, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιδιοκτήτες Μοδιάνο: «Ο επενδυτής έκανε σύμβαση με τον εαυτό του!»

 
Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης
 
Στην αντεπίθεση περνούν οι μικροϊδιοκτήτες της αγοράς Μοδιάνο οι οποίοι ετοιμάζουν νέες προσφυγές στα δικαστήρια, μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων με τα οποία ζήτησαν να μπλοκάρουν τη σύμβαση παραχώρησης του ακινήτου. Θεωρούν ότι η συμφωνία που υπογράφηκε από τον μεγαλομέτοχο και την εταιρία που αναλαμβάνει την εκμετάλλευση της αγοράς είναι προσχηματική, καθώς και οι δύο εταιρίες είναι ίδιων συμφερόντων και οι όροι της μίσθωσης προκαλούν την οικονομική εξόντωσή τους. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών βεβαιώνουν πως τα έργα ανακαίνισης θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο και πως σε ενάμιση χρόνο η αγορά θα είναι έτοιμη.
Η πλευρά των μικροϊδιοκτητών επιβεβαίωσε στην Karfitsa πως μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων, θα κατατεθεί αγωγή προκειμένου να ακυρωθεί η σύμβαση μίσθωσης που υπογράφηκε μεταξύ της εταιρίας που αγόρασε το ποσοστό του δημοσίου (Στοά Μοδιάνο), της εταιρίας που αγόρασε μερίδιο μικροϊδιοκτητών (One outlet) με τη μισθώτρια FLS I.K.E. «Οι λοιποί συνιδιοκτήτες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα για την ακύρωση της σύμβασης εκμίσθωσης που σύναψε ο επενδυτής μονομερώς με εταιρία δικών του συμφερόντων για 35 χρόνια και με επαχθείς κατά τη γνώμη τους όρους προκειμένου να πετύχουν επωφελή εκμετάλλευση του ακινήτου προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και αποκατάσταση κάθε ζημίας τους», μετέφερε ο νομικός εκπρόσωπος των μικροϊδιοκτητών Γεώργιος Τσάτσος.
Οι περίπου 30 ιδιοκτήτες της αγοράς Μοδιάνο προσέφυγαν στα δικαστήρια με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να ληφθεί προσωρινή διαταγή και να απαγορευτεί η συνέχιση της σύμβασης μίσθωσης με το αιτιολογικό ότι οι όροι ήταν επαχθείς για τους μικροϊδιοκτήτες. Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά με το σκεπτικό ότι οι συνιδιοκτήτες της αγοράς Μοδιάνο έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, εφόσον πιστεύουν ότι οι όροι της σύμβασης μίσθωσης είναι ασύμφοροι για τους ίδιους και δεν συντρέχει λόγος για απαγόρευση ισχύος της σύμβασης. Το επόμενο βήμα θα είναι η τακτική αγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει τριπλή στόχευση. Η μία αφορά την ίδια τη σύμβαση μίσθωσης, για την οποία θα ζητήσουν να ακυρωθεί ως παράνομη και καταχρηστική. «Ο επενδυτής, ο μεγαλοϊδιοκτήτης, σύναψε σύμβαση μίσθωσης με δική του εταιρία και με όρους που αποφάσισε ο ίδιος. Δηλαδή έκανε σύμβαση με τον εαυτό του», είπαν στην Karfitsa μικροϊδιοκτήτες. Πιστεύουν ότι οι όροι της σύμβασης μίσθωσης δεν είναι συμφέροντες για τους ίδιους που έχουν τη μειοψηφία του ακινήτου, καθώς το μίσθωμα που αποφασίστηκε είναι πολύ μικρό και γι’ αυτό βλάπτονται.
 
Οι αποζημιώσεις
 
Το δεύτερο σκέλος της αγωγής αναμένεται να στρέφεται στη διεκδίκηση αποζημίωσης από την πλευρά των περίπου 30 μικροϊδιοκτητών για το κομμάτι της μείωσης της περιουσίας τους από τη μικρή σε τίμημα σύμβαση μίσθωσης, διάρκειας 35 χρόνων. Δηλαδή θα διεκδικηθεί η πραγματική μισθωτική αξία του ακινήτου σε σχέση με τη σύμβαση που υπογράφηκε η οποία χαρακτηρίζεται «παράνομη και καταχρηστική».
Και το τρίτο σκέλος της αγωγής οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως θα στρέφεται στη διεκδίκηση αποζημίωσης για τον χρόνο μίσθωσης που έχει χαθεί λόγω της καθυστέρησης ανακαίνισης της αγοράς και επομένως εκμετάλλευσής της. «Οι λοιποί συνιδιοκτήτες του ακινήτου που εκπροσωπούν ποσοστό συνιδιοκτησίας περί του 30% δηλώνουν τη σταθερή προσήλωσή τους στην επωφελή αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ακινήτου αρκεί αυτή να λαμβάνει χώρα προς όφελος όλων των συνιδιοκτητών και της τοπικής αγοράς. Εκφράζουν την απορία τους για την καθυστέρηση του επενδυτή στην έναρξη του έργου παρά την αρχική σπουδή που επέδειξε», σημείωσε ο κ. Τσάτσος εκ μέρους των μικροϊδιοκτητών.
Οι εργασίες ανακαίνισης σκοπός ήταν να ξεκινήσουν τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς εξασφαλίστηκαν οι άδειες και είχε εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει οι μικροϊδιοκτήτες. Η καθυστέρηση από τότε αποδίδεται στα μέτρα της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε μέσα στον μήνα, έχει εκδοθεί η άδεια, βρέθηκε ο εργολάβος υπογράφηκε η σύμβαση», τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας «Στοά Μοδιάνο» Χασδάι Καπόν. Εξήγησε ότι υπήρχε φόβος εάν ξεκινούσαν οι εργασίες τον Μάρτιο να διακοπούν, καθώς μία σειρά επιχειρήσεων που απαιτούνται για τις εργασίες έκλεισαν. Κύκλοι της εταιρίας έλεγαν πως ενδεχομένως να προκύψουν νέες καθυστερήσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των Τραπεζών, καθώς  οι διαδικασίες έχουν επηρεαστεί λόγω των μέτρων για την πανδημία.
 
Το όνειρο της σύγχρονης αγοράς

Το τμήμα του 43,63% που κατείχε το δημόσιο στην αγορά Μοδιάνο βγήκε στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ και αποκτήθηκε από την εταιρία του ομίλου Σαμί Φάις, έναντι 1,9 εκ. ευρώ. Σκοπός είναι η αγορά να μετατραπεί σε μία σύγχρονη κλειστή αγορά τροφίμων που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της  Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες προσδοκούν να δημιουργήσουν μία αγορά στα πρότυπα μεγάλων παρόμοιων που λειτουργούν στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη στόχος είναι να καταστεί η Μοδιάνο και τουριστικός προορισμός, διατηρώντας τον χαρακτήρα της κλειστής αγοράς που άνοιξε το 1925, καθώς είναι υποχρεωμένοι από την παραχώρηση, όπως και από το γεγονός ότι το κτίριο είναι διατηρητέο. Σκοπός είναι να επενδυθεί ένα  ποσό που θα φτάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ορισμένα από τα καταστήματα θα συνενωθούν, υπάρχει η δυνατότητα γι’ αυτό μέχρι δύο. Παράλληλα θα λειτουργήσουν και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Εκτός της ριζικής αλλαγής στην εσωτερική εικόνα της αγοράς με την ανακαίνιση, αναμένεται να επιδιορθωθούν τα προβλήματα στατικότητας που έχουν παρουσιαστεί. Επιπλέον θα εγκατασταθούν σύγχρονες υποδομές για ψύξη, θέρμανση, αποκομιδή απορριμμάτων και φύλαξη των χώρων.
Το ποσοστό του επιχειρηματικού ομίλου Φάις αυξήθηκε μέσω της εταιρίας One outlet που απέκτησε και άλλα ποσοστά ιδιοκτησίας με τη μεταβίβαση μεριδίων μικροϊδιοκτητών. Όταν ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ στον επιχειρηματικό όμιλο, τον Αύγουστο 2017, οι μικροϊδιοκτήτες ήταν 62. Ακολούθησε μεταβίβαση 11% ενός τμήματος εξ αυτών που διασφάλισε την πλειοψηφία από την πλευρά του επιχειρηματικού ομίλου και τελικά έχουν μείνει λιγότεροι από 30 μικροϊδιοκτήτες με ποσοστά 1 έως 2% ο καθένας.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.