, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Μετρούν τα πληγές τους στα απομεινάρια των επεισοδίων

Τα απομεινάρια των καταστροφών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολύ σοβαρών επεισοδίων της Πέμπτης, μετρούν το Πανεπιστήμιο και το μετρό. Το Α.Π.Θ. για μία ακόμη φορά μετατράπηκε σε ορμητήριο των κουκουλοφόρων, ενώ οι εγκαταστάσεις του Μετρό παραδόθηκαν στις φλόγες των μολότοφ και των βεγγαλικών που πετούσαν οι νεαροί.
Του Κώστα Καντούρη
Τα επεισόδια και ειδικά οι φωτιές, οδήγησαν, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, στην είσοδο των δυνάμεων των ΜΑΤ στον χώρο του ΑΠΘ, συνοδεύοντας πυροσβεστικά που έσβηναν τις φωτιές, ενώ ύστερα από καιρό έγινε «σκούπα» με 52 προσαγωγές και 15 συλλήψεις.
Τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη που είχαν αφορμή την 10η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και των πορειών διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία, είχαν αρκετά νέα χαρακτηριστικά για τα δεδομένα της πόλης. Αρχικά, τα επεισόδια ήταν εκτεταμένα από νωρίς κυρίως γύρω από το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς και τα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας.
Ποτέ άλλοτε με το φως της ημέρας δεν εκτυλίχθηκαν τέτοιες σκηνές με τις μολότοφ να πέφτουν βροχή στις αστυνομικές δυνάμεις. Η εξέλιξη μάλιστα των επεισοδίων το βράδυ ήταν ακόμη εντονότερη, ειδικά στο Συντριβάνι και απέναντι από την εμπορική πύλη της ΔΕΘ.
Οι νεαροί έριξαν εκατοντάδες μολότοφ στους αστυνομικούς και έδειξαν ότι ήταν έτοιμοι να καταστρέψουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και το απέδειξαν πυρπολώντας τα δύο κοντέινερ του μετρό, στο φυλάκιο του Πανεπιστημίου και σε εξοπλισμό της Θεολογικής Σχολής που πυρπολήθηκε στην αυλή της σχολής.
Από την πλευρά της, η αστυνομία έκανε πρωτοφανή χρήση δακρυγόνων, τα σύννεφα των οποίων έφτασαν μέχρι τον Βαρδάρι.
Οι φωτιές οδήγησαν για πρώτη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στους χώρους του Α.Π.Θ., χωρίς ωστόσο να γίνει επιχείρηση για τη σύλληψη των ταραξιών. Όμως τα άσπρα κράνη των αστυνομικών διακρίνονταν μέχρι και τον χώρο μεταξύ Θεολογικής και Φιλοσοφικής, πίσω από την πρυτανεία, καθώς μέχρι εκεί συνόδευσαν ένα πυροσβεστικό όχημα. Αντιδράσεις πάντως δεν υπήρχαν στο εσωτερικό, σε αντίθεση με την πρώτη επέμβαση της πυροσβεστικής στο κοντέινερ του μετρό στο Συντριβάνι, όταν οι πυροσβέστες δέχτηκαν και αυτοί μολότοφ.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των προχθεσινών επεισοδίων, ειδικά τη νύχτα, ήταν η ανθρωπογεωγραφία των συμμετεχόντων. «Η μεγάλη μάζα προσδιορίζεται από άτομα που δεν έχουν σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, όμως εκτιμούμε ότι συμμετείχαν και στα επεισόδια της 17 Νοέμβρη, όπως και σε αυτά του μαθητικού συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό», έλεγε στην Karfitsa αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι 15 συλληφθέντες, για τους τέσσερις ανήλικους διαχωρίστηκε η υπόθεση, ενώ οι υπόλοιποι εννέα Έλληνες και δύο Αλβανοί ηλικίας 18 έως 27 χρόνων ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία.
Θρηνεί το Αριστοτέλειο…
Η μανία των κουκουλοφόρων… ξέσπασε και στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, που ήταν υπό κατάληψη. Οι ταραξίες βεβήλωσαν εικόνες και τοιχογραφίες και έσπασαν θρανία, τζάμια και καρέκλες. Επιπλέον, όπως έλεγαν καθηγητές της Σχολής, απέκτησαν πρόσβαση στις γραμματείες, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σημαντικές φθορές στους υπολογιστές και να καταστρέψουν σκληρούς δίσκους με σημαντικά αρχεία. Η αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολής έχει καταστραφεί και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει. Σε μια πρόχειρη αποτίμηση, οι καθηγητές μιλούν για ζημιές που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. «Μετά από 24 ώρες κατάληψης της Σχολής και περίπου 8 ώρες καταστροφών, το ΑΠΘ βγαίνει ακόμη μία φορά χτυπημένο από βαρβάρους», ανάφερε μεταξύ άλλων το Γραφείο Τύπου του ΑΠΘ, σε ανακοίνωση του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.