίας  επιχειρήσεων  του λιανικού εμπορίου, καθώς και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, ήταν η δήλωση «μπήκαμε, από σήμερα το πρωί, στη “γέφυρα ασφάλειας” που μας πάει σε μια νέα κανονικότητα». Χαρακτηρίζοντας την επιστροφή στη νέα κανονικότητα με έξοδο από Λαβύρινθο. Πιο συγκεκριμένα η δήλωση του κυρίου Πέτσα ήταν η εξής « όλοι ξέρουμε, ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ότι η επιστροφή στη νέα κανονικότητα μοιάζει με έξοδο από τον Λαβύρινθο. Και όλοι εμείς, σαν τον Θησέα, πρέπει να ακολουθήσουμε ευλαβικά τον μίτο της Αριάδνης, για να βγούμε ασφαλείς από τον λαβύρινθο της πανδημίας του κορωνοϊού. Οφείλουμε, όπως κάναμε μέχρι τώρα, να ακούμε τους ειδικούς. Θα ήταν, άλλωστε, άδικο να χαθούν όσα πετύχαμε με θυσίες τους προηγούμενους μήνες»
Βόλτα στη Θεσσαλονίκη μετά την άρση των πρώτων μέτρων απαγόρευσης
Από τις πρώτες εικόνες που συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας ρεπορτάζ στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε γειτονιές, βγήκε το συμπέρασμα πως οι Θεσσαλονικείς δεν φοβούνται να κυκλοφορήσουν, κρατώντας στις περισσότερες περιπτώσεις όμως την προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων,  αυτό φάνηκε εξάλλου από την κίνηση οχημάτων και πεζών σε δρόμους και στα πεζοδρόμια, από πεζούς. Όπως δήλωσαν στην karfitsa πολίτες που βγήκαν για την βόλτα ή τη δουλεία τους, η μάσκα προστασίας έχει γίνει πλέον συνήθεια και μέρος της ζωής τους. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι Θεσσαλονικείς έχουν μαζί τους μάσκα, με την πλειονότητα να την φοράει σε κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ κάποιοι την φορούν και στον δρόμο, όμως όπως περνούσαν οι πρώτες ώρες και  ημέρες το ποσοστό των συγκεκριμένων ατόμων μειωνόταν σταδιακά. Τα γάντια μιας χρήσης είναι επίσης κάτι που συναντήσαμε να  χρησιμοποιούν ως μέτρο προστασίας οι πολίτες κυρίως εντός των σούπερ μάρκετ, όπως άλλωστε συνέβαινε και πριν την άρση των μέτρων.
Η κατάσταση στα αστικά-Υπεύθυνοι και ανεύθυνοι!
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η ατομική ευθύνη παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, ενώ και οι συστάσεις από τους οδηγούς είναι συνεχείς, με τα αντισηπτικά και σε αυτή τη περίπτωση να βρίσκονται στο κέντρο κάθε αστικού. Με μια γρήγορη ματιά στη γραμμή 30 Τριανδρία-Αποθήκη του ΟΑΣΘ, όλοι οι επιβάτες ήταν εφοδιασμένοι και φορούσαν προστατευτική μάσκα, πολλοί από αυτούς και γάντια, ενώ τηρούσαν μεταξύ τους όσο μεγαλύτερες αποστάσεις ήταν εφικτό. Η κυρία Κατερίνα Χαρμούζη είναι μια από τους πολίτες που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση αστικό του ΟΑΣΘ καθώς έτσι μετακινείται από και προς την εργασία της, αλλά και όπου αλλού επιθυμεί να μεταφερθεί, καθώς δεν οδηγεί. Όπως δήλωσε στην karfitsa «με τόσα λίγα κρούσματα στην χώρα και ακόμη λιγότερα στην Θεσσαλονίκη δεν φοβάμαι. Ίσως λίγο όταν ανεβαίνω στο λεωφορείο. Στη γειτονία μου μάσκα δεν φοράω, όταν κατεβαίνω  όμως κέντρο φοράω πάντα και γιατί θα έρθω σε επαφή με πολύ περισσότερο κόσμο και ειδικά με άτομα που δεν γνωρίζω, αλλά γιατί φοβάμαι και το πρόστιμο». Με το που έφτασε το αστικό της γραμμής, η κυρία Χαρμούζη φόρεσε μάσκα και γάντια και επιβιβάστηκε για τον προορισμό της.
Ωστόσο, υπάρχουν και χρήστες των αστικών  που αρνούνται να συμμορφωθούν με τη νέα πραγματικότητα με αποτέλεσμα αυτό να φέρνει σε δύσκολη θέση οδηγούς και τους υπόλοιπους επιβάτες, όπως ανέφερε στην karfitsa o Λ.Κ οδηγός του ΟΑΣΘ, «πολλές φορές αναγκαζόμαστε να επέμβουμε και να ζητήσουμε από επιβάτες να φορέσουν την προστατευτική μάσκα, άλλες φορές μας κοροϊδεύουν και ενώ δείχνουν ότι συμμορφώνονται με την υπόδειξη μας, στη συνέχεια δεν φορούν τη μάσκα. Εμείς όμως έχουμε να κάνουμε ένα δρομολόγιο και δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με ποιος έβαλε μάσκα, ποιος δεν έβαλε κτλ. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν ανέβει οι τόνοι μεταξύ επιβατών, αυτών που ανησυχούν για την υγεία τους με αποτέλεσμα να υποδείξουν σε όσους δεν φορούν μάσκα ή δεν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας να το κάνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε στην άκρη το λεωφορείο και καλούμε την αστυνομία με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του δρομολογίου».
Μάλιστα στα αστικά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ο «συνοδός γραμμής», ο υπάλληλος δηλαδή του ΟΑΣΘ που θα επιθεωρεί εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας από το επιβατικό κοινό και θα κάνει συστάσεις όπου θεωρεί απαραίτητο.
Για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης συμπεριλαμβανομένων και του ΟΑΣΘ  επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος, όρθιων και καθήμενων.

Αντισηπτικά και προσωπίδες στα καταστήματα
Στα καταστήματα όσα τους έχει επιτραπεί να ανοίξουν και οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές φαίνεται πως έχουν εξοικιωθεί με τη νέα πραγματικότητα και έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα των μέτρων ασφαλείας για την προστασία πρωτίστως της δικής τους υγείας. Οι καταστηματάρχες στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν φροντίσει και έχουν αντισηπτικά υγρά και τζελ για τους πελάτες τους σε εμφανή σημεία, οι ίδιοι εξυπηρετούν πάντα με μάσκα στο πρόσωπο τους και φορώντας γάντια, ενώ φροντίζουν και για να μην υπάρχει συγχρωτισμός.
Δυο επαφές με το ψωμί και αλλαγή  γαντιών
Σε φούρνο της οδού Αρτάκης στην Κάτω Τούμπα τα αντισηπτικά εμφανέστατα σε δυο διαφορετικά σημεία, με την υπάλληλο κυρία Λίτσα Παπαχρήστου να εξυπηρετεί τους πελάτες, φορώντας ασπίδα προσώπου (προσωπίδα) και επιτρέποντας μόνο δύο άτομα εντός του καταστήματος, όπως ορίζει και ο νόμος. Όπως τόνισε στην karfitsa η κυρία Παπαχρήστου για τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και τα  μέτρα προστασία που λαμβάνουν « φοράμε διπλά γάντια, αντισηπτικά για τους πελάτες και τους ίδιους και κάθε δυο επαφές που κάνουν σε ψωμί, αλλάζουν γάντια». Μάλιστα τόνισε πως δεν χρειάστηκε καμία φορά μέχρι στιγμής να υπενθυμίσει σε πελάτη να τηρεί τα μέτρα καθώς  όπως η ίδια λέει « οι πελάτες από μόνοι τους κρατάνε αποστάσεις, ακόμη και τα δύο άτομα που επιτρέπετε να είναι εντός του καταστήματος μεταξύ τους και φροντίζουν οι ίδιοι να κάνουν ότι χρειάζεται για να προστατεύσουν την υγεία τους. Όπως περιέγραψε « υπήρξαν λίγα ευτυχώς περιστατικά με κάποιους πελάτες που δεν πρόσεχαν και φρόντισαν οι υπόλοιποι πελάτες να τους συνετίσουν».
Ο «πονοκέφαλος»  στην εστίασης
Το επόμενο μεγάλο τεστ που αποτελεί και τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί και οι ειδικοί μόνο εικασίες μπορούν να κάνουν, είναι το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης από πρώτη Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό να βάζει στοπ σε οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα πιο νωρίς.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων υπό τα οποία θα ανοίξει ο κλάδος της εστίασης, με τους καταστηματάρχες να έχουν γνωστοποιήσει από την πλευρά τους μια σειρά αιτημάτων. Οι ημιυπαίθριοι χώροι και τα τέλη είναι τα δυο «αγκάθια».
Σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια και καφέ)  θα ανοίξουν με τις εξής προβλέψεις: σε εξωτερικούς χώρους με τραπέζια ή σταντ,  θα  πρέπει να έχουν απόσταση 2 μέτρα μεταξύ τους και 1 άτομο  ανά 3 τετραγωνικά μέτρα καταστήματος, με επιτρεπόμενο  αριθμό,  4 ατόμων  ανά τραπέζι.
«Θα δώσουμε περισσότερο χώρο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα δημιουργήσουμε νέες, υπαίθριες, αγορές σε περιοχές οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι ελεύθεροι χώροι, δήλωσε αναφερόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται και αναζητούν τρόπο πως θα χωρέσουν περισσότερους πελάτες στις επιχειρήσεις τους, χωρίς να μπορούν να λύσουν αυτή τη δύσκολη εξίσωση και ζητώντας από τον κράτος μεταξύ άλλων:
Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 στο 6% για όλη τη εστίαση (συμπεριλαμβάνονται καφές, ροφήματα και ψωμί), με στόχο να μεταφερθεί το όφελος και στις τιμές για τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εστίαση επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, πλην ροφημάτων που παραμένουν σε ΦΠΑ 24%.

  1. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ.
  2. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, και μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020.
  3. Προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, μέσω επιδότησης εργοδοτικών εισφορών και επιδομάτων

 
 

dig

Από την εφημερίδα Karfitsa
 
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.