, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ικανοποίηση για τα Επιχειρηματικά Πάρκα

Μια από τις πιο ισχυρές τάσεις στο σύγχρονο επιχειρείν διεθνώς, είναι η χωροθέτηση των επιχειρήσεων  σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία αποτελούν ολοκληρωμένα σύνολα δομών και υπηρεσιών, ενώ πληρούν συγκεκριμένους, εκ των προτέρων γνωστούς πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς όρους.
Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ*
Με αυτές τις προδιαγραφές, η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην κινητοποίηση νέων επενδύσεων, στη στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Παρά τη σπουδαία αναπτυξιακή σημασία του συγκεκριμένου θεσμού, στην Ελλάδα δεν είχαμε καταφέρει μέχρι πρόσφατα να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων. Σήμερα, ωστόσο, φαίνεται πλέον ότι κάτι αλλάζει, προς στη σωστή κατεύθυνση.  Μετά από προσπάθειες ετών εκ μέρους των Επιμελητηρίων, με υπομνήματα και προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, φαίνεται να δημιουργούνται σταδιακά οι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων στη χώρα.
Έχοντας γίνει αρχικά αποδεκτή από το αρμόδιο υπουργείο, η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για τα Επιχειρηματικά Πάρκα υπερψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και αποτυπώθηκε στο νόμο 4610/2019. Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση που ξεκαθαρίζει απόλυτα το τοπίο και διασφαλίζει τη δυνατότητα της συμμετοχής των ΟΤΑ σε φορείς υλοποίησης Επιχειρηματικών Πάρκων, εξαφανίζοντας κάθε σύγχυση και νομική ασάφεια που είχε δημιουργηθεί με τον νόμο 3852/2010, ο οποίος όριζε ότι οι ΟΤΑ μπορούν να μετέχουν σε μία και μόνο αναπτυξιακή εταιρεία.
Η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει σημαντικά τις συνεργασίες με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων ή τη μετατροπή Άτυπων Συγκεντρώσεων σε Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης. Οι περιπτώσεις επιτυχημένων συνεργασιών μεταξύ ΟΤΑ, Επιμελητηρίων και επιχειρήσεων, σε προσπάθειες ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων, είναι αρκετές και μπορούν να δείξουν το δρόμο για την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων, με σημαντικά οφέλη για τις τοπικές και την εθνική οικονομία.
Σαφώς υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης του νομοθετικού περιβάλλοντος. Μια από τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, που ζητούμε από την Πολιτεία να εξετάσει θετικά, είναι η μη κατάργηση της διάταξης του νόμου, που επέτρεπε την ταχύτατη αδειοδότηση επιχειρηματικών πάρκων με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, ως στρατηγικών ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης, έχουμε προτείνει μια σειρά από προτάσεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με σκοπό να επισπευσθεί ο απαιτούμενος χρόνος αδειοδότησης των επιχειρηματικών πάρκων, κατά ένα με δύο χρόνια.
Μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο και την ενσωμάτωση των τεκμηριωμένων προτάσεων και αιτημάτων της Επιμελητηριακής Κοινότητας, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος, ώστε να αποκτήσει επιτέλους και η Ελλάδα, ένα σύγχρονο πλαίσιο για τη δημιουργία και τη λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων. Ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει προβλεψιμότητα, κανόνες ευνομίας, κίνητρα υπέρ της επενδυτικής δραστηριότητας και ανταγωνιστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, με άμεσο αντίκρισμα στην ανάπτυξη της οικονομίας.
* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου Αθηνών
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.