, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θ. Παπαδόπουλος: Προτεραιότητα η υγεία των πολιτών

Η «θωράκιση» του δήμου Θέρμης και η διασφάλιση της υγείας των δημοτών απέναντι στον κορονοϊό αποτελούν την άμεση προτεραιότητα του δημάρχου, Θεόδωρου Παπαδόπουλου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «K» αναφέρεται σε όλες τις κινήσεις που έγιναν και θα συνεχιστούν με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να μένουν στο περιθώριο και τα υπόλοιπα ζητήματα του δήμου.
Της Αναστασίας Καρυπίδου
-Δήμαρχε, ποιες ενέργειες έγιναν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και της μη εξάπλωσης του;
Ο Δήμος Θέρμης είναι και ήταν έτοιμος για την αντιμετώπιση των συνηθισμένων ζητημάτων που αφορούν στην πολιτική προστασία και συνδέονται με φυσικά φαινόμενα. Κανείς Δήμος στη χώρα δεν ήταν έτοιμος για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Και όπως φάνηκε στην πράξη έτοιμα δεν ήταν πολλά ευρωπαϊκά κράτη που θεωρητικά είναι πιο προηγμένα από την Ελλάδα. Με την πραγματική διάσταση του ζητήματος πήραμε άμεσα τα μέτρα που έπρεπε. Για παράδειγμα, αρχές Μαρτίου προμηθευτήκαμε υλικά και εξοπλισμό που θέσαμε στη διάθεση του προσωπικού και αναστείλαμε την λειτουργία όλων των πολιτιστικών και αθλητικών τμημάτων της δημοτικής επιχείρησης, τα προγράμματα δια βίου μάθησης και γενικά τη λειτουργία χώρων συνάθροισης (π.χ. ΚΑΠΗ). Επίσης, με απόφασή μου έκλεισαν για προληπτικούς λόγους παιδικές χαρές και ανοικτοί χώροι αθλοπαιδιών. Προχωρήσαμε άμεσα σε απολυμάνσεις όλων των σχολείων, παιδικών και βρεφικών σταθμών, ΚΑΠΗ, δημοτικών κτηρίων που στεγάζουν υπηρεσίες, ΚΕΠ, κοινοτικών καταστημάτων, περιφερειακών ιατρείων αλλά και όλων των κέντρων πολιτισμού και αθλητισμού από εξειδικευμένα συνεργεία. Εγκαταστήσαμε στις υπηρεσίες συσκευές απολύμανσης χεριών, ενώ προχωρήσαμε στην απολύμανση των Ιερών Ναών και της Αστυνομίας. Πήραμε αυστηρά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στους οποίους χορηγήσαμε άμεσα αντισηπτικά και άλλα μέσα ατομικής προστασίας (π.χ. θερμόμετρα προσώπου, ολόσωμες φόρμες προστασίας μιας χρήσης, μάσκες, γάντια, κ.λπ.) ενώ απολυμάνθηκαν οι χώροι εργασίας. Και αυτές οι εργασίες επαναλαμβάνονται και θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι το πέρας της κρίσης. Ταυτόχρονα, επεκτείναμε τη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και δημιουργήσαμε γραμμές επικοινωνίας με πολίτες που έχουν ανάγκη.
 
-Τι προτεραιότητες βάζετε ως διοίκηση σε αυτή τη νέα θητεία;
Στην παρούσα φάση η προτεραιότητα είναι η συνδρομή στη προσπάθεια του κράτους και της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Και αυτό είναι κάτι έκτακτο το οποίο έχει υποσκελίσει ως ένα βαθμό τις άλλες προτεραιότητες.  Αυτά που έχουμε όμως σχεδιάσει θα γίνουν έστω και με μικρές καθυστερήσεις λόγω της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα αποτελούν η ολοκλήρωση των έργων υποδομής που έχουν ωριμάσει από άποψη χρηματοδότησης και υλοποίησης, η αναβάθμιση δικτύων και υπηρεσιών, η βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών κ.α. Αυτό το πολύπτυχο σχέδιο είναι που ο λαός του Δήμου ενέκρινε με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές και αυτό θα υλοποιήσουμε.
 
-Προγραμματίζονται μεγάλα τεχνικά έργα; Οικονομικά υπάρχει η δυνατότητα;
Υπάρχουν πολλά τεχνικά έργα που έγιναν, που γίνονται και θα γίνουν. Υπάρχουν σχολικά κτήρια που ολοκληρώθηκαν και λειτουργούν ή που είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Είμαστε έτοιμοι για κατασκευή κόμβων, πάρκων και παιδικών χαρών σε διάφορες κοινότητες, ανακατασκευάζεται η κεντρική πλατεία της Θέρμης, είμαστε στα πρόθυρα της κατασκευής του μεγάλου σταθμού επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός) και της ολοκλήρωσης όλων των αποχετευτικών δικτύων. Γίνονται και θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις οδών σε όλη την έκταση του δήμου καθώς και νέα δίκτυα όμβριων υδάτων και ύδρευσης. Επίσης, έχουμε σε φάση υλοποίησης την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στον Τρίλοφο, ενώ υπάρχουν πολλές έτοιμες μελέτες και προτάσεις για χρηματοδότηση που έχουν κατατεθεί για έγκριση στις αρμόδιες αρχές.  Για όλα τα τεχνικά έργα υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς, εθνικούς ή δικούς μας πόρους. Και αυτό γιατί έγινε μια σοβαρή δουλειά από υπηρεσίες και αιρετούς την προηγούμενη δημοτική περίοδο.
 
-Στον τομέα της καθαριότητας γίνονται σκέψεις για υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων; 
Οι σκέψεις και ο σχεδιασμός μας γίνονται γύρω από τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών. Ήδη φέτος προμηθευτήκαμε τέσσερα καινούργια οχήματα αποκομιδής απορριμμάτων και προγραμματίζουμε νέες προμήθειες μηχανολογικού εξοπλισμού. Η υπογειοποίηση των κάδων είναι μια τακτική που χρόνια τώρα ακολουθούμε σε όλο τον Δήμο. Εκεί που είναι δυνατό να τοποθετηθεί υπόγειος κάδος, τους τοποθετούμε. Πιο σημαντική ενέργεια ωστόσο, είναι η αναβάθμιση του συστήματος ανακύκλωσης. Εκεί βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας αν θέλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον. Όλη η ουσία μιας πετυχημένης πολιτικής αποκομιδής απορριμμάτων βρίσκεται στο να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα ποσοστά ανακύκλωσης. Και αυτό απαιτεί εκτός από την προσπάθεια του Δήμου, συμβολή και δέσμευση των πολιτών, από τους οποίους ζητώ να συμμετέχουν ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια.
 
-Δείχνετε ευαισθησία στο κομμάτι του περιβάλλοντος. Πέρα από την ανακύκλωση δημιουργήσατε την ιστοσελίδα www.thermiair.gr για τις συνθήκες ρύπανσης και την ποιότητα του αέρα στον δήμο Θέρμης.  
Από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα οι δημότες μπορούν από τον υπολογιστή τους να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του περιβάλλοντος στον οικισμό τους σε σχέση με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα. Υπάρχει και σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού αναφορικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Η οικονομική κρίση είχε τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον. Η οικονομική ανέχεια πολλών συμπολιτών μας τους οδήγησε στη χρήση ακατάλληλων υλικών ως καύσιμη ύλη κάτι που επιβάρυνε πολύ την ατμόσφαιρα. Για τον ίδιο λόγο, πολλές οικογένειες δεν αντικαθιστούν τα αυτοκίνητά τους με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ένας ακόμη παράγοντας επιβάρυνσης.  Ελπίζω ότι αυτά τα φαινόμενα θα μειωθούν για το καλό όλων μας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν μπορεί να λύσει τα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση του αέρα που αναπνέουμε και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες οδηγώντας τους σε συμπεριφορές που θα βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής όλων μας και ιδίως των παιδιών μας.
 
-Η αστυνόμευση σας απασχολεί; Και τι μπορείτε να κάνετε για την ασφάλεια των δημοτών; 
Η αστυνόμευση είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Σε όλο τον Δήμο παρουσιάζονται εποχιακά φαινόμενα έξαρσης της μικρο-εγκληματικότητας. Η αστυνομία της Θέρμης προσπαθεί για το καλύτερο. Ωστόσο, η συρρίκνωση των αστυνομικών τμημάτων και η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό έχουν υποβαθμίσει τις υπηρεσίες αστυνόμευσης στο Δήμο μας όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας. Προσπαθούμε σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές να διευκολύνουμε το έργο τους. Αλλά η αστυνόμευση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αρμοδιότητα μια δημοτικής αρχής. Εμείς πιέσαμε, πιέζουμε και θα πιέζουμε πολιτικά για καλύτερους όρους αστυνόμευσης. Από και πέρα η ευθύνη είναι της κυβέρνησης και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
-Έχετε κάποιο συγκεκριμένο στόχο με την ολοκλήρωση της τετραετίας;
Ο στόχος μας είναι ένας και σταθερός. Στο τέλος της τετραετίας όλοι οι οικισμοί του Δήμου Θέρμης να αναβαθμιστούν από άποψη υποδομών και σε όλους τους κατοίκους να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Κάθε τετραετία να γινόμαστε καλύτεροι και περισσότερο αποτελεσματικοί. Αυτός είναι ο διαχρονικός στόχος της παράταξής μας, της Δημοκρατικής Ενότητας, και επειδή κάθε φορά τα καταφέρνουμε ο λαός της Θέρμης μας τιμάει με την εμπιστοσύνη του. Αυτή την εμπιστοσύνη θα την τιμήσουμε ακόμη μια φορά. Στόχος είναι να υπηρετούμε τους κατοίκους του Δήμου και να εξυπηρετούμε τις δικές τους ανάγκες, και όχι τις ανάγκες των κομμάτων και των μικροπολιτικών τους συμφερόντων. Στόχος μας είναι ο Δήμος Θέρμης να συνεχίσει να είναι παράδειγμα αυτοδιοικητικής, δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας.
Απο την εφημερίδα Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.