, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: «Πόλεμος» στη «μαφία» της ανακύκλωσης

Στην εξαφάνιση από την πόλη όλων των αυτοσχέδιων καροτσιών με τα οποία μεταφέρονται κάθε λογής ανακυκλώσιμα υλικά, που κατά βάση κλέβονται από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης του δήμου, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Δείχνει πως έχει αναλάβει προσωπικά την αποκατάσταση αυτού του τομέα της εικόνας της πόλης και της διαφύλαξης της δημοτικής  περιουσίας που χάνεται από την απώλεια των ανακυκλώσιμων.  Η κίνησή του να καταθέσει την Πέμπτη μήνυση κατά παντός υπευθύνου και μάλιστα στα κεντρικά γραφεία της ασφάλειας, στο αστυνομικό μέγαρο της Μοναστηρίου, δείχνει διάθεση ενεργοποίησης στις δύο κατευθύνσεις. Περιορισμού κλοπών και αποκατάστασης της εικόνας. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
Από τον  ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Ο κ. Ζέρβας στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την έξοδό του από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, μίλησε για συντονισμό Εισαγγελίας και Αστυνομίας, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας. Δηλαδή των συνεχιζόμενων κλοπών από τους μπλε κάδους, αλλά και της κυκλοφορίας ΙΧ καροτσιών από την Τσιμισκή και την Πολυτεχνείου, μέχρι και την Εγνατία. Με την κίνηση της κατάθεσης μήνυσης έδειξε πως αντέδρασε άμεσα σε όσα του μεταφέρθηκαν από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, ότι με άλλον τρόπο νομικά – και κατασταλτικά – δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.
Φαίνεται μάλιστα πως οι απαντήσεις που έλαβε ήταν ενθαρρυντικές πως η εικόνα θ’ αλλάξει. Έγκυρες πηγές έλεγαν ότι του μεταφέρθηκε πως και στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και είχαν περιοριστεί οι «φτωχοδιάβολοι» της ανακύκλωσης. Όμως δεν εξαφανίστηκαν. Από την άλλη, αξιωματικοί του μετέφεραν πως υπάρχει η δυνατότητα προσαγωγών και συλλήψεων εφόσον όσοι εμπλέκονται στη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων από τους  μπλε κάδους εντοπίζονται επ’ αυτοφώρω. Αυτό σημαίνει πως αστυνομική δύναμη θα απασχοληθεί με αυτό και όχι με την πιο σκληρή εγκληματικότητα και δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει αποτέλεσμα. Το σχέδιο πάντως που καταρτίζεται φαίνεται να  επικεντρώνεται στην αύξηση των ελέγχων σε πρώτη φάση και το αποτέλεσμα θα δείξει την επόμενη.
Το μεγάλο πρόβλημα – σε ποινικό επίπεδο – είναι πως ακόμη και με τη σύλληψη όσων συγκεντρώνουν ανακυκλώσιμα από τους μπλε κάδους, η ποινική κατάληξη είναι τέτοια, που δεν φαίνεται ότι αποτρέπει κανέναν να το ξανακάνει. Η πλειοψηφία όσων παίρνουν (για να πουλήσουν) από τους μπλε κάδους ανακυκλώσιμα υλικά είναι Βούλγαροι και Πακιστανοί μετανάστες, ενώ λιγότεροι είναι Έλληνες και από αυτούς οι περισσότεροι ομογενείς. Σε περίπτωση επ’ αυτοφώρω σύλληψης μπορεί να κατηγορηθεί για το καρότσι που μεταφέρει και το περιεχόμενό του, δηλαδή αξίας περίπου 10 ευρώ. Συνήθως όσοι οδηγούνται σε δικαστήρια απαλλάσσονται είτε αθωώνονται. Η απαλλαγή αφορά όσους διέπραξαν κλοπές που χαρακτηρίζονται «ευτελούς αξίας» και η αθώωση όσους έκλεβαν ανακυκλώσιμα που χαρακτηρίζονται «σκουπίδια».
 
Οι μάντρες και ο ρόλος τους
Αντίθετα η έρευνα που αφορά τις μάντρες, όπως και όλους όσοι αγοράζουν από τους «φτωχοδιάβολους» τα ανακυκλώσιμα των μπλε κάδων, μπορεί να είναι διαφορετικά διαχειρίσιμη και με καλύτερα αποτελέσματα, έλεγαν στην Karfitsa αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζουν το ζήτημα. Η δήλωση του κ. Ζέρβα ότι «αποφασίστηκε να εξεταστεί τι θα γίνει και με όσους δέχονται αυτά τα προϊόντα, αυτούς που δίνουν κίνητρο σε όσους τα κλέβουν», είχε συγκεκριμένη στόχευση. Τις μάντρες ανακυκλώσιμων υλικών. Στα Ξυλάδικα λειτουργούν πολλές τέτοιες, επεκτείνοντας διαρκώς τους χώρους αποθήκευσής τους και νοικιάζοντας καινούργιους, χωρίς πάντα να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η Πολιτεία χορηγεί άδειες, με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης, όμως δεν φαίνεται να ελέγχει και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Οι μάντρες μόλις πριν λίγες ημέρες είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του δημάρχου Νεάπολης Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος δεν δίστασε να στρέψει τα βέλη του στην αστυνομία, με αφορμή κλοπές αλεξικέραυνων από τα σχολεία της περιοχής του. Στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για να μεταφερθούν οι προβληματισμοί της Τ.Α. στην αστυνομία, ο κ. Δανιηλίδης με ένταση είπε ότι «οι έμποροι ανακυκλώσιμων όπου καταλήγουν τα κλεμμένα είναι γνωστοί και η αστυνομία τους ξέρει». Άφησε να εννοεί ουσιαστικά ότι πρόκειται για μαφία της ανακύκλωσης που δρα ανεξέλεγκτα κομίζοντας ανυπολόγιστα κέρδη.
Το ζήτημα είναι, και σε αυτό φαίνεται ότι ελπίζει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, να εισακουστούν οι προτροπές του για ασφυκτικό έλεγχο αυτών των επιχειρήσεων, προκειμένου να περιοριστεί η λαθρεμπορία ανακυκλώσιμων. Που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει γίνει. Πηγές έλεγαν μάλιστα ότι ο νέος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι αποφασισμένος να στραφεί και στις οικονομικές διωκτικές αρχές, προκειμένου να γίνει έρευνα και από εκείνη την κατεύθυνση για τον περιορισμό του φαινομένου. Κύκλοι του πάντως έλεγαν ότι ο συντονισμός που του υποσχέθηκαν πρέπει να γίνει πραγματικότητα, για να περιφρουρηθούν και τα συμφέροντα του δήμου, που έχει μεγάλη οικονομική ζημία από αυτή την υπόθεση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.