, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Λειτουργία αγοράς Ρομά στο δήμο Παύλου Μελά

Προωθούνται οι διαδικασίες για τη λειτουργία αγοράς Ρομά στη Δημοτική Κοινότητα Ευκαρπίας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρη Λαλέ, από τον περασμένο Νοέμβριο η σχετική νομοθεσία επιτρέπει σε συλλόγους, σωματεία, ενώσεις ή ομοσπονδίες Ρομά που έχουν αναγνωριστεί και λειτουργούν νόμιμα, να συνδιοργανώνουν αγορές με τους δήμους της χώρας. Έτσι, το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε προς τον Δήμο στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει γίνει η απαραίτητη ενημέρωση, ελήφθη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και τη διασφάλιση των μέτρων υγιεινής στο χώρο. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Ρομά, κάτι αντίστοιχο, στο πλαίσιο του νέου νόμου, δεν έχει πραγματοποιηθεί πουθενά στην Ελλάδα μέχρι τώρα.
Η αγορά, που σύμφωνα με τον κ. Λαλέ, θα τεθεί σε λειτουργία σε δύο μήνες, θα γίνεται τις Κυριακές, στη Δημοτική Κοινότητα Ευκαρπίας, μακριά από άλλες αγορές, σε σημείο όπου υπάρχει μεγάλη άνεση στο χώρο. Ο χώρος είναι ιδιωτικός, εκμισθωμένος από το Σύλλογο των Ρομά και σε αυτόν θα στήνονται 412 πάγκοι. Σε αυτούς θα πωλούνται διάφορα προϊόντα, βιομηχανικά και ηλεκτρικά είδη, εκτός από νωπά και αλιεύματα. ‘Αλλωστε, κάθε Κυριακή στην περιοχή λειτουργίας της αγοράς, θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη της κουλτούρας των Ρομά και άλλων συλλόγων.

Το θέμα εισήχθη για συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ωστόσο αποσύρθηκε, μετά την επισήμανση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, ότι δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Ενότητας. Στη σχετική νομοθεσία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Μιχάλης Τζώλλας, ενώ η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη λειτουργία της αγοράς, έτσι ώστε αυτή να αποτελέσει πρότυπο και να δημιουργηθούν αντίστοιχες αγορές και σε άλλες περιοχές της χώρας. «Συμφωνούμε μόνο γιατί κάποιοι άνθρωποι θα μπορέσουν να παλέψουν υπό αξιοπρεπείς συνθήκες για ένα μεροκάματο» τόνισε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο κ. Λαλές σημείωσε ότι στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια για τη λειτουργία της αγοράς, όμως με πρόχειρο τρόπο, εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και σχολίασε ότι η αγορά θα βοηθήσει πολλές οικογένειες.
 
 
 
photo αρχείου eurokinissi

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.